Stojan Vučićević

Stihovi o pjesnikovom izdržavanju kazne na Svetom Grguru, na kojem je završio kao gimnazijalac sa 19 godina

Bend Sjeverozapad

 Promo/
Bend ‘Sjeverozapad‘ izdao je CD koji će se moći nabaviti uz novi broj časopisa Poezija, a koji izlazi u prosincu

Pod imenom Sjeverozapad okupio se bend s vizijom: uglazbiti ciklus pjesama Stojana Vučićevića pod nazivom "Potpuna pomrčina Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961." Riječ je o pjesmama i stihovima vezanim za pjesnikovo izdržavanje kazne na Svetom Grguru, na kojem je Stojan završio kao gimnazijalac sa 19 godina, otoku tri kilometra udaljenom od poznatijeg Golog otoka, s kojim je Grgur osim geografskog položaja, dijelio namjenu - na njemu je bila kaznionica za žene i mlade. Singlom "III." najavili su skori izlazak albuma "Pomrčina".

Takav projekt predstavlja zanimljiv izazov za glazbenike Sjeverozapada, jer jedna cjelina kao što je zbirka poezije, zahtjeva da se glazba ili album pišu kao koncept. Konceptualni album pred glazbenika postavlja izazov kojim se današnja glazba u globalu rijetko bavi; kako napraviti kompleksno djelo u kojem se od početka do kraja provlači jedna ili nekoliko misli ili motiva.

U ovom slučaju, pjesnik vješto kombinira motive koji su savršeno legli u format konceptualnog glazbenog albuma.

"III." je, kako i sam naziv kaže, treća od deset pjesama na albumu, pjesma koja najidealnije kombinira dva aspekta, točnije, lajtmotiva albuma: mrak i svjetlost.

image

Bend Sjeverozapad

Promo/

CD će se moći nabaviti uz novi broj časopisa Poezija koji izlazi u prosincu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:03