LUKSUZNO IZDANJE

Prvi put nakon 650 godina dostupan je ‘Misal kneza Novaka‘: Koštat će vrtoglavih 20.000 kuna

misal kneza
 Grgur Žučko
Knjiga sadrži faksimil Misala, reprodukcije inicijala i minijatura, od kojih je dio pozlaćen, ručno uvezane korice od teleće kože

Iz Mozaika knjiga su objavili da je nakon godinu dana duge pripreme objavljen je "Misal kneza Novaka" iz 1368. godine. Riječ je kako navode, o "jednoj od naših najljepših i najvrjednijih rukopisnih knjiga.

Vlastoručno ga je ispisao knez Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan. Koliko su ovu knjigu smatrali lijepom i dragocjenom njezini suvremenici najbolje svjedoči činjenica da je poslužila kao jedan od glavnih predložaka za prvu hrvatsku tiskanu knjigu - 'Misal po zakonu rimskog dvora' iz 1483. godine - otisnutu samo 28 godina poslije Gutenbergove Biblije". Izdavač, dalje, tumači kako je Misal "još uvijek čitko i jasno svjedočanstvo zavidne vještine svog pisara, zadanosti vremena u kojem je nastala i bila čitana te posebnosti glagoljske knjige unutar europskoga kulturnog okružja".

Novo je izdanje izdanje pripremljeno u suradnji Katedre Čakavskog sabora Roč, Staroslavenskoga instituta i Mozaika knjiga. Tako je "Misal kneza Novaka" nakon više od 650 godina prvi put tiskan i dostupan široj hrvatskoj javnosti.

Ovo limitirano kolekcionarsko izdanje sadrži: faksimil izvornog "Misala kneza Novaka" iz 1368. godine, reprodukcije 480 inicijala i šest minijatura, od kojih je najveći dio pozlaćen, "ručno uvezane korice od teleće kože i papir koji zadovoljava najviše standarde kvalitete, popratnu knjigu s najvažnijim činjenicama i drugim zanimljivostima o Novakovu misalu za koju su tekstove napisali renomirani hrvatski akademici, znanstvenici i stručnjaci, zaštitni ovitak izrađen po mjeri knjige i pamučne rukavice za listanje. Naklada je ograničena na 150 primjeraka te neće biti ponovljena - svaki primjerak ovog izdanja numerirani je unikat."

Cijena ovog luksuznog izdanja je 19.992,00 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:57