Šok na dodjeli

Španjolska spisateljica dobila nagradu pa otkriveno da iza pseudonima stoje - tri muškarca

Jorge Diaz, Antonio Mercero i Augustin Martinez na dodjeli Planeta nagrade, koju su dobili za neobjavljeni roman ”La Bestia”
 AFP
Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero inače su televizijski scenaristi u dobi od 40 do 50 godina

Carmen Mola, spisateljica koju nazivaju španjolskom Elenom Ferrante, dobila je za roman "La Bestia" nagradu Planeta vrijednu milijun eura, pa se ispostavilo da iza ovog pseudonima zapravo stoje – tri muškarca.

Oni su autoricu koja je zaslužila najveću novčanu nagradu za književnost do sada predstavljali kao 40-godišnju sveučilišnu profesoricu koja piše pod lažnim imenom jer želi zadržati anonimnost i odvojiti privatni od spisateljskog života.

Njezine knjige, koje još nisu prevedene na hrvatski, hit su u svijetu, a posebice u Španjolskoj. Stoga je nemali broj ljudi ostao iznenađen kada su se prilikom proglašenja dobitnice nagrade ustala tri muškarca - Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero, inače televizijski scenaristi, stari u rasponu od 40 do 50 godina.

"Carmen Mola nije, uz ostale laži koje smo govorili, sveučilišna profesorica. Mi smo trojica prijatelja koji su prije četiri godine odlučili kombinirati svoje talente kako bi ispričali priču", rekao je Díaz na dodjeli.

Martínez je, pak, u intervjuu za španjolsku EFE novinsku agenciju rekao da su se odlučili pisati pod jednim imenom "jer se kolektivni rad u književnosti ne evaluira jednako kao u drugim umjetnostima poput glazbe ili slikarstva".

Inače, ovo je prvi puta da je Planeta u fondu za nagradu imala milijun eura – do sada su dodjeljivali 600 tisuća eura. Višestruko su tako "prestigli" i Nobelovu nagradu za književnost, za koju se dobiva iznos koji je trenutno nešto više od sto tisuća eura.

Trojica autora podijelit će nagradu na iste dijelove.

Inače, Carmen Mola je najpoznatija po trilogiji romana u kojima je protagonistica inspektorica Elena Blanco, policajka koja voli karaoke, rakiju grappu i ležerni seks. Knjige, koje je objavljivala ugledna kuća Penguin Random House, prodane su u preko 200 tisuća primjeraka i prevedene na 11 jezika, a u pripremi je i njihova televizijska adaptacija.

No knjiga koja je među 653 prijavljene odabrana za Planeta nagradu je povijesni triler, smješten u Madrid u 1834. godinu, u vrijeme epidemije kolere, a bavi se ubojstvima djece.

Knjigu će objaviti Planeta, koja je u Španjolskoj veliki rival Penguin Random Houseu. Prava na objavu za Planetu jedan su od uvjeta prijave na natječaj, a jedan od uvjeta kaže i da autori koji pišu pod pseudonimom moraju dati podatke o svojem identitetu, u zapečaćenoj kuverti koja se otvara na samoj dodjeli, i to isključivo u slučaju da baš taj autor dobije nagradu. Stvar je ovoga puta bila i dodatno zakomplicirana, s obzirom na to da je pobjednička knjiga prijavljena s potpisom Sergio López, pa je otkriveno da se radi o Carmen Moli, a potom i o tri muškarca.

Dio javnosti nezadovoljan je njihovim lažnim predstavljanjem pod Carmeninim imenom. The Guardian tako citira feministkinju Beatriz Gimeno, koja je svoje nezadovoljstvo izrazila na Twitteru.

"Uz to što su koristili ženski pseudonim, njih su trojica godiama davali intervjue. Ne radi se samo o imenu – oni su stvorili lažni profil osobe koju su koristili za obmanu novinara i čitatelja. Oni su prevaranti", smatra Gimeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:49