Roko, Serđo i Toma

‘Tri kuće, tri prijatelja‘ posveta je dječačkom odrastanju, ili barem onakvom dječačkom odrastanju kakvo je bilo moje‘

”Tri kuće, tri prijatelja”

 Profil
Jurica Pavičić izdao je dječju slikovnicu o prijateljstvu, ilustrirala ju je Klara Rusan

U izdanju Profila upravo je objavljena prva ilustrirana knjiga za djecu Jurice Pavičića "Tri kuće, tri prijatelja". Knjiga će 15. rujna, u 11 sati biti predstavljena u Rijeci, na 15. festivalu autora i sajmu knjiga Vrisak. A osim autora o knjizi će govoriti i urednica Ivana Žderić.

Knjiga "Tri kuće, tri prijatelja" slikovnica je o prijateljstvu, kako navode iz Profila, ali i svojevrstan triler za djecu koja su tek krenula u školu. Pavičić je vješto ispričao priču o različitim obiteljima, o tome kako prijateljstva nastaju i razvijaju se, o vjernosti, hrabrosti i poštenju. Knjigu je ilustrirala mlada, ali već nagrađivana i poznata ilustratorica Klara Rusan.

Što je poznatog romanopisca i novinara koji je do sada uvijek pisao za odrasle potaknulo da napiše knjigu za djecu?

"‘Tri kuće, tri prijatelja‘ posveta je dječačkom odrastanju, ili barem onakvom dječačkom odrastanju kakvo je bilo moje", otkriva Pavičić. Dodaje kako se iza naslova krije knjiga o Splitu, knjiga o ulicama u kojima se još uvijek djeca igraju na ulici.

"To je knjiga o svijetu dječje avanture u kojem od letvi, žice, kartona i grana nastaju viteški dvorci, kaubojski logori i utvrde Vukova s Ontarija. Naposljetku, to je posveta pustolovnim dječjim knjigama kakve sam i sam volio kao dijete, a pogotovo jednoj: "Junacima Pavlove ulice". "Tri kuće, tri prijatelja" dječja je ilustrirana knjiga, ali, ako znate što inače pišem, nećete biti iznenađeni da je to istodobno i krimić, a pomalo i triler", rekao je Jurica Pavičić.

Iako je iza nje zavidna karijera, Klari Rusan, jednoj je od trenutačno najzanimljivijih hrvatskih ilustratorica, knjiga "Tri kuće, tri prijatelja" prva je slikovnica koju je u potpunosti ilustrirala, a posebna je iz više razloga.

"Raditi na slikovnici sjajnog Jurice Pavičića izuzetna je čast! S tehničke strane to je bilo poučno iskustvo. Imala sam potpuno slobodne ruke izraziti se stilom i izvedbom potpuno po svom guštu (što nije čest slučaj u ovom poslu). S druge strane, ciljana publika za koju sam crtala su djeca, a to je svijet kritičara za sebe. Svakako se nadam da je to tek početak i da je ovo jedna od mojih mnogobrojnih slikovnica u nizu. No, ako je i posljednja, bila je svakako posebna i nezaboravna (i za proučavanje i za crtanje)", komentirala je Klara Rusan.

Glavni su likovi priče Serđo, Toma i Roko koji žive u istoj ulici. Serđo Tomu smatra najboljim prijateljem, najviše se s njim voli igrati jer je velik, zna sve o nosačima aviona i dinosaurima, rimskim centurionima i vitezovima iz srednjeg vijeka, a u njegovu se vrtu mogu igrati što požele. Tomin je najbolji prijatelj Roko jer je velik, zna sve o kompjutorskim igricama i tajnim putevima do školskog krova, a i osmaši sa zidića uvijek ga pozdravljaju. U njegovu je vrtu najbolje igrati se jer poslije ne moraju pospremati. Ali kad se Roko nađe u ozbiljnoj nevolji, Toma mu odluči pomoći. Ova divna priča sa sretnim završetkom pokazuje snagu prijateljstva, moć poštenja i pruža nadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:21