FELLINIJEVSKI UGOĐAJ

TALIJANSKA KANCONA Pogledajte kako je promoviran roman Oskarovca Paola Sorrentina

"Sorrentino piše kamerom, a režira riječima", rekla je nakladnica Vuković-Runjić

Jučer je u zagrebačkoj knjižari Vuković&Runjić, koja je ujedno i izdavač ove knjige, upriličena svečana promocija prvog romana 'Imaju svi pravo' talijanskog filmskog redatelja Paola Sorrentina, koji je proteklog vikenda nagrađen Oscarom za film 'La grande bellezza' u kategoriji najboljeg stranog filma.

Spisateljica i nakladnica Milana Vuković-Runjić naglasila je sadržajno-estetsku nit Sorrentinovog romana i filma, te osobit stil montažno frenetičnog tempa. "Sorrentino piše kamerom, a režira riječima", rekla je Vuković-Runjić.

Filmski povjesničar Daniel Rafaelić primjetio je očit utjecaj Federica Fellinija i njegovih legendarnih filmova 'La dolce vita' i '8 e ½' gdje se glavni junak okružen spektakularnom scenografijom - strašno dosađuje. Također, naglasio je spoj Sorrentinova filmskog i književnog izričaja, gdje slijedi trag velikana Orsona Wellesa i Woodyja Allena te njeguje povratak visokoj umjetnosti kojoj, kako je rekao Rafaelić, u današnjem modernom svijetu ipak ima i mora biti - mjesta.

Glumac Nikša Kušelj je na promociji interpretirao glavni lik romana Tonyja Pagodu, dekadentnog intelektualca, glazbenika na vrhuncu slave, sklonog raskalašenom životu na visokoj nozi u vječnoj potrazi za 'Velikom ljepotom'. Uz gitaru je talijanskim kanconama ganuo prevoditelja romana Matu Marasa, koji se iz prvog reda pridružio u refrenima.

Pogledajte fotogaleriju s promocije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:52