ROMAN O TUZI

Objavljena autobiografska priča švedskog autora Toma Malmquista "U svakom trenutku još smo živi"

Tom Malmquist
 Linnea Jonasson Bernholm
‘U svakom trenutku još smo živi‘ posveta je patnji i boli, ali i snažna elegija ljubavi, pa su je mediji proglasili pravim remek-djelom

Nakladnik Hena com objavio je knjigu autobiografske proze švedskog književnika Toma Malmquista "U svakom trenutku još smo živi", priču o osobnoj tragediji koju je kritika proglasila jednim od ponajboljih djela koja su napisana o beskrajnoj tuzi.

Tom Malmquist (1978.), švedski je pjesnik i romanopisac, i bivši igrač hokeja na ledu. Nakon što je objavio dvije iznimno uspješne pjesničke zbirke, 2015. godine objavio je i svoj prvi roman "U svakom trenutku još smo živi", autobiografsku, gotovo ispovjednu prozu koju je kritika pohvalila kao "bijesno remek-djelo".

Za roman je ovjenčan prestižnim švedskim književnim nagradama, poput Dagens Nyheter Culture Prize i The Karin Boye Literary Prize, a ušao je i u uži izbor za nagradu Nordic Council’s Literature Prize. Živi i radi u Švedskoj.

image
Naslovnica romana "U svakom trenutku još smo živi"
Hena Com

Glavnog lika romana Toma Malmquista susrećemo u bolnici, gdje je doveo svoju trudnu suprugu zbog simptoma nalik gripi. No, ispostavi se da je Karinino stanje puno ozbiljnije i prijevremeni porod carskim rezom neizbježan je. Dok traga za više informacija kod rezerviranog bolničkog osoblja, na Tomova se leđa odjednom sruči život u svoj svojoj nepredvidljivosti…

"Dragocjeno je znati ispisati osobnu tragediju na tako jednostavan, a dojmljiv način kao što je to pošlo za rukom švedskom autoru Tomu Malmquistu. 'U svakom trenutku još smo živi' istodobno je tragična i pokajnička, meditativna i realistična, bolno precizna i mjestimice samoironična autobiografska proza, lišena svake patetike. Posveta je to vlastitoj patnji i boli, i snažna elegija ljubavi, pa su roman i švedski i strani mediji s razlogom proglasili pravim remek-djelom", ističu iz Hena com-a.

Knjigu je sa švedskog preveo Mišo Grundler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:43