MOJ ŽIVOT NAKON IVE SANADERA

Bianca: Ponovno sam trudna i sretna. Kad odem iz politike, uvijek mogu otvoriti dućan s tepisima

Prva velika intimna ispovijed Biance Matković, najbliže suradnice bivšeg premijera
Zagreb 290311.Bianca Matkovic, saborska zastupnica, bivsa ministrica u ekskluzivnom razgovoru povodom svoje druge trudnoce sa novinarkom Sanjom Mikolcevic.Na fotografiji sa suprugom Vladimirom.Foto: Berislava Picek / CROPIX
 Berislava Picek / CROPIX

ZAGREB - Sljedećeg tjedna u Sabor će ući jedna trudnica - Bianca Matković. Dugogodišnja zaposlenica Ministarstva vanjskih poslova, šefica kabineta Ive Sanadera, državna tajnica, ministrica, a sada saborska zastupnica.

Ulazi u četvrti mjesec trudnoće i jako se veseli drugom djetetu. Na preglede je prate suprug Vladimir i osmogodišnji sin Franco, koji je posebno sretan što će dobiti brata ili sestru. Uvijek prvi uzima sliku ultrazvuka i ponosno je gleda.

S prvim djetetom Bianca Matković nije mogla provoditi puno vremena, jer je bila posvećena poslu. Djelovala je strogo i ozbiljno. I ja sam je doživljavala kao takvu. No, preko puta mene sjela je vesela, nasmijana i otvorena žena. Je li se promijenila i smekšala ili je oduvijek takva bila, a strogost je bila samo maska? Je li sada, nakon sedam i pol godina žestokog tempa u Vladi, odlučila stati na loptu?

Suprugova pomoć

- Ja sam jako organizirana osoba, to mi je bio i posao, ali ipak nisam sve uspjela isplanirati. Ovo je dugo očekivana beba. Moglo se dogoditi i prije, dok sam bila u Vladi, ne bi mi bio problem prekinuti sve i otići na porodiljni. Čovjek snuje, Bog određuje. Obitelj mi je važnija od svega.

Dok sam bila u izvršnoj vlasti imala sam priliku biti u društvu najmoćnijih ljudi svijeta, ali uvijek sam žurila kući mužu i sinu - kaže.

Mišljenje supruga Vladimira jako joj je važno i s njim se konzultirala o svakoj odluci.

- Pitala sam ga za svaki potez koji je meni osobno i našoj obitelji određivao životni put. Kada sam 2003. ulazila u političku arenu, pitala sam ga da li da prihvatim. Rekao je samo da se ne promijenim, da ostanem ista kao prije visoke politike. Bili smo svjesni da će biti odricanja.

Pogotovo zbog djeteta od nepune godine dana. I zajednički smo odlučili. Da mi je rekao da ne uđem u politiku, poslušala bih ga. Bez njegove potpore i pomoći ne bih mogla raditi takav posao, niti trpjeti udarce i napade. Jer politika je okrutan svijet - priča Bianca.

Bianca je u braku s Vladimirom Matkovićem 13 godina, a upozali su se na maturalnom putovanju u španjolskom Lloret de Maru prije 20 godina. On je zbog njezina imena i crne kovrčave kose mislio da je Španjolka.

- Kada sam progovorila, već je bilo kasno. Bili smo zaljubljeni. Duže sam s njim u vezi nego što sam bila sama sa sobom. Puno toga smo prošli zajedno. On mi je bio glavna uzdanica kada sam po cijele dane radila. Vladimir i moja majka bili su uz Franka i uvijek sam znala da je u dobrim rukama - priča Bianca.

Franco je, kaže, svjestan da mame nije bilo po cijele dane, da je bila na poslu, a njega su čuvali baka i tata.

Porođaj na Badnjak

- Franca sam rodila u predvečerje Badnjak 2002. Bio nam je Božji dar. Moj prvi dan na poslu bio je dan kada je HDZ preuzeo vlast. I otada je krenulo. I nije prestalo punih sedam godina. Znam da nisam uz sina bila u mnogim važnim trenucima, ali mislim da će on to jednog dana shvatiti.

Jako smo bliski. Puno puta sam htjela otići s posla, s nekog važnog sastanka ili putovanja i biti uz njega. Ali, nisam. Takav sam tip, kada nešto počnem, moram to završiti. Imala sam povjerenja u muža i mamu, koja se baš zbog Franka, kada se on rodio, nakon 41 godine vratila iz Njemačke i živi s nama u kući u Remetama - priča Bianca.

Jedva je, kaže, čekala da se s putovanja, usred noći vrati kući i u krevetiću vidi svoga sina kako mirno spava i zavuče se pored njega.

Sjetila se situacije kada se otvarala autocesta Zagreb - Split i kada joj je mama javila da Franco ima visoku temperaturu.

- Oblio me hladan znoj. Mama ne vozi, na moru su, a Vladimir je krenuo u Zagreb. Sjećam se kako je Sanader promijetio da se sa mnom nešto zbiva i kada sam mu rekla, rekao je da slobodno odem. Ali nisam otišla - priča Bianca. Put ju je, kaže, nanio u politiku, a kada se već tamo našla, odlučila je prihvaćati nove izazove.

- Životni moto mi je da ništa nije teško, već je izazov. Smatram da je ambicija zdrava, ali ne i taština. Ako ne možeš kontrolirati svoju taštinu, nastaje problem. A mnogi u politici to ne mogu. I tada taština uništi ambiciju i sve što ste dotad napravili - kaže.

Bianca Matković djeluje kao otvorena i komunikativna osoba, raspoložena i nasmijana. Gdje je nestala strogost zbog koje u krugovima političara zaradila nadimke bič Božji, crna pantera, zmaj ognjeni?

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZADNJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:11