SAJAM KNJIGA

Prvi otkrivamo koje ćete hitove i po kojoj cijeni moći kupiti na Interliberu

 PR
Serijal ‘Dina‘, novi roman Elene Ferrante, knjiga o raspadu SSSR-a, nove knjige Karakaša i Baretića, kuharica Harry Potter...

Sve je spremno za prvi pandemijski Interliber, koji se održava na zagrebačkom Velesajmu od 9. do 14. studenog.

U dva paviljona ovog će puta morati biti osigurana četiri kvadratna metra po posjetitelju te se organizatori nadaju tako izbjeći do sada zaštitni znak ovog sajma - gužve.

Iako će, osim broja posjetitelja, biti reducirani i programi te gostovanja, velika većina izdavača ipak se odlučila sudjelovati na sajmu.

Njih deset izdvojilo nam je po pet svojih naslova koje smatraju udarnima za ovogodišnje izdanje, a većina će ih prigodne popuste imati i na svojim online trgovinama.

EGMONT
serijal "Dina"
Frank Herbert
149 kuna, uz 20 posto pupusta

Prvi roman iz serijala "Dina" smatra se najslavnijim romanom svog žanra, a ove godine smo dočekali i filmsku adaptaciju dostojnu ovog remek-djela znanstvene fantastike. Osim ljubiteljima žanra, Dina će se svidjeti i ostalima zbog svojih aktualnih pogleda na politiku, religiju, ekologiju i općenito životnu filozofiju. Prve četiri izdane knjige iz serijala na sajmu će biti snižene za 20 posto.

image
Dina, Frank Herbert

"Saga o vješcu"
Andrzej Sapkowski
99 kuna, uz 20 posto popusta

Krajem ove godine čeka nas i druga sezona popularne Netflixove serije "Witcher". Romani o vještom čarobnjaku i ratniku Geraltu inspirirali su i jednu od najpopularnijih video igara u posljednja dva desetljeća. U listopadu je izašao osmi, posljednji roman iz ove sage, a sve romane možete pronaći na 20 posto popusta.

image
Posljednja želja, Adrzej Sapkowski

”Kako steći prijatelje i naklonost ljudi”
Dale Carnegie
129 kuna, uz 20 posto popusta

Knjiga koja je već 80 godina bestseler diljem svijeta i koja je prošlog stoljeća pokrenula cijelu industriju samopomoći. Otkrijte tajne najuspješnijih ljudi na svijetu, naučite kako biti omiljen u društvu, unaprijediti vještine komunikacije i dobiti sve što poželite. Knjigu pronađite sniženu za 20%.

image
Kako steći prijatelje i naklonost ljudi, Dale Carnegie


"Klub istražitelja ubojstava četvrtkom"
Richard Osman
99 kuna, uz 20 posto popusta

Radnja, na tragu najpopularnijih krimića Agathe Christie, odvija se u umirovljeničkom naselju u kojem se četvero neobičnih prijatelja sastaje jednom tjedno kako bi razgovarali o neriješenim zločinima iz prošlosti i na taj način vratili malo uzbuđenja u svoju svakodnevicu. Kad se ekipa po prvi put nađe u središtu slučaja ubojstva iz susjedstva, stvari postanu zanimljive.

image
Klub istražitelja ubojstava, Richard Osman


"Izgubljena ljekarna"
Sarah Penner
99 kuna, uz 20 posto popusta

Ljekarna skrivena u sjenama Londona osamnaestog stoljeća poslužuje neuobičajenu klijentelu. Žene diljem grada šapuću o tajanstvenoj Nelli koja prodaje dobro prikrivene otrove. No, dva su stroga pravila kojih se Nella čvrsto drži: otrov nikada ne smije biti iskorišten da naudi ženi i imena svih ubojica i njihovih žrtava moraju biti zabilježena u registru ljekarne. Kad se dogodi kobna pogreška, stvari pođu po zlu…

image
Izgubljena ljekarna, Sarah Penner


DISPUT
Na štandu će starije knjige nuditi uz 40 do 60 posto popusta, a starije naslove iz čuvene biblioteke "Na tragu klasika" po cijenama od 30 i 40 kuna.


"Okretište"
Damir Karakaš
snižena cijena na Interliberu 80 kuna

Karakašev dosad najintimniji roman u koji je pretočio svoje suočavanje s traumom teškog fizičkog napada na sebe. Iako u njemu nema niti spektakla niti crne kronike, ovaj roman ostavlja bez daha; ogoljen do srži, bolno je dirljiva posveta životu, preživljavanju. "Okretište" je remek-djelo autora poznatog po sažetom izrazu, bez viškova, i po jeziku u kojem je – u biranim stilskim rješenjima – koncentrirana duboka misao književnosti.

image
Okretište Damir karakaš


"Zločin rođenjem"
Trevor Noah: ZLOČIN ROĐENJEM
snižena cijena na Interliberu 120 kuna

Autobiografski roman globalno slavnog komičara, koji nije samo uznemirujući prikaz odrastanja u Južnoj Africi pod aparthejdom, nego i ljubavno pismo autorovoj izvanrednoj majci. Ovo je jedinstven pogled na čovjeka koji je proizvod svoje kulture i nijansiran pogled na dio svijeta koji je prošao kroz mračna vremena. Riječ je o žestokim memoarima, protkanim dubokim uvidima i provokativnom socijalnom kritikom, s bljeskovima sjajnog pripovijedanja i oštroumnih opažanja.

image
Zločin Rođenjem, knjiga


"Postati Palestinkom"
Lina Meruane
snižena cijena na Interliberu 96 kuna

"Postati Palestinkom" izvrsna je knjiga razmišljanja, sjećanja i čitanja o zemlji svojih predaka što ih autorica započinje u trenutku kad se pojavi mogućnost povratka u zemlju u kojoj nikada nije bila, u zemlju iz koje su njezini baka i djed otišli u potrazi za drugim životom. "Postati Palestinkom" govori o labirintu identiteta, ali i o svim onim opetovanim pitanjima koja su stalno na karti sukoba, primjerice, o zastrašujućoj sramotnosti Židova koji na pročeljima kuća u Hebronu ispisuju "Arape u plinske komore". Knjiga je i polemički dijalog između Meruane i komentatora koji su najviše izoštrili kritičku misao o toj temi: Amosa Oza i Davida Grossmana.

image
Lina Meruane, Postati Palestinom

"Aušvički grafiti"
Adrien Le Bihan
snižena cijena na Interliberu 96 kuna

"Aušvički grafiti" francuskog književnika Adriena Le Bihana lucidan su i prodoran komentar zapisā iz tzv. Knjige sjećanja koncentracijskog logora Auschwitz. Autor je skupio zapise istaknutih državnika, općenito svjetski poznatih ljudi, te ih podvrgnuo kritičkoj analizi. Pritom je pokazao koliko se često velikani ovoga svijeta grubo spotiču kad su suočeni s nezamislivim, neoprostivim, neobjašnjivim. U ovoj knjizi Adrien Le Bihan nastoji riječima vratiti težinu koju one moraju imati kada je u pitanju osuđivanje užasa.

image
Aušvički Grafiti, Adrien Le Bihan


"Sjećanje na Anne Frank"
Miep Gies s Alison Leslie Gold
snižena cijena na Interliberu 104 kuna

Milijunima koje je dirnuo "Dnevnik Anne Frank" ova knjiga nudi izvanrednu priču Miep Gies, žene koja je sa svojim suprugom više od dvije godine pomagala u skrivanju obitelji Frank od nacista. Od razdoblja svojeg djetinjstva kao izbjeglice nakon Prvoga svjetskog rata do trenutka kad je stavila maleni, crveno-narančasti karirani dnevnik – Anninu ostavštinu – u ruke Otta Franka, Miep Gies prisjeća se svoje prošlosti s jednostavnom iskrenošću i potresnom jasnoćom. Svaka stranica odzvanja hrabrošću i ganutljivom ljepotom.

image
Sjećanje na Anne Frank, Miep Gies

VUKOVIĆ & RUNJIĆ
"Kako si došla na svijet i druge priče"
Ted Chiang
129 kuna, uz 20 posto popusta

Jedna od stotinu najboljih knjiga 21. stoljeća prema izboru britanskog Guardiana, zbirka pripovijedaka majstora SF-a Teda Chianga klasik je suvremene američke spekulativne fikcije, a prema naslovnoj je pripovijetki godine 2016. Denis Villeneuve snimio hvaljeni filmski hit "Dolazak". Zbirka često donosi likove koji se moraju suočiti s preokretima kozmičkih razmjera i prihvatiti ih kao dio svakidašnjice.

"Mračna šuma"
Liu Cixin
149 kuna, uz 20 posto popusta

"Mračna šuma" drugi je nastavak trilogije "Problem triju tijela" višestruko nagrađivanog kineskog SF autora Liu Cixina.
Zemlja je osupnuta otkrićem o nadolazećoj invaziji izvanzemaljaca – za četiri stoljeća u budućnosti. Ljudski suradnici neprijatelja poraženi su, ali prisutnost sofona, subatomskih čestica koje Trisolarcima omogućuju neposredan uvid u sve ljudske informacije, znači da su obrambeni planovi Zemlje izloženi neprijatelju. Jedina preostala tajna je ljudski um. Zbog toga je stvoren projekt Zidozornici, odvažan plan koji četvorici muškaraca nudi ogromne resurse ne bi li osmislili tajne strategije skrivene od stanovnika Zemlje i od Trisolarisa.

"Tecite, suze moje, reče policajac"
Philip K. Dick
99 kuna, uz 20 posto popusta

"Tecite, suze moje, reče policajac" hvata se u koštac s prepoznatljivim temama Philipa K. Dicka – identitetom, promijenjenom stvarnošću, konzumacijom droge, distopijom – u zabavnoj potjeri koja je autoru priskrbila nagradu John W. Campbell te nominacije za nagrade Hugo i Nebula. Jason Taverner, svjetski poznati voditelj talk showa i pripadnik društvene elite, jednoga se dana budi i otkriva da više nitko – pa ni goleme baze podataka totalitarne vlasti – ne zna tko je on. A u društvu u kojem je nemati isprave zločin, Taverneru preostaje samo da se da u bijeg dok ga progoni cijeli niz sumnjivih likova, među kojima i pokvareni policajci i dileri izvanzemaljskih droga.

"Hugo Pratt, portret perom"
Thierry Thomas
129 kuna, uz 20 posto popusta

Veliki poznavatelj opusa Huga Pratta Thierry Thomas oživljava osebujni karakter legende stripa, susrete koji su obilježili Prattov život i potaknuli preobrazbe njegova crtačkog stila. Ovo je knjiga o čovjeku koji nije ilustrirao, nego je crtežom pričao priču. Koji je shvatio da je kišu dovoljno naznačiti u nekoliko poteza "prožetih duhom kiše"; autoru koji je čak i onomatopejama afirmirao strip kao umjetnost, a sebe kao autora crtane književnosti. Thierry Thomas zamišlja dan kad je Hugo Pratt dobio nadahnuće za lik Corta Maltesea. Pripovijeda nam o Prattovim ljubavima, putovanjima i temama koje su ga zaokupljale – vojsci, pograničnim ratovima u Americi 18. stoljeća, ezoterizmu, mitologiji.

"Prvo lice jednine"
Haruki Murakami
129 kuna, uz 20 posto popusta

Svih osam majstorskih priča u ovoj zbirci priča nam u prvom licu klasični Murakamijev pripovjedač. Od nostalgičnih uspomena iz mladosti, meditacija o glazbi i strasti za bejzbol do snovitih scenarija, susreta s majmunom koji govori i izmišljenih jazz albuma, ove priče kao da ruše granice što dijele naš um od vanjskoga svijeta. Povremeno se pojavljuje i pripovjedač, koji je možda Murakami osobno, a možda i nije. Je li ovo memoarska proza ili čista fikcija? Čitatelj mora sam odlučiti. Filozofske i zagonetne priče u Prvom licu jednine govore o ljubavi i samoći, djetinjstvu i sjećanju… ali onako kako to zna samo Murakami.

"Svojevrsna"
Sandra Antolić
149 kuna, uz 20 posto popusta

Sandra Antolić u svojim je kratkim proznim tekstovima pokazala veliku jezičnu originalnost, ludičnost i odlično poznavanje kajkavskih idioma – a sve se te osobine očituju i u njezinu romanu "Svojevrsna". Radnja je smještena u Hrvatsko zagorje – seoski svijet na rubu velegrada koji ga ne poznaje i ne razumije, već doživljava kroz niz klišeja – o alkoholizmu, pobožnosti, zapuštenosti. Uz poigravanje društvenim i jezičnim stereotipima, autorica taj svijet otkriva kao bogat prostor autentičnih emocija i sudbina.

HENA COM
"Zadnja ruka"
Renato Baretić
149 kuna, uz 20 posto popusta

Dugoiščekivani roman jednog od najboljih hrvatskih pisaca Renata Baretića uskoro izlazi iz tiska, a iz Hena Coma su uvjereni da će se to dogoditi na oduševljenje medija i publike, kao što je slučaj bio s „Osmim povjerenikom”. Baretić će, smatraju, naprosto oduševiti svoje čitatelje pričom, junacima, ali nadasve svojim jezikom.

image
Zadnja ruka, Renato Baretić


"Pavelova prava ljubav"
Zoran Pilić
129 kuna, uz 20 posto popusta

Iznimno dojmljiv i pitak, ali nimalo banalan ljubavni roman (koji se ne smije propustiti), s iznenadnim crnohumornim, "pilićevskim" obratima.

"Otok nestalih stabala"
Elif Shafak
149 kuna, uz 20 posto popusta

Roman koji je odmah ušao u sam vrh top ljestvica čitanosti i koji još uvijek niže pohvale čitatelja, book blogera i kritike.

image
Otok nestalih stabala, Elif Shafak


"Nerazdvojne"
Simone de Beauvoir
139 kuna uz 20 posto popusta

Autobiografski roman koji je objavljen nakon smrti autorice i koji nam donosi vrlo živopisan uvid u autoričino mladalaštvo i političke prilike u kojim je odrastala.

image
Nerazdvojne, Simone de Beauvoir


"Zagoreni šećer"
Avni Doshi
149 kuna uz 20 posto popusta

Roman nominiran za Nagradu Booker 2020. godine, koji pred čitatelje vrlo vješto podastire jedan toksičan odnos dementne majke i njezine dugo zanemarivane kćeri.

image
Zagoreni šećer, Avni Doshi

NAKLADA LJEVAK
"Imperij"
Ryszard Kapuściński
sajamska cijena 119 kuna

"Imperij", remek-djelo jednog od najvećih pisaca i svjedoka 20. stoljeća Ryszarda Kapuścińskog o raspadu Sovjetskog Saveza, klasik je u žanru putopisne reportaže, u kojem autor kombinira sjećanja iz djetinjstva s beskompromisnim novinarstvom.

image
Imperij, knjiga


"Čovjek je čovjeku virus"
Renata Salecl
sajamska cijena 111 kuna

Prvi dio knjige vodeće slovenske filozofkinje i sociologinje s međunarodnim ugledom zbirka je eseja koju čine skupljene i prerađene kolumne koje je autorica u posljednjih nekoliko godina objavljivala u subotnjem prilogunovina Delo te ih objavila pod nazivom Trčanje na mjestu. U njemu se proučava što se događa s pojedincem u neoliberalnom svijetu, koji ga novi psihološki simptomi muče, kako shvaća svoj život, kakav odnos ima prema društvu oko sebe, kako doživljava rad, ljubav, roditeljstvo i kako razmišlja o budućnosti. Drugi dio knjige govori o promjenama koje pandemija koronavirusa donosi u naše živote.

image
Čovjek je čovjeku virus, knjiga


"Porijeklo"
Amin Maalouf:
sajamska cijena 119 kuna

Remek-djelo jednog od najutjecajnijih pisaca arapskog svijeta, ali i francuske književnosti, veličanstvena je saga i ljubavna pjesma posvećena jednoj obitelji koja je zapravo jedina domovina. "Porijeklo" je poetska saga o vlastitoj obitelji u kojoj autor priziva kolektivno sjećanje i uskrsava sudbinu plemena Maalouf, sudbinu koja ih je iz Libanona razbacala diljem svijeta –
sve do Amerike i Kube...

image
Porijeklo, knjiga

"Tihi kaos"
Sandro Veronesi
sajamska cijena 119 kuna

Dobitnik najprestižnije talijanske književne nagrade Strega i književni predložak prema kojem je snimljen istoimeni nagrađivani film. Sandro Veronesi, koji se, kad je književni izričaj u pitanju, uspoređuje s romanima Iana McEwana i Martina Amisa, napisao je dirljivu i upečatljivu priču o televizijskom producentu čiji se svijet raspada tragedijom. Tihi kaos nezaboravan je portret o čovjeku koji napušta svakodnevicu nakon što mu se život obilježi tragedija, pa pronalazi rješenje nerješive zagonetke gubitka u ljepoti i začudnosti svakodnevice.

image
Tihi kaos, knjiga


"Babanija"
Miroslav KiriN
sajamska cijena 103 kune

Babanija je zemlja koja se nadahnjuje stvarnim geografskim kategorijama i stvarnim ljudima, ali ni u koga nema dovoljno povjerenja pa stvara sve iznova, čak i djetinjstvo svojih žitelja. Banija je pak sad već mitska mikrozemlja. Svojevrsno međuzemlje. Zemlja koju se svako malo nužno mora reimaginirati. Banski kraj, Banska krajina, Banska granica, Banal Grenze, Banija, Banovina, itd. A najvažnije – zemlja beskrajnog djetinjstva.

image
Babanija, Miroslav Kirin

JESENSKI I TURK
"Pakao ne možeš poljubiti da prođe"
Aneta Vladimirov

89 kuna, uz 20 posto popusta na sajmu
Ovu zbirku poezije je uređivala Monika Herceg, koja kaže da se radi "o jednoj od onih knjiga koje nas odmah uvuku u svoj svijet da bi nam ga brzo otkrile kao naš vlastiti. Škrta na izrazu, ali velikih dosega, Vladimirov piše knjigu koja se rastvara pred nama kao svjedok sadašnjosti i prošlosti, ratnih zločina, nerijetko kao kritičar".

„Esperanto vremena”
Dobrila Zvonarek
69 kuna, uz 20 posto popusta na sajmu

Radi se o pjesničkom prvijencu Dobrile Zvonarek, koji, prema riječima urednice izdanja Sanje Baković. „otkriva dubok i slojevit pjesnički glas satkan od bogato proživljenih iskustava unutrašnje događajnosti kao i od pažljivo namotanih godova čitateljske posvećenosti”.

"Isti ćaća"
Benjamin Edgard i Julien Renault
89 kuna, uz 20 posto popusta na sajmu

Iako bi se po naslovu možda reklo kako izda njega stoje hrvatski autori, ovaj su roman napisala dva Francuza, koji su svoju adresu pronašli u Zagrebu prije nešto više od šest godina. Novinari i bratići pišu o razdaljinama među ljudima i tome koliko smo, zapravo, u srži svi isti.

"Priče o neskladu"
Sofija Kordić
89 kuna, uz 20 posto popusta na sajmu

Priče Sofije Kordić odvijaju se, uvijek, negdje između, kako kaže jedna od njihovih junakinja: između Hrvatske i Češke, prošlosti i sadašnjosti, političkih uvjerenja i zahtijeva koje pred nas stavlja svakodnevni život.

"Podmetači leševa"
Ivo Balenović
120 kuna, uz 20 posto popusta na sajmu

"Podmetači leševa" su krimić i drugi roman Ive Balenovića koji je nastao na temelju insajderskog uvida u patologiju zdravstvenog sustava. Prvi je "Ljudožder vegetarijanac", koji je i uspješno ekraniziran. "Ovo je roman o sustavima, o totalitetu društva u kojem živimo, i u kojem nam je mrijeti, a kako stvari stoje, to bi se moglo i od muke i od loših sustava," kaže urednik romana Kruno Lokotar.

ŠKOLSKA KNJIGA
"Einstein – Njegov život, njegov svemir"
Walter Isaacson
sajamska cijena 175 kuna

Isaacsonova intrigantna biografija, razumljiva i pristupačna širem čitateljstvu, slikovito prikazuje kako se iz Einsteinove buntovničke prirode razvila njegova znanstvena mašta. Prvi put čitatelji imaju priliku uz bibliografske podatke „zaviriti” i u razvojni proces Einsteinovih ideja zahvaljujući njegovim osobnim pismima i zapisima. Ovo nam knjiga otkriva tajne kreativnog uma čovjeka koji je promijenio tijek razvoja znanosti i potaknuo rađanje novoga, modernog doba.

image
Einstein, Wlater Isaacson


"Inovatori – kako je skupina hakera, genijalaca i osobenjaka pokrenula digitalnu revoluciju"
Walter Isaacson
sajamska cijena 175 kuna

U uzbudljivoj priči koja se čita bez daha Walter Isaacson je uspio proniknuti u karaktere inovatora koji su pokrenuli digitalnu revoluciju, u to kako su surađivali i postali još kreativniji upravo zahvaljujući sposobnostima za timski rad. U vremenu koje nastoji potaknuti inovacije, kreativnost i timski rad Inovatori opisuju kako se to uistinu događa.
Računala i internet među najvažnijim su izumima našeg doba, no malotko zna tko ih je stvorio. Većina inovacija digitalnog doba ostvarena je suradnjom više pojedinaca. U tome su sudjelovali mnogi fascinantni ljudi od kojih su neki bili vrlo pronicavi, a neki čak i pravi geniji.

image
Inovatori, Walter Isaacson

"Magija na hrvatskome povijesnom prostoru"
Deniver Vukelić
sajamska cijena 223 kune

U kojoj je mjeri magija utjecala, i još utječe, na ljudske živote, kulturu i svakidašnjicu od prapovijesti do današnjeg doba? Na to, kao i na mnoga druga intrigantna pitanja o drevnim i suvremenim magijskim predodžbama i vjerovanjima odgovore donosi knjiga Magija na hrvatskome povijesnom prostoru dr. sc. Denivera Vukelića, autora kojeg u popularnom medijskom žargonu nazivaju doktorom za magiju.

image
Magija na hrvatskome povijesnom prostoru


"Vještine učenja – priručnik"
Stella Cottrell
sajamska cijena 135 kuna

Kako svrhovito učiti i uspješno završiti studij bez stresa – pitanje je kojim se bavi cijeli svijet. Svjetski bestseler Stelle Cottrell Vještine učenja daje konkretne odgovore. Iskusna autorica čije se uspješnice prodaju u milijunskoj nakladi pokazuje studentima kako mogu prilagoditi učenje vlastitim potrebama da bi poboljšali ocjene, izgradili samopouzdanje, preuzeli nadzor nad svojim uspjehom, imali koristi od studija i povećali mogućnosti za zapošljavanje.

"U potrazi za Atlantidom – Putovanje arhitekturom za male sanjare"
Carlo i Renzo Piano
sajamska cijena 108 kuna

Renzo Piano, jedan od najpoznatijih svjetskih arhitekata, sa svojom unukom Elsom obilazi zadivljujuće građevine koje je projektirao. Traži duh Atlantide diljem svijeta i podsjeća nas da su javni prostori "obrambene utvrde protiv barbarskog divljaštva" u kojima ljudi dijele civilizacijske vrijednosti. U ilustriranoj knjizi prepunoj univerzalnih istina, dobitnik Pritzkerove nagrade poručuje mladim ljudima da je kvalitetna arhitektura uvijek spoj etike i estetike, a Atlantida – san o savršenstvu.

PROFIL
"Mračna kći"
Elena Ferrante
cijena 119 kuna, na sajmu 20 posto popusta

Prema ovom je romanu kultne spisateljice Maggie Gyllenhaal snimila istoimeni film za koji je na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu nagrađena nagradom za najbolji adaptirani scenario. Film se očekuje na Netflixu u prosincu.

image
Elena Ferrante, Mračna kći


"Obscuritas"
David Lagercrantz

Iz Profila s ponosom najavljuju da će na prvi dan Interlibera iz tiska izaći ovaj roman, novi krimić švedskog književnika koji je poznat kao autor koji se usudio nastaviti megahitove Stiega Larssona iz serije „Millennium”. Obscuritas je prvi nastavak iz najavljene serije krimića s profesorom Rekkeom i policajkom Vargas koji će bez sumnje osvojiti svijet, a hrvatski prijevod romana izlazi tek tjedan nakon švedskog izvornika.

"Iva, do mjeseca i natrag"
Roman Simić
sajamska cijena 79 kuna

Roman Simić napisao je roman za tinejdžere u kojem sve vrvi od akcije, a istovremeno je nježan, duhovit, zabavan i pun emocija. Sve počinje kad tata troje tinejdžera – Ive (14), Marula (16) i Tina (12) dobiva zagonetnu figuricu i poziv u Liku na čitanje oporuke rođaka kojeg nikad nije vidio.

"Crvena voda"
Jurica Pavičić
sajamska cijena 79 kuna

Djelo je koje proteže tijekom 27 godina, a u njemu se prati daljnji usud ljudi uključenih u potragu, od ukućana, preko osumnjičenih pa do inspektora jugoslavenske milicije. Priča o jednoj obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, kroz njihove sudbine, postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća.

"Napokon socijalizam!"
Thomas Piketty
sajamska cijena 109 kuna

Knjiga kolumni francuskog znanstvenika i kritičkog analitičara društveno-političkih prilika suvremenog svijeta. Riječ je o kolumnama koje je Piketty objavljivao posljednjih godina u najutjecajnijem francuskom dnevnom listu Le Monde, a u kojima je žestoko kritizirao suvremeni kapitalizam zalažući se za socijalizam.

image
Napokon socijalizam, Thomas Piketty


LUMEN
"Službena kuharica Harry Potter – Slane i slatke čarolije"
sajamska cijena 119 kuna

Kako ispeći munjolike pogače i ostale atraktivne slane i slatke zalogaje iz Škole vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu? Uz precizne recepte i raskošne fotografije, to više nije nikakav problem. Nadahnuta filmovima o nezaboravnom čarobnjaku, ova kuharica sadržava 43 recepta među kojima su: Pitice-bundevice, Slani muffini-sove, Lunine duhočale od keksa, Đumbirov dvorac Hogwarts i Hermionina torbica s perlama...

image
Harry Potter kuharica


"Od dragosti"
Margaret Atwood:
sajamska cijena 103 kune

Ako u očaju ima ljepote, ima je u zbirci Od dragosti. Pod tim se nazivom krije nova pjesnička zbirka u kojoj Margaret Atwood, nagrađivana kraljica distopije i autorica "Sluškinjine priče" i "Svjedočanstava", slavi ljepotu života suočena s najvećom tugom – sa smrću svojega životnoga partnera.

image
Margaret Atwood, Od dragosti


"Ubojičin učenik"
Robin Hobb
sajamska cijena 127 kuna

Knjige Robin Hobb dijamanti su u moru cirkona, a svaki je njezin novi roman razlog za slavlje. Kad takvu pohvalu napiše George R. R. Martin, koji u epskom fantasyju Robin Hobb uživa zajedno s milijunima njezinih obožavatelja, nema bolje preporuke.

Prvi put na hrvatskom tržištu izlazi prijevod njezina romana "Ubojičin učenik", prve knjige trilogije "Farseer". Moć, politika i magija u sjeni prijestolja okosnica su romana smještenih u izmišljeno kraljevstvo Šest Vojvodstava, o kojemu u prvom licu pripovijeda kraljevsko kopile Fitz.

image
Ubojičin učenik, Robin Hobb


"Pax – Putovanje kući"
Sara Pennypacker
sajamska cijena 111 kuna

Dirljivu i nježnu priču Sare Pennypacker o prijateljstvu dječaka Petera i lisca Paxa prigrlili su čitatelji diljem svijeta kao jednu od onih pripovijesti za djecu i odrasle kojima se, poput "Malog princa", vraćamo cijeloga života. Njezin nastavak, "Pax – Putovanje kući", topao je i bolno iskren roman o izdaji i iskupljenju, o povrijeđenom srcu te o ljekovitoj snazi prijateljstva i bezuvjetnoj ljubavi koja, ako joj to dopustimo, vraća povjerenje u život.

image
Pax, putovanje kući


"Susannina pjesma – Kula tmine VI."
Stephen King
sajamska cijena 127 kuna

Šesti dio serijala "Kula tmine", impresivnoga žanrovskog hibrida u kojemu pisac vješto spaja horor, znanstvenu fantastiku, fantasy i vestern. U "Susanninoj pjesmi" King uvodi krajnje neobične zaplete u svoju halucinantnu sagu, pripremajući čitatelje za trijumfalan završetak jednog od najambicioznijih književnih serijala u povijesti.

image
Susanina pjesma, Stephen King

FRAKTURA
"Divni svijete, gdje si"
Sally Rooney
149 kuna uz 20 posto popusta

Novi roman hit spisateljice Sally Rooney uvijek je aktualna priča o ljubavi i prijateljstvu, ali i modernom svijetu na rubu. Rooney, vidljivo je, u romanu progovara i autobiografski.

image
Divni svijete, gdje si


"Oni 2"
Tisja Kljaković Braić

"Oni 2" produbljuju sjajnu priču o neobičnom bračnom paru koji je započeo Tisjin prvijenac "Oni". Svojim ilustracijama je ova slikarica najprije osvojila društvene mreže, a onda i književnu publiku.

image
Oni 2


"(P)ostati zdrav"
Bruno Šimleša
149 kuna uz 20 posto popusta

"Publicistički dragulj "(P)ostati zdrav" Brune Šimleše uči nas holističkom pristupu zdravlju i boljem odnosu prema sebi.

image
(P)ostati zdrav


"Ponovno u kavani Europa"
Slavenka Drakulić
149 kuna uz 20 posto popusta

Knjiga eseja koja precizno secira suvremeno europsko društvo. Nadovezuje se na djelo "U kavani Europa: život poslije socijalizma".

image
Ponovno u kavani Europa


"M. Dijete svojega vremena"
Antonio Scurati
249 kuna uz 20 posto popusta

Jezivom rekonstrukcijom fašizma ovo nas djelo podsjeća na vlastitu društvenu odgovornost.

image
M, dijete svojega vremena

VBZ

Charles Bukowski

"Oluja za žive i mrtve"

119 kuna uz 20 posto popusta

Novi antologijski izbor poezije Charlesa Bukowskog Oluja za žive i mrtve obuhvaća njegove najbolje neobjavljene i u pjesničke zbirke neuvrštene pjesme. Oluja za žive i mrtve je najnovija posthumna zbirka pjesama Charlesa Bukowskoga, legendarnog američkog pjesnika i prozaika, koji i dvadesetak godina nakon svoje smrti ostaje podjednako plodan, intrigantan i čitan.

T. J. Newman

"Padanje"

99 kuna uz sajamski popust 20 posto

Napet, šokantan i jeziv triler Padanje, roman prvijenac autorice T. J. Newman koji su prozvali jednim od najboljih trilera godine. Upravo ste se ukrcali na let za New York. U avionu su još sto četrdeset tri putnika. Ono što ne znate jest da je trideset minuta prije leta oteta obitelj vašeg pilota. Da bi njegova obitelj živjela, svi u avionu moraju umrijeti. Obitelj će preživjeti samo ako pilot slijedi naredbe otmičara i sruši avion.

image
Padanje, T.J. Newman

Ivica Ivanišević

"Ulica Ferde Pomykala 17"

129 kuna uz sajamski popust 20 posto

Meka olovka Ivice Ivaniševića ispisuje još jednu melankoličnu, ponešto starinsku i finim humorom urešenu priču, ovaj put o policajcu koji voli kvizove. Samotnom inspektoru Frani Bagatu pred našim će se očima izvrnuti svijet: zaljubljuje se nenadano u akribičnu apotekaricu što ga međutim ne priječi u rješavanju novog slučaja, naprotiv, u istragu uključuje i nju, profinjenu i poduzetnu Ingrid, s tim da po prvi put u karijeri ne traga za ubojicom, nego za ubijenim.

image
Ulica Ferde Pomykala 17

Boris Akunin

"Pelagija i bijeli buldog"

129 kuna uz sajamski popust 20 posto

Zavjere, prezreni ljubavnici, ubojita pohlepa, ljubomora, politika, moć i pletenje: prvi dio kriminalističke serije o avanturama sestre Pelagije međunarodnog hit-autora Borisa Akunina. Ovo je inteligentan i zabavan detektivski roman, a istovremeno i izlet u rusku povijest i kulturu, s brojnim referencama na rad ruskih majstora poput Tolstoja i Turgenjeva, ali i Laurencea Sternea. Obožavatelji provokativnih, satiričnih i dinamičnih detektivskih romana Borisa Akunina uživat će i u ovoj književnoj zagonetki.

image
Pelagija i bijeli buldog, Boris Jakunin

Veljko Barbieri

"Knjiga o maslini"

250 kuna uz sajamski popust 20 posto

Još jedna kapitalna Barbierijeva gurmanska monografija o mediteranskoj hrani i tradiciji s više od 250 recepata. "Knjiga o maslini" crpi nadahnuće u maslini, svetom stablu koje određuje naš odnos prema svijetu i svemiru već više od četiri tisućljeća. Maslina je sinonim Sredozemlja, ali i svih njegovih pojavnosti od suhih tala Sjeverne Afrike, njezine domovine Male Azije, preko Grčke i Apeninskog poluotoka gdje je poprimila mitološki značaj, Francuske i Španjolske, danas Amerike i Australije, koje svoje planetarno nasljeđe duguju upravo maslini.

image
Knjiga o maslini, Veljko Barbieri
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:07