SVIJET GEJMERA

Bethesda je ušutkala kritičare prije izlaska igre ‘Starfield‘

Igru ”Starfield” izdaje renomirani Bethesda, izdavač obljubljenog serijala RPG-ova ”The Elder Scrolls” i trilogije ”Dishonored”

 Bethesda Softworks/Xbox/Youtube
Bethesdi se ne sviđa kada se o njoj piše negativno. Nekim kritičarima i novinarima zbog toga nije poslala svoju najnoviju igru

Period neposredno prije izlaska dugo iščekivanog akcijskog RPG-a “Starfield” iznova me podsjetio na dvije stvari koje su mi u gejmingu među najmrskijima i koje medij nepovratno unazađuje – ratovanje oko ocjena koje će neka videoigra dobiti i iščezavanje pravog iskrenog diskursa o videoigrama. “Starfield” izdaje renomirani Bethesda, izdavač obljubljenog serijala RPG-ova “The Elder Scrolls”, izvrsne akcijsko-avanturističke trilogije “Dishonored” i otkačene žanrovske mješavine “Prey”. Izdavač je to koji zbog sreće koju su te igre donijele brojnim gejmerima diljem svijeta ima vojsku lojalnih obožavatelja.

Izdavač je to i kojemu se ne sviđa kada se o njemu piše negativno, pa je tako nekoliko kritičara na društvenim mrežama objavilo da im Bethesda nije poslala igru kako bi je mogli odigrati i recenzirati prije nego što ona izađe, kako je to običaj. Pritom, ne radi se tu o nekim opskurnim facama, nego o uglednim i iskusnim novinarima poput Keze McDonald iz The Guardiana. To znači da će ti kritičari morati pričekati da igra izađe, kupiti je, odigrati i onda dati svoj sud.

Problem je što su Bethesdini RPG-ovi notorno dugački – “The Elder Scrolls V: Skyrim” igrao sam blizu 150 sati, a znam ljude koji su ga igrali i bitno više. Naravno, tu se radilo o opuštenom igranju bez pritiska, a ne jurcanju u koje se kritičari nerijetko upuštaju kada im izdavač pošalje igru kako bi njihove kritike izašle najčešće prije nego što izađe igra. Dok ti kritičari s Bethesdine crne liste budu igrali “Starfield”, njihovi kolege, iz medija do kojih Bethesda drži, objavit će svoje sudove i ocjene koji će potom zahvaljujući hordi Bethesdinih obožavatelja danima, možda čak i tjednima, kolati društvenim mrežama, Redditom i Discordom te dovesti do stvaranja eho komore. Kad dođe trenutak da ti s crne liste objave svoj sud, populacija iz eho komore jednostavno će ih nadglasati i ušutkati, a Bethesda, poput kakvog despota, zadovoljno trljati ruke. I onda se čudimo zašto se videoigre još ne shvaćaju ozbiljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:20