HarmonyOS

Huawei bacio rukavicu Googleu i Appleu: Kinezi uveli vlastiti operativni sustav za pametne telefone

Tableti i satovi su prvi uređaji koji rade na novom operativnom sustavu
 Huawei
HarmonyOS trebao bi biti baza na kojoj će pametni telefoni, satovi, tableti, infotainment sustavi za aute, pametni kućanski uređaji...

Dvije godine nakon početka američke blokade koja je značajno usporila rast Huaweija na svjetskom tržištu mobilne telefonije, kineska tvrtka ovaj je tjedan napokon predstavila uređaje koji funkcioniraju na njihovom vlastitom operativnom sustavu HarmonyOS 2, koji bi trebao smanjiti njihovu ovisnost o Googleovom Androidu.

Uvođenje vlastitog operativnog sustava trebalo bi omogućiti Huaweiju da se potpuno odvoji od Googleova ekosistema, koji ne smiju koristiti zbog činjenice da ih je američka vlada stavila na takozvanu "listu entiteta", popis proskribiranih tvrtki s kojima američke kompanije ne smiju poslovati.

HarmonyOS trebao bi biti baza na kojoj će funkcionirati ne samo Huaweijevi pametni telefoni, nego i ostali uređaji, kao što su pametni satovi, tableti, infotainment sustavi za automobile, pametni kućanski uređaji i slično, a postoje glasine i da bi i neke druge kineske kompanije mogle preuzeti taj operativni sustav umjesto Googleova Androida, barem za kinesko tržište.

Prema najavama iz Huaweija, proizvođači aplikacija bi trebali biti u mogućnosti proizvesti aplikaciju za jednu kategoriju uređaja, a platforma bi potom trebala biti u stanju adaptirati je za ostale kategorije. Zbog nemogućnosti da koristi Googleovu trgovinu za aplikacije Google Play, kineska je tvrtka je u posljednje dvije godine razvijala svoj Huawei AppGallery, trgovinu u kojoj su uspjeli okupiti većinu najvažnijih svjetskih aplikacija, kao i onih koje su presudne za pojedina lokalna tržišta.

Dodatno, proizvođači aplikacija trebali bi zadržati veći dio zarade od aplikacija nego što je to slučaj kod Googlea i Applea. Iz tvrtke su prethodno izrazili nadu kako bi do kraja ove godine 300 milijuna uređaja trebalo raditi na novom operativnom sistemu, od čega bi trećina trebali biti novi, a ostali će biti već postojeći uređaji koji će se moći nadograditi na HarmonyOS.

Nažalost, Huawei još uvijek nije prikazao pametni telefon koji radi na HarmonyOS-u. Stvaranje OS-a za smartphone će - kao što su to već dosad pokazali Windows Phone, BlackBerry OS, Symbian, WebOS i drugi - biti nešto veći i kompliciraniji zalogaj, pa su vjerojatno zato počeli s drugim tipovima uređaja. A prema onome što se moglo vidjeti na prezentaciji, čini se da bi HarmonyOS mogao popraviti mnoge nedostatke koje Android ima na - konkretno - tabletima i pametnim satovima.

Kao prve uređaje koji će doći na tržište s HarmonyOS-om 2 Huawei je tako predstavio novi pametni sat Huawei Watch 3 (koji dolazi u regularnoj i Pro inačici), zatim flagship tablet MatePad Pro (koji dolazi u tri verzije), TWS slušalice FreeBuds 4 te dva gaming monitora.

image
Huawei Watch 3 ima 3D rotirajuću krunicu
Huawei

Huawei Watch 3, dakle, radi na HarmonyOS-u 2, operativnom sustavu koji nije naknadno prilagođavan za pametne satove, nego napravljen tako da potencira sve mogućnosti tih uređaja. Sudeći prema fotografijama, Huawei Watch 3 djeluje kao dosad najbolje dizajnirani Huaweijev sat. Zadržao je okrugli dizajn (i na sreću nema integrirane "lugove" kao što ih ima Watch GT Pro), a ekran je sada rastegnut skroz do rubova kućišta, dok je stako lagano zaobljeno.

Sat sada ima samo jednu, takozvanu 3D krunicu, koja je rotirajuća kao kod Apple Watcha i ima taktilni "feedback" te omogućuje upravljanje sučeljem. Donja je krunica pak pretvorena u fizičku tipku. Sat podržava eSIM funkcionalnost, što omogućuje telefoniranje bez potrebe za pametnim telefonom.

Kućište je izrađeno od nehrđajućeg čelika 316L. Kao i dosad, fitness i zdravlje su u prvom planu, pa sat podržava do 100 načina vježbanja, opremljen je senzorom tjelesne temperature, obavještava korisnika o razini glukoze u krvi, detektira pad, ima SOS funkcije, prati srčani ritam i spavanje…

image
Staklo na satu je zaobljeno, a ekran je razvučen skroz do ruba kućišta
Huawei

Huawei Watch 3 također nastavlja tradiciju izuzetno dugog trajanja baterije kod Huaweijevih satova, pa tako regularni model ima bateriju koja može trajati do 21 dan u "lite" režimu, u kojemu operativni sustav prelazi u ogoljeniji način rada, dok Pro model u tom načinu rada traje do 14 dana.

Kada se pak satovi koriste sa svim mogućim fukcijama - što po prvi put uključuje instaliranje dodatnih aplikacija iz App Galleryja - onda baterija traje do 3, odnosno do 5 dana. Watch 3 će također imati obilje različitih narukvica i remena i dolaziti u tri zasebna dizajna - Active, Classic i Elite, dok će Watch 3 Pro imati Classic i Elite verzije.

Još jedan uređaj koji je predstavljen kao premijerna platforma za HarmonyOS 2 je flagship tablet MatePad Pro. Prikazani su MatePad 11, MatePad Pro 10.8 i MatePad Pro 12.6. Sva tri imaju identično sučelje, koje prilično podsjeća na Appleov iPadOS. Na dnu ekrana je ladica s kraticama za aplikacije, s desne strane je dio za posljednje korištene aplikacije, a s lijeve najčešće korištene. Kada se prstom povuče s gornje desne strane priziva se kontrolni centar, a s lijeve notifikacije.

image
Sučelje Huaweija MatePad Pro bit će prilično poznato korisnicima iPada
Huawei

I "dinamički widgeti" su nadahnuti Appleom i bit će poznati svakome tko je koristio neki od novijih iPada ili iPhonea. Sučelje svakako djeluje svježije i zanimljivije od Androida, ali tek će pravi testovi pokazati je li i kvalitetnije.

Što se tiče hardvera, MatePad Pro 12.6 ima 12,6-inčni OLED FullView zaslon s rezolucijom od obećavajućih 2560 X 1600 piksela te omjer zaslona i tijela od 90 posto. Uz njega je predstavljena i nova generacija olovke M-Pencil, kao i magnetska tipkovnica. Pogoni ga moćni Huaweijev sistemski čip Kirin 9000E 5G uz 8 gigabajta RAM-a, a ima mogućnost brzog punjenja od 40W i ogromnu bateriju od 10.050 mAh.

MatePad Pro 10.8 pak ima LCD ekran s identičnom rezolucijom i frekvencijom osvježavanja od 120Hz te čipsetom Snapdragon 870 5G, dok MatePad 11 ima malčice veći ekran istih karakteristika te Snapdragon 865+.

Kao tvrtka koja već neko vrijeme na tržište konzistentno izbacuje izvrsne slušalice, Huawei je nastavio taj niz predstavljanjem TWS bluetooth slušalica FreeBuds 4. Riječ je o takozvanim poluotvorenim slušalicama (dakle, nemaju silikonske nastavke koji pomažu u eliminiranju okolišne buke).

image
FreeBuds 4 imaju aktivno poništavanje okolišnih šumova
Huawei

Slušalice su zato opremljene aktivnim uklanjanjem šuma (ANC) i imaju tehnologiju Adaptive Ear Matching (AEM), koja automatski detektira oblik uha korisnika te uvjete u kojima se slušalice nalaze te prema tome prilagođava poništavanje okolišne buke.

Bez uključenog ANC-a, Huawei FreeBuds 4 imaju bateriju koja traje do 4 sata, a uz kutiju za punjenje to se penje na 22 sata. Kada je pak ANC uključen, baterija traje dva i pol sata. Zahvaljujući brzom punjenju, ta dva i pol sata reprodukcije mogu se dobiti već sa 15 minuta punjenja.

image
Uskoro bi trebao biti predstavljen i pametni telefon Huawei P50
Huawei

Vjerojatno najuzbudljiviji uređaj s HarmonyOS-om, međutim, trebao bi biti pametni telefon Huawei P50 (za koji se još ne zna kada će točno biti predstavljen). Linija koja je dosad tradicionalno gurala mobilnu fotografiju prema naprijed trebala bi doći sa Sonyjevim senzorom od 1 inča IMX800, što bi trebalo omogućiti ogroman pomak u kvaliteti fotografija i videa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:01