STRASTVENA PISMA

Nabokovljeva pisma supruzi: Draga Vera, moja nebeska srećice...

ZAGREB - “Kako da ti objasnim moja radosti, zlatna moja, moja nebeska srećice, koliko sam potpuno tvoj - sa svim sjećanjima, impulsima i tremorima koja nosim u sebi?” pisao je svojoj budućoj supruzi Veri Slonim nakon njihova prvog susreta u Berlinu 1923. Vladimir Nabokov.

Podjednako strastvena bila su i sva sljedeća pisma, njih ukupno 300, koja je autor “Lolite” posvetio supruzi s kojom je bio 52 godine u braku. Iako se vrlo sretan i slavan par rijetko razdvajao, Nabokov je supruzi posvetio većinu svojih djela, kao i upravo objelodanjena pisma, koje su urednici ruskog magazina Snob ovih dana objavili na originalnom ruskom.

Dmitry Nabokov, sin čuvenog para, urednicima magazina ponudio je na uvid u majčinoj arhivi otkrivenu korespondenciju, u kojoj, ipak, nedostaju pisama koje je napisala njegova majka. Pisma su i svojevrstan prozor u piščeve poglede na ljude i probleme u njegovom okruženju: u njima se iznose vrlo oštri portreti pisaca iz njegova socijalnog kruga u Parizu i Berlinu, kao i neki prozaičniji problemi, koji se tiču recimo neslaganja s trenutnom cijenom mlijeka. Nabokovljeva pisma iduće će godine objaviti i američka izdavačka kuća Knopf, a naslov knjige je “Pisma Veri”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:43