DRAMA U HDP-u

Nakon Jadranke Pintarić i Đurđe Knežević iz Hrvatskog društva pisaca istupila i Snježana Banović

Teatrologinja, kazališna redateljica i profesorica na ADU Snježana Banović
 Marko Todorov/Cropix
Poznata teatrologinja poslala otvoreno pismo predsjedniku HDP-a Zoranu Feriću revoltirana "nabujalom birokratizacijom kriterija"

Ne smiruje se drama nakon objave natječaja Ministarstva kulture i medija za stimulacije za najbolja književna djela i prijevode, a za koje su kriterije formirala strukovna udruženja, među ostalima i Hrvatsko društvo pisaca. Nakon što su na mjesto u upravnom odboru tog društva nedavno dale ostavku književnica Ivana Rogar i književna kritičarka Jadranka Pintarić, a pritom su Jadranka Pintarić te Đurđa Knežević i istupile iz HDP-a, i treća članica, teatrologinja Snježana Banović, napustila je to cehovsko udruženje.

U povodu izlaska iz HDP-a Snježana Banović uputila je i otvoreno pismo predsjedniku društva, piscu Zoranu Feriću, a potaknuta njegovim pismom članovima HDP-a, koje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani g. Feriću,

očekivala sam Vaše obraćanje nama, članovima HDP-a i prije, a ne tek nakon pokrenute peticije te potom i istupa iz Društva cijenjenih kolegica Pintarić i Knežević, povod čemu je bio traljav posao oko Javnog poziva Ministarstva kulture i medija za stimulacije književnih djela.

Optimistična kakva jesam, smatrala sam da ćete 'odgovornost' koju ovlaš spominjete u prvoj rečenici Vašega današnjeg obraćanja članstvu, a u vezi svega 'što se dogodilo s ovim nesretnim natječajem', završiti logičnom, jednostavnom rečenicom 'dajem neopozivu ostavku'. A zbog svih onih, kako kažete, 'grešaka koje su se u žurbi potkrale' i koje se 'nikako ne bi dogodile da smo imali više vremena, formirali radnu skupinu koja bi sastavila kriterije, a onda ih dala na uvid članovima'. Da smo, da smo…

Priznajete, 'propusti su se dogodili, oni su izazvali ogorčenost brojnih članova našega društva' i Vi je razumijete. No, očito nedovoljno da biste bili svjesni kako se za njih daje – ostavka. Kako se ista očigledno neće zbiti, neopozivu ću ostavku na članstvo u HDP-u dati ja. Neka nokturno bude svečaniji. I neka bude dio moje male, sićušne, ali dugogodišnje bitke protiv pojave koja je u nas opća, ne samo Vaša, daleko od toga. Nesposobnost, neodgovornost i nesavjesnost već dugo marširaju po našoj književnosti i kulturi općenito i u tom se maršu s toliko nespremnosti i mimo dijaloga usuđuje raspravljati o književnom i svakom drugom stvaranju. Donose se pritom novi i noviji kriteriji, za njih osnivaju nova i nova povjerenstva i žiriji, iz njih rastu još brojnija stara i nova mišljenja te se potom, logično, izvršavaju mnoge nove i nove loše odluke.

Za autore svjesne svoje snage i vrijednosti, ovo mora biti doista bolan trenutak, a motiv njihova revolta protiv prosječnosti koju Vi promičete nabujalom birokratizacijom kriterija i odlučivanja bez zamjeranja nadležnima (Nadležnoj) u Ministarstvu kulture i medija ljudski je savršeno razumljiv.

Na kraju ću se i ja poslužiti kondicionalom. Da je…da je na primjer godina 1932., bio bi živ Miroslav Krleža i napisao bi: 'Glasovi iz tmine. Svijeća u ruci. Krčma. Sve sasvim mračno. Daleki lavež. Hrvatski književni nokturno.'

Kako iz Vašeg pisma ne vidim ohrabrenje, već samo sve veće širenje pojave o kojoj zbori bard, molim Vas da me već danas izbrišete iz članstva HDP-a.

S poštovanjem

Snježana Banović

U Zagrebu 5. svibnja 2021."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:28