CAT BOHANNON

Žene nisu sudbinski predodređene za majčinstvo, to je posve pogrešna ideja

Cat Bohannon

 Promo/
Američka spisateljica deset je godina istraživala žensko tijelo i došla do zaključaka koje će podijeliti u Rijeci

Znate li da ženska tijela pokazuju veću atletsku izdržljivost, da žene imaju izraženije osjetilo mirisa te da su upravo žene imale ključnu ulogu u ranoj upotrebi alata? Rezultati su to višegodišnjeg istraživanja američke spisateljice i doktorice Cat Bohannon, autorice bestselera "Eve: How the female body drove 200 million years of human evolution", koji donosi revolucionarne perspektive o evoluciji ženskog tijela. U svojoj fascinantnoj knjizi Bohannon istražuje duboko ukorijenjene mitove i činjenice koje oblikuju percepciju ženskog tijela kroz povijest.

Cat Bohannon dolazi u Hrvatsku na drugo izdanje Women‘s Weekenda, koje se održava od 7. do 10. ožujka u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Art kvarta u Rijeci, gdje će održati keynote predavanje i okupljenima predstaviti rezultate istraživanja. Uoči dolaska u Rijeku, razgovarali smo s njom o motivima istraživanja, izazovima povezanim s pisanjem knjige tijekom deset godina te budućnosti istraživanja ženskog tijela i zdravstvene skrbi za žene.

* Autorica ste bestselera "Eve: How the female body drove 200 million years of human evolution". Što vas je potaknulo da započnete istraživanje i napišete knjigu o evoluciji ženskog tijela?

- Djevojke i žene su općenito nedovoljno proučene i nisu dovoljno zbrinute. To vrijedi jednako u biologiji kao i u biomedicinskim znanostima, a samim time ta činjenica postaje neizbježna istina u klinikama i svijetu. Zašto ovakva knjiga? Bilo je vrijeme i nisam vidjela da je to netko drugi pisao ili da će o tome pisati.

image

Knjiga Eve How the female body drove 200 million years of human evolution

Cat Bohannon/

* Pisali ste knjigu deset godina, istovremeno provodeći opsežna istraživanja, pišući svoj doktorat, a također ste i majka. Kako ste sve to uspjeli?

- Žene obavljaju različite zadatke s lakoćom. Dojam da moja postignuća možda izgledaju važnija od truda drugih žena vjerojatno proizlazi iz društvene pristranosti koja više cijeni doprinose muškaraca, dok ponekad podcjenjuje ili ograničava prepoznavanje onoga što žene postižu ili smiju postići.

* Koje su neke od najzanimljivijih stvari koje ste naučili o ženskom tijelu istražujući za svoju knjigu?

- Žene se suočavaju sa značajnim izazovima kada je u pitanju reprodukcija, možda više nego većina drugih primata i općenito sisavaca. Ova činjenica mijenja naše razumijevanje ženskog tijela na mnoge načine: neplodnost nije nedostatak, nego proširenje temeljne osobine naše biologije. Ideja da su žene sudbinski predodređene za majčinstvo kako bi se osjećale ispunjeno je pogrešna; umjesto toga, trudnoća nosi inherentne rizike za naše preživljavanje, što dovodi do evolucije različitih zaštitnih mehanizama kako bi to i osigurali ako zatrudnimo. Postoje brojna dodatna zanimljiva i ohrabrujuća otkrića te su mnoga od njih obuhvaćena u ‘Eve‘. Na primjer, ženski nos ima izuzetno razvijeno osjetilo mirisa, dok je žensko uho bolje u percipiranju određenih zvukova, čak i s godinama. Nadalje, ženska tijela pokazuju veću atletsku izdržljivost, skroz do funkcioniranja naših mišićnih stanica, u usporedbi s našim muškim kolegama. Zato je itekako netočno nazivati nas slabijim spolom!

* Kako se žensko tijelo razvijalo kroz povijest i kako se to odražava u današnjem društvu?

- Ovisi o kojem razdoblju povijesti govorimo! Moja knjiga obuhvaća 200 milijuna godina... Međutim, univerzalna je istina među sisavcima da se žensko tijelo snažno angažira u složenom procesu reprodukcije. Potomstvo rođeno iz ovog pothvata dobiva različite razine mužjakova doprinosa, ovisno o vrsti. U gotovo svim slučajevima, ženke biraju svoje partnere temeljem percepcije odabranog mužjaka o sposobnosti ublažavanja tereta majčinstva. U ljudskim društvima, slično drugim društvenim primatima, odgovornost za skrb često se distribuira među velikim društvenim grupama umjesto samo između onih dvoje koji se pare. Ono što me intrigira jest društvena tabu tema koja okružuje žensku selektivnost u našoj vrsti, prisutna u različitim kulturama. Smatra se nemoralnim ili sebičnim da žene prioritet daju svojim željama u odabiru partnera.

image

Cat Bohannon

Promo/

* Tvrdite da su žene vjerojatno razvile jezik, alate i hodanje na dvije noge. Kako ste došli do tih zaključaka?

- Vjerujem da su žene odigrale značajnu ulogu u evoluciji jezika jer su bile glavni edukatori tijekom kritične faze razvoja mozga - prve tri godine života, što se poklapa s dojenjem. Mnogi primatolozi sugeriraju da su žene također imale ključnu ulogu u ranoj upotrebi alata, što se danas vidi kod čimpanza. Nadalje, prirodna izdržljivost ženskog tijela, koja se i danas primjećuje kod sportaša, pruža posebne prednosti za izazovno kretanje na dvije noge. Svi ovi zaključci temelje se na znanstvenim dokazima.

* U knjizi ste prezentirali neke uznemirujuće podatke. Jedan je od njih činjenica da je rizik od majčinske smrti u posljednjih nekoliko godina porastao u SAD-u. Kako objašnjavate takvu situaciju u 21. stoljeću?

- U svojoj knjizi tvrdim da kompleksna mješavina rasizma, klasizma i seksizma ozbiljno utječe na zdravlje trudnica u mojoj zemlji. Biti trudna u Americi iznimno je opasno, posebno za Afroamerikanke, bez obzira na njihov društveni status.

* Kako biste opisali svoj rad na promicanju zdravlja žena i jednakosti u zdravstvenoj skrbi?

- Tu sam da zagovaram izvanredne korake koji se poduzimaju u istraživanju u ovog područja. Također se trudim unaprijediti pravednost za žene i djevojčice zagovarajući poboljšanu zdravstvenu skrb i poticanjem značajnih dijaloga o važnosti skrbi koja je utemeljena na dokazima, za sve pojedince.

image

Cat Bohannon

Promo/

* Kako vidite budućnost istraživanja ženskog tijela i zdravstvene skrbi za žene?

- Vjerujem da postoji dosta praznog prostora po pitanju našeg razumijevanja, ali neki od najboljih znanstvenika svijeta neumorno rade kako bi otkrili te razlike između spolova. S tim znanjem možemo poboljšati kvalitetu života za ljude svih spolova diljem svijeta. Jedno od ključnih područja istraživanja jest gerontologija. Žene obično žive dulje od muškaraca diljem svijeta, osim u slučaju komplikacija tijekom poroda. Razumijevanje razloga iza ovog fenomena produbit će naše razumijevanje procesa starenja i funkcija imunološkog sustava.

* Kako vaša knjiga "Eva" doprinosi širem kontekstu istraživanja ženskog tijela i zdravstvene skrbi za žene?

- Znanstvena zajednica u osnovi je skupina pojedinaca, točnije ljudskih bića. Unatoč učinkovitosti znanstvene metode u suzbijanju pristranosti istraživača, naša ljudskost ostaje inherentna. Kulturne percepcije često utječu na naše tumačenje navodno neutralnih skupova podataka. Neprekidni kulturni diskurs o ženskom tijelu neizbježno prodire u znanstveno područje, i obrnuto. Ključno je da promatranje uloge žene u našem evolucijskom narativu preoblikuje širu priču o čovječanstvu.

* Koji su vam daljnji planovi i što biste željeli postići svojim radom?

- Težim tome da moja knjiga otvori put drugima. Razbijajući tabue, ciljam stvoriti siguran prostor za druge da učine isto.

* Što sudionici Women‘s Weekenda mogu očekivati od vas? Što ste pripremili za nas?

- Održat ću prezentaciju u kojoj ću raspravljati o zaključcima iz svoje knjige, posebno se usredotočujući na grudi - zašto ih zapravo imamo, za što su nam stvarno namijenjene i kako će ove nove perspektive promijeniti naše razmišljanje o dubljoj povijesti žena u društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:21