REKORDERKA

FOTO: RIBARI ULOVILI KAPITALCA ZA PAMĆENJE S velike dubine izvukli kirnju od 160 kilograma, biolozi zapanjeni: 'Ovakav primjerak još nismo vidjeli'

 
Kirnja od 150 kilograma
 Handout / Florida Fish & Wildlife Conservation Commission / AFP

Izgledala je poput monstruma iz horror filmova - kirnja koju su floridski ribari krajem prosinca ulovili na zapadnoj obali na dubini od 180 metara, dugačka je gotovo poput čovjeka, teška 159 kilograma i stara rekordnih 50 godina.

"Biolozi Instituta za divlje životinje laboratorijskom su pretragom dob ulovljene ribe procijenili na 50 godina, što je čini najstarijim primjerkom ulovljenim u sklopu programa zaštite divlje faune", stoji na Facebook stranici Instituta na kojoj je objavljena i fotografija ribara koji ponosno pokazuje ulov. Kirnja je velika gotovo poput njega.

This undated handout photo obtained January 13, 2020 courtesy of the Florida Fish and Wildlife Conservation Commission shows a 350-pound Warsaw grouper caught in waters off Florida thought to be 50-years-old. - Jason Boyll of Sarasota, Florida caught the 350-pound grouper on December 29, 2019 in about 600 feet of water using just a hook and line, according to the Florida Fish and Wildlife Conservation Commission�s Wildlife Research Institute. (Photo by Handout / Florida Fish & Wildlife Conservation Commission / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
Handout / Florida Fish & Wildlife Conservation Commission / AFP
Kirnja od 150 kilograma

Da bi izračunali dob divovske kirnje, znanstvenici su analizirali otolite, minijaturne strukture locirane u šupljini unutarnjeg uha golemih riba koje služe kao organ za ravnotežu i pomažu osjetilu sluha. Tradicionalno se rabe da bi se dobile informacije o klasifikaciji, dobi i veličini riba.

Kirnja je vrsta ribe koja može narasti do 2,5 metara i može dosegnuti težinu od 200 kilograma. Jedna je od ribljih vrsta koje žive i u Jadranskom moru, poput kirnje bjelice, kirnje zubuše ili kirnje zlatice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:49