POETOMAT

‘Pokušala sam se odmaknuti od motiva otoka i cijelu zbirku smjestila u ubrzani grad kroz koji ljubavni parovi trče...‘

Lara Mitraković

 /Anto Magzan
Nova pjesnička tribina počinje u Booksi. Lara Mitraković s Poetomatom želi privući novu i brojniju publiku na pjesničke tribine

Svakog zadnjeg utorka u mjesecu, počevši od danas, u zagrebačkoj Booksi održavat će se pjesnička tribina Poetomat.

Poeziju i o poeziji govorit će i poznati i još neafirmirani, gotovo anonimni mladi ljudi, pjesnikinje i pjesnici. Kako kaže pokretačica Poetomata, Lara Mitraković, jedan će mjesec imati poznato ime, drugi nekoga tko još nije poznat široj publici.

"I među afirmiranima pokušavam birati one koji su manje zastupljeni na sceni, manje objavljuju ili pišu. Ideja za Poeomat je dugo čučala u meni – htjela sam publici, ali i sebi ponuditi ležerniji tip pjesničke tribine na kojoj se osim same poezije razgovara i o svakodnevnim problemima, interesima autora i slično, ali u opuštenom tonu kao da smo se slučajno sreli i sjeli na kavu, a usput i predstaviti rad pjesnika ili pjesnikinje s kojim/kojom razgovaram. Ideja je i da se s poezije skine stigma ozbiljnosti i pretencioznosti, učiniti nju i autore bliskima svima."

Gošća prve tribine je Lucija Butković, autorica zbirke "Vučji sat". Što misli o svojoj prvoj zbirci pet godina nakon njezine objave, kojim se temama sada bavi u svojoj poeziji, kad je očekivati sljedeću knjigu, to su neke od tema o kojima će Lara Mitraković razgovarati s Lucijom Butković večeras u 19 sati u Booksi.

Mitraković s Poetomatom želi privući novu i brojniju publiku na pjesničke tribine.

"Pjesnici su možda čuđenje u svijetu, ali zašto se ne bismo svi zajedno čudili u Booksinom dnevnom boravku?", smije se.

Dojam je da poezije, događanja vezanih uz poeziju u Zagrebu ne nedostaje. Ili je to samo dojam?

"Događanja vezanih za poeziju ima sve više posljednjih godina, ali mislim da su i dalje manje posjećena. Možda je to generalni problem nakon pandemije koronavirusa, jer se publika još nije u punom kapacitetu vratila na događanja. Također, imam osjećaj da ta događanja često brzo nestanu sa scene pa se onda opet pojave neka nova.

O poeziji uvijek treba govoriti, iz različitih perspektiva, različitim publikama, da uvijek svatko može naći nešto za sebe."

Lara Mitraković, i sama pjesnikinja u čijoj su dosadašnjoj poetici dominirali motivi otoka i Visa, do sada je objavila knjige "Brojanje pogrešaka" (nagrada Grada Karlovca Zdravko Pucak, 2016.), zajedno s drugim članovima književne grupe 90+ zbornik "Netko podvikne, djeca odrastu" (Fraktura, 2018.) te "Dva puta za jug" (Fraktura, 2019.). Pjesme su joj prevedene na rumunjski, slovenski, grčki, češki i francuski.

Trenutno završava zbirku pjesama "Znam jednog dečka koji trči".

"Pokušala sam se odmaknuti od motiva otoka i cijelu zbirku smjestila u ubrzani grad kroz koji ljubavni parovi trče kao i kroz svoje odnose. I dalje se ne mogu prebaciti iz poezije u prozu, ali nadam se da će se iduće godine i to dogoditi.", kaže Mitraković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:41