SAM I JULIJA

Tri je godine radila kuću za miševe visoku 3 metra, od kartonskih kutija. I od toga napravila sjajnu slikovnicu

Sam i Julija

 /Fraktura
Stan i priča inspirirani su autoričinim domom iz djetinjstva te njenim životom sa samohranom majkom

Sam i Julija žive u Kući mišić. Julija živi s mamom u sobičku na šestom katu, u stražnjem dijelu kuće. Julija je jako znatiželjna i uporna. Ne voli se dosađivati i čim ne zna što bi sa sobom, izlazi van. S prijateljem Samom je u potrazi za pustolovinama. Sam živi u prednjem dijelu Kuće mišić. On živi s tatom, mamom, mlađom braćom i sestrama. Ima dva djeda i dvije bake te mnogo stričeva i teta. Stidljiv je i poslušan. Kada se druži s Julijom, može raditi stvari koje se sam nikada ne bi usudio napraviti. Sam i Julija su veoma različiti, no dijele sve i najbolji su prijatelji.

Sam i Julija protagonisti su priče nizozemske umjetnice Karine Schaapman. Julijin stan i priča inspirirani su autoričinim domom iz djetinjstva te njenim životom sa samohranom majkom, migranticom iz Indonezije.

Ono što ovu slikovnicu čini posebnom odluka je autorice da umjesto ilustracijama priču vizualno predstavi fotografijama ručno rađene 3D minijaturne kućice za miševe.

Autorica je kuću široku dva i visoku tri metra izradila od kartonskih kutija i recikliranih materijala. Tome je poduhvatu posvetila tri godine. Kuća je 2011. godine fotografirana, a uslijedila je i objava prve knjige u seriji Kuća mišić.

Do 2021. godine objavljeno je sedamnaest knjiga.

image

Sam i Julija

/Fraktura

Hrvatsko izdanje u prijevodu Josipe Dvoraček Užarević objavila je Fraktura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:15