ANNIE ERNAUX

Odaje počast majci, osobi s kojom je gradila odnos pun ljubavi i gorčine, nerazumijevanja i prepoznavanja

Annie Ernaux 

 Alain Jocard/Afp
Uz knjigu nobelovke u kojoj ispisuje posljednje dane života majke oboljele od Alzheimera, nakladnik OceanMore donosi i prvijenac Glorije Lujanović ‘Otac - poema‘

Knjiga "Nisam izašla iz svoje noći" Annie Ernaux, u kojoj se autorica suočava s majčinom Alzheimerovom bolešću i prvijenac Glorije Lujanović "Otac - poema", u kojemu se autorica hvata u koštac s ocem, novi su naslovi objavljeni u izdanju OceanMora.

"Nisam izašla iz svoje noći" posljednja je rečenica koju je napisala majka Annie Ernaux, a koju je književnica njegovala i redovito posjećivala u domu u koji je smještena. Svaki taj posjet otvara novu bol, a svakim se posjetom majka sve više udaljava od svijeta i od nje, ističe nakladnik.

Ernaux, dodaje, u dnevniku tih posjeta ispisuje posljednje mjesece i dane majčina života, odajući počast osobi s kojom je gradila odnos pun ljubavi i gorčine, nerazumijevanja i dubokog prepoznavanja.

Knjigu je s francuskoga prevela Vlatka Valentić.

Annie Ernaux rođena je 1940. u francuskoj pokrajini Normandiji gdje je u rodnome Lillebonneu i potom u Yvetotu provela djetinjstvo. Studirala je na Sveučilištu u Rouenu te dugo radila kao profesorica književnosti u srednjoj školi i u Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu.

Uz učiteljski posao pisala je te sedamdesetih počela objavljivati prve knjige koje su vrlo brzo stekle poklonike. Danas se smatra suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene, a njezino se djelo proučava na katedrama za književnost diljem svijeta, ističu iz OceanMora.

Njezin opus čini više od dvadeset naslova, a prošle joj je godine dodijeljena Nobelova nagradu za književnost, "za hrabrost i kiruršku preciznost kojima na vidjelo iznosi ishodišta osobnog sjećanja, ono što ga otuđuje i što ga u kolektivnome sputava".

Naklada OceanMore dosad je objavila knjige "Godine" i "Djevojačke uspomene".

Prvijenac Glorije Lujanović "Otac", napisao je Miljenko Jergović, "knjiga je o ratu i onome što je nastalo poslije rata".

Ovo je knjiga, dodao je, o konstitutivnom narodu i jednoj njegovoj obitelji, ljubavna knjiga između oca, domovine i tuđine, knjiga o tome "kako u čovjekovom životu najprisutnijim biva ono što je upravo iščezlo", knjiga "o poraženim očevima koji bi još nešto da kažu kćerima spašenim u tuđini".

Gloria Lujanović, rođena je 1993. godine u Novom Travniku (BiH). Studirala je na Filozofskom fakultetu u Mostaru i radi kao novinarka za nekoliko bosanskohercegovačkih medija. Živi u Zagrebu od 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:46