Kvadratura

Kristian Novak: Pisanje je moj jedini prostor slobode, pa si dajem vremena koliko je potrebno da izađem s meni važnom pričom

Kristian Novak

 Ivan Posavec/
Nakon 7 godina autor hit knjige "Ciganin, ali najljepši" objavljuje novi roman "Slučaj vlastite pogibelji" koji će istovremeno biti izveden i u varaždinskom HNK

Slučaj vlastite pogibelji" novi je roman Kristiana Novaka koji će istovremeno, za mjesec dana, imati svoju premijeru u varaždinskom HNK i biti objavljen kod izdavača OceanMore. "Možda izgleda kao marketinški štos, ali nije! Senka Bulić, koja radi sjajne stvari u Varaždinu, reagirala je još prošle godine na sinopsis romana u nastajanju. Budući da mi ostatak života nije bio osobito sklon pisanju, ispalo je da gotovo jednakom brzinom napreduje finalizacija romana i kazališne predstave po njegovoj predfinalnoj verziji. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ta dva medija s istom pričom… što? Upotpunjavati? Međusobno si smetati? Vidjet ćemo za nekoliko tjedana", kaže Novak, kojeg pitamo o čemu se radi u "Pogibelji"?

"Roman kreće od jednog pucnja, smrti mladog čovjeka koja odjekuje u sudbinama svih u njegovu bližem i daljem okruženju. Ta jeka mijenja pojedince i skupine, čak i sustave. A u ovoj priči ih imamo nekoliko, podjednako važnih, kompleksnih, dijelom i korumpiranih i represivnih. Obitelj, policija, zajednica, pa i škola", otkriva Novak, čija su i dva prethodna hit-romana "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" doživjela svoje vrlo uspješne kazališne adaptacije. Zašto je njegov umjetnički prosede tako zanimljiv kazalištarcima?

"Jako sam sretan što moje priče pokazuju potencijal da budu odskočnim daskama za umjetnička djela u drugim medijima. U pisanju me zanimaju prije svega protagonisti u dvojbi, oni koji stoje pred problemom koji ne mogu riješiti, a da ne stvore novi problem, likovi s golemim raskoracima između čežnje i potrebe. I zanimaju me dinamike međuljudskih odnosa. Pretpostavljam da je u tome barem dio privlačnosti mojih priča."

Novi roman objavljuje čak sedam godina nakon "Ciganina". Sporo piše ili je perfekcionist koji nikada nije posve zadovoljan?

"Sve od navedenog. Pisanje je moj jedini pravi prostor slobode, pa kad je već tako, dajem si vremena koliko je potrebno da izađem s meni osobno važnom pričom, u trenutku kada osjetim da je, barem, korektna", govori autor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:42