VELIKI PISAC

KNJIŽEVNO OTKRIĆE STOLJEĆA Ovako je zapravo izgledao William Shakespeare, pronađen je jedini njegov autentični portret

 Getty
Prema dokazima koje je sakupio, Griffiths tvrdi da ovaj portret Shakespearea prikazuje njegov lik dok je kao 33-godišnjak bio na vrhuncu svoje slave, netom nakon pisanja 'Sna ivanjske noći' a prije 'Hamleta'

Mali crno-bijeli crtež zgodnog muškarca ovjenčanog lovorikama u knjizi o biljkama iz 16. stoljeća jedini je autentični portret slavnog pisca Williama Shakespeara napravljen za njegova života, tvrdi botaničar i povjesničar Mark Griffiths. Ukoliko to nitko argumentirano ne ospori, svijet napokon po prvi put može vidjeti lice čovjeka koji je ostao zapamćen u povijesti kao jedan od najvećih književnih velikana, ali čiji smo lik doživjeli samo putem slika naslikanih nakon smrti velikog barda.

Griffithsovo otkriće objavljeno je u magazinu Contry Life, u kojem redovito objavljuje, a urednik Mark Hedges proglasio je to "književnim otkrićem stoljeća", kako prenosi Guardian .

Griffiths je otkrio ovaj portret prije pet godina, a od tada do danas je potajno utvrđivao svoju tezu i sada nema nikakvu sumnju. Prilikom utvrđivanja identiteta čovjeka na crtežu Griffiths je morao probiti čitavi niz tudorovskih rebusa, šifri, heraldičkih motiva i cvjetnih simbola, poput biljaka koje Shakespeare drži u ruci, a koje se mogu pronaći u njegovih najranijim poemama i dramama - Venera i Adonis (1593.) i Tit Andronik (1594.)

Prema dokazima koje je sakupio, Griffiths tvrdi da ovaj portret Shakespearea prikazuje njegov lik dok je kao 33-godišnjak bio na vrhuncu svoje slave, netom nakon pisanja 'Sna ivanjske noći' a prije 'Hamleta'.

Poznati portret Shakespearea koji je napravljen nakon njegove smrti

Gravura sa Shakespeareovim likom nalazi se na naslovnoj stranici knjige 'The Herball or Generall Historie of Plantes' Johna Gerarda, objavljene 1598. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:04