Velike ideje

Što simbolizira bijeli kit u Mobyju Dicku, a što je zajedničko Loliti i Paklenoj naranči

”Velike ideje”
Školska knjiga upravo je objavila vodič za upoznavanje 250 književnih naslova

U godini koja je proglašena Godinom čitanja Školska knjiga upravo je objavila „Velike ideje – Književnost“, vodič za upoznavanje 250 književnih naslova koji pruža uvod u svijet književnosti.
Čitatelji ovoga djela polaze na kronološko putovanje poviješću književnosti s knjigama u ulozi putokaza, od drevnih epova poput Ilijade i Mahabharate do suvremenih romana Salmana Rushdieja i Margaret Atwood. Saznat će, primjerice, što simbolizira bijeli kit u Mobyju Dicku. Što označava pojam struja svijesti? Što je zajedničko Loliti i Paklenoj naranči? Knjiga istražuje ključne književne epohe, teme i stilove pisanja od početaka pisane riječi do našeg doba.

Riječ je o suvremenom pregledu književnosti koji je i vizualno atraktivan, s duhovitim ilustracijama, zanimljivim grafičkim prikazima i dizajnerskim rješenjima. Knjiga „Velike ideje – Književnost“ (u prijevodu Vedrana Pavlića) donosi pregled svjetske književnosti od najstarijih artefakata, preko kasnijih dominantnih književnopovijesnih strujanja, do suvremenosti određene naglašenim globalizacijskim, interkulturnim i supkulturnim pojavama i trendovima. U knjizi su predstavljena dobro poznata kanonska djela, ali i mnogi književni tekstovi nastali izvan dominantnoga, zapadnoga kulturnog kruga. Žarište pozornosti prošireno je na područje arapske, japanske, australske, indijske, korejske, afričke, latinoameričke i drugih književnosti, a obuhvaća i književne glasove koje su stoljećima ušutkivali društveni konstrukti poput kolonijalizma i patrijarhata.
Knjiga je dio serije srodnih publikacija koje na jednostavan, zanimljiv i sažet način obrađuju razna umjetnička i znanstvena područja te društvene fenomene. U njezinu je nastanku sudjelovalo trinaest autora, stručnjaka za književnoznanstvene i(li) druge umjetničke i kulturološke teme.

„Djelo Velike ideje – Književnost uspjeli je primjer opsežnoga i atraktivnoga kompendija svjetske književnosti koji je novum u hrvatskoj metaknjiževnoj, ali i široj kulturi.“, napominje recenzentica knjige dr. sc. Suzana Coha. „Kao zanimljiv i pristupačan, u književnoznanstvenome smislu relevantan i sa suvremenim teorijskim trendovima kompatibilan pregled svjetske književnosti, zadovoljit će interese široke publike, od učenika i studenata književnosti i srodnih disciplina do stručnjaka iz tih područja, ali i drugih čitatelja koji su zainteresirani ne samo za književnost i njezinu povijest nego i za povijest i suvremenost svjetskih kultura i društava uopće.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:56