Užurbani tjedan

Koliko vremena u danu roditelji zaista imaju samo za sebe? Evo kako uhvatiti koju minutu više

Alat koji u tome može izuzetno pomoći jest uređaj koji, prema istraživanju MasterIndexa, koristimo čak pet sati dnevno
 iStock

Slaganje doručka, vožnja u školu ili vrtić, odlazak na posao, spremanje večere, pomaganje sa zadaćom, pranje i peglanje odjeće...sve su ovo svakodnevne obaveze prosječnih roditelja. U tom užurbanom načinu života često je izazov pohvatati i organizirati sve radne zadatke, pa čak i pronaći malo vremena za sebe. Štoviše, američko istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da roditelji imaju samo 32 minute slobodnog vremena dnevno. Neki će se možda pronaći u tom podatku, no i to vrijeme „bezbrižnosti“ može se povećati uz kvalitetnu organizaciju obaveza. Alat koji u tome može izuzetno pomoći jest uređaj koji, prema istraživanju MasterIndexa, koristimo čak pet sati dnevno. Riječ je, dakako, o mobitelu.

Pametni telefoni, naime, već dugo nisu samo sredstvo za komunikaciju. Pomoću njih pretražujemo internet, naručujemo hranu, plaćamo račune, pa čak i vodimo posao. Postoje i oni kojima je mobitel doslovno glavni alat za posao. To su u prvom redu influenceri koji putem svojih pametnih telefona objavljuju sadržaje na društvenim mrežama te na taj način vode uspješni biznis.

No, mobitel sam po sebi nije dovoljan. Za sve ove radnje koje smo naveli potrebne su aplikacije koje su zapravo „ulaz“ u određenu sferu virtualnog svijeta. I među milijunima različitih aplikacija postoje i one koje uvelike mogu pomoći roditeljima, ali i svim drugim odraslim osobama te djeci, da lakše organiziraju svoj život.

image
iStock

Stoga donosimo nekoliko odličnih aplikacija koje će olakšati posao očevima i majkama diljem zemlje te im donijeti koju minutu više slobodnog vremena.

Aplikacije za djecu

Prvi set aplikacija tiče se djece. Čak 98 posto pripadnika generacije Z (rođeni između 1997. i 2012. godine) posjeduje pametni telefon, a istraživanja pokazuju kako najviše vremena provode koristeći aplikacije, i to čak za 20 posto više nego pripadnici starijih generacija. Među omiljenim aplikacijama su TikTok te Snapchat, no taj pristup neograničenom izvoru sadržaja može biti opasan jer su im dostupni i sadržaji koji nisu primjereni za njihove godine. Kako se to ne bi dogodilo tu je Kidgy, aplikacija koja omogućuje roditeljima da prate što njihova djeca rade s mobitelom. Ona nadgleda što djeca prate na društvenim mrežama, koje stranice posjećuju te njihove kontakte i pozive. Osim toga, pronalazi putem GPS-a i lokaciju djeteta u slučaju da želite znati gdje se nalazi.

Odlična aplikacija za postavljanje radnih zadataka jest EarnIt!. Putem nje roditelji mogu dodijeliti male posliće djeci poput pranja suđa, spremanja kreveta ili obavljanja domaće zadaće, a za svaki odrađeni zadatak dijete dobije nagradu. Platforma nudi i mogućnost dopisivanja, postavljanja ciljeva pa čak i određivanja vremena koje dijete smije provesti pred ekranom.

image
iStock

Jedan od izazova modernih roditelja jest i kuhanje za obitelj. Prosječni moderni roditelj provede sat vremena dnevno na pripremu obroka, pokazalo je jedno istraživanje. Naime, zbog poslovnih i drugih obaveza majke i očevi nemaju uvijek vremena za pripremu jela, no opet im je bitno da njihova djecu jednu kvalitetnu i nutritivnu hranu. Pomoć u tome mogu ponuditi aplikacije poput Kitchen Stories i Tasty koje nude kratke videorecepte za pripremu brojnih vrsta jela.

Što se tiče same djece, postoje aplikacije koje će njima pomoći u učenju. Za strane jezike odličan je Duolingo, kod teških matematičkih zadataka pomaže Photomath, a za učenje različitog školskog gradiva tu je Khan Academy.

Pomoć u organizaciji posla

Postoje i aplikacije koje će i odraslima pomoći u poslu. Jedna od njih je Any.do, platforma koja pomaže u praćenju dnevnih aktivnosti i zadataka. Sadrži planer, bilješke i podsjetnike koji paze da ne propustite neki važni sastanak ili djetetovu utakmicu. Odlična stvar jest i što se može dijeliti s drugima, a i lako se sinkronizira s računalom.

Kada je u pitanju komunikacija s klijentima, kolegama, ali i članovima obitelji tu je Franz. Riječ je o platformi koja centralizira druge komunikacijske platforme kao što su WhatsApp, Messenger, Telegram ili Slack. Na taj način ne morate stalno skakati iz aplikacije u aplikacije već sve poruke možete držati na jednom mjestu.

image
iStock

Jedna od boljki odraslog života jest i pamćenje lozinki za različite račune. Prema studiji koju je proveo NordPass, prosječna osoba ima između 70 i 80 lozinki koje mora zapamtiti. To je više riječi nego što imaju neke popularne pjesme! Kako se ne bi izgubili u tom moru znakova, pomoći će LastPass. Njegova funkcija je poprilično jednostavna – na jednom mjestu čuva sve vaše lozinke te vam čak predlaže nove ako u tom trenutku nemate neku inspiraciju koja uključuje veliko i malo slovo, brojku i dijakritički znak.

Pronađite vremena za vježbanje

U užurbanom radnom tjednu potrebno je pronaći i vremena za vježbanje, što nije uvijek lagan zadatak. Prema podacima Eurostata iz 2019. godine, 28 posto građana Europske unije, starijih od 16 godina, izvan radnog vremena ne provodi niti minute vježbajući. Na zadnjem mjestu te ljestvice nalazi se Hrvatska u kojoj je, prema analizi, samo 36 posto populacije aktivno. Dvije trećine Hrvata u jednom tjednu nije fizičkoj aktivnosti posvetilo niti jedan sat.

To nikako nije dobro i zato je važno da izdvojimo koju minutu dana za vježbanje. Odličan pomagač za to je Seven. Kao što i ime kaže, radi se o aplikaciji koja uz pomoć 12 virtualnih trenera nudi prilagođene treninge koji traju samo sedam minuta. Postoji i slična aplikacija za djecu. Zove se Exercise: At Home Workout App i putem nje maleno slatko čudovište pokazuje djeci vježbice koje traju sedam minuta.

image
iStock

Za kraj treba napomenuti kako uz aplikacije mogu pomoći i drugi pametni uređaji. Jedan od njih je Xiaomi Mi Smart Band 6, broj jedan pametna narukvica na svijetu. Ona analizira kvalitetu sna, prati razinu kisika u krvi i broji otkucaje srca. Pored toga se brine da niste pod stresom te vam predlaže tehnike disanja za umirenje i aktivnosti za poboljšanje zdravlja, a baterija joj traje čak do 14 dana. Trenutno HT ima odličnu ponudu u kojoj se spomenuta narukvica dobiva na poklon uz kupnju novog Xiaomi Mi 11 Lite, vodećeg uređaja svoje klase.

On dolazi s odličnom trostrukom kamerom - 64 MP primarnom, 8 MP ultra širokokutnom i 5 MP telemakro te punjačem od 33W koji njegovu bateriju 4,250mAh puni do 100 posto za nešto više od sat vremena, dok se za pola sata napuni do 60 posto. Uz njegov elegantni dizajn treba još naglasiti kako se radi o pametnom telefonu koji podržava 5G, što je izuzetno bitno s obzirom na to da je peta generacija telekomunikacijske mreže već krenula u Hrvatskoj te predstavlja budućnost društva.

Uostalom, potreban je i kvalitetan mobitel koji će pokrenuti sve aplikacije koje smo naveli ranije u tekstu. Tako da je Xiaomi Mi 11 Lite odlična platforma putem koje ćete lakše organizirati svoj svakodnevni život i ukrasti koju minutu vremena više za sebe.

image
Xiaomi Mi 11 Lite 5G i pametna narukvica Xiaomi Mi
Smart Band 6
HT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:21