PREDIVNA GESTA

FOTO: BOŽIĆNO ČUDO U PULSKOM ŠINTERAJU Djevojka iz Samobora ispraznila azil i spasila svih 14 pasa: 'Hvala iz najdubljeg dijela mog ispunjenog srca'

 
 Facebook/Maja Sertić

Maja Sertić iz Samobora ostvarila si je ove godine najveću božićnu želju, a usput je život promijenila čak 14 pasa koji su do ove zime dane provodili na betonu boksova pulskog šinteraja.

Ona je uspjela za blagdane isprazniti pulski šinteraj i 14 pasa smjestiti na privremene smještaje u tople domove.

- I zadnji je vani. Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali... svaka kuna, svaki ručnik, svaka informacija, sve je bilo korisno i pomoglo da priča bude točno kako sam zamislila, da na Božić taj šinteraj bude prazan. Zvala sam tamo pred kraj radnog vremena i potvrđeno mi je da ni jedan novi pas nije došao. Hvala vam iz najdubljeg dijela mog ispunjenog srca - napisala je Sertić na Badnjak.

- Početkom prosinca uginuo mi je pas, u 18. godini života. Bio je udomljen, spašen iz azila, gdje je punih 14 godina proveo u boksu Dumovca. Kad je uginuo, odlučila sam si pomoći u tugovanju na način da spasim novu dušu. Budući da imam kujicu iz pulskog šinteraja, udomljenu 2016. godine, odlučila sam u Pulu otići po novu njušku - ispričala je Maja za Glas Istre.

Povezala se s volonterkom koja pomaže udomiti pse iz pulskog šinteraja i pitala je kojem je psu najpotrebnija pomoć. Ona joj je poslala slike i Maja se odlučila za crnu kujicu.

- Gledajući slike tih pasa, stezalo me u duši, ali bilo mi je lakše znajući da ću spasiti barem tu jednu dušu - kaže Maja.

No, nakon što je uzela svoju novu ljubimicu, u boksu je ostala još jedna, vrlo slična i ova je djevojka odmah shvatila da joj to neće biti dovoljno da umiri dušu pa je i drugoj kujici obećala da će se vratiti po nju. Nakon prespavane noći i stresa što može uzeti i spasiti samo jednu, odlučila je do Nove godine izvući baš sve pse, piše Glas Istre. I u tome uspjela!

U telefonskom razgovoru s Majom doznali smo da su svi psi trenutno na plaćenom smještaju. Oni ondje mogu ostati do polovice siječnja kad će možda nekima od njih trebati pronaći dom. Maja se nada da će se i neke privremene 'tete čuvalice' odlučiti i trajno udomiti nesretnike iz Pule, no to će znati tek u siječnju.

- Sad počinje veći dio posla, ovo sam odradila u šusu da što prije izađu zbog pucnjave, hladnoće, da čekaju na toplom. Sad moramo naći potencijalnih 13 domova - rekla je Maja.

Čak i ako dio pasa ubrzo pronađe svoje domove, ostatak treba hraniti, brinuti o njihovom zdravlju itd. Teško to netko može sam, posebno s prosječnim prihodima u Hrvatskoj, pa i Maji treba pomoć, bilo financijska, bilo u donacijama.

Ono što posebno veseli u cijeloj priči je što se svih 14 pasa, iako napušteni, odbačeni i zaboravljeni, odmah i bez problema snašlo u privremenim domovima. Kod nje je ostao Max, a ostali su rasuti u raznim obiteljima. Neke su primili samci, a neke velike obitelji s djecom i drugim ljubimcima.

- Pas kad dođe na bolje, brzo se navikne. Max je već treći dan bio opušten. Od 13 pasa nijedan problem nije prijavljen otkad su došli, a dočekali su ih djeca, psi, mačke, kokoši, više ljudi, samci… Koja god situacija bila, nitko nije imao problema s ovim psima - otkriva Maja.

Račun za donacije

S obzirom na to da na svakoga psa mjesečno ide od 850 do tisuću kuna, svaka pomoć i dalje je dobrodošla. Za prvih mjesec dana Maja ima pokrivene sve troškove, no novac će biti potreban ukoliko se svi psi u tom roku ne udome. Tko joj želi pomoći može to učiniti donacijom na račun Maja Sertić HR3423600003223446237. Sve o akciji spašavanja i tijeku udomljavanja može se pratiti na njezinom Facebook profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 14:40