Slikovnica

Kako temperatura pijeska određuje hoće li se kod kornjača izleći ženke ili mužjaci

Što se to događa s klimom?

Ole Mathismoen i Jenny Jordahl na pametan, zabavan i razumljiv način pomažu da se lakše shvati važna tema klimatskih promjena

Klimatske promjene najveći su izazov s kojim se suočava moderna civilizacija, a teret će, nažalost, najvećim dijelom snositi buduće generacije. No, pred roditeljima, odgajateljima, učiteljima veliki je izazov kako najmlađima predočiti kompleksnu problematiku klimatskih promjena.

Kako bi djeci pojasnili što su klimatske promjene, efekt staklenika, staklenički plinovi i globalno zatopljenje, Ole Mathismoen (60), najistaknutiji norveški novinar na području zaštite okoliša, i Jenny Jordahl (32), poznata norveška ilustratorica, blogerica i autorica nekoliko stripova, osmislili su edukativni strip "Što se događa s klimom", koji je nedavno objavila izdavačka kuća Indigo knjiga d.o.o. iz Zagreba.

Zašto uopće dolazi do klimatskih promjena, kakve su njihove posljedice te što mi možemo učiniti u vezi toga, samo su neka od pitanja koja postavljaju glavni likovi Ole i Jenny. Oni putuju izmišljenim prijevoznim sredstvom Nautom, kroz vodu i zrak, diljem svijeta, ali i unatrag kroz vrijeme, do dinosaura i Vikinga. Na tom putovanju Jenny i Ole susreću životinje, ptice i ribe koje im govore kako globalno zagrijavanje utječe na njihove životne uvjete, te izbliza promatraju dramatične posljedice. Tako, primjerice, saznajemo da temperatura pijeska određuje spol malih kornjača koje će se izleći iz jaja položenih u pijesak. Ako se pijesak previše zagrije, neće se izleći mužjaci.

Također, upoznaju nas sa sivim gradovima u kojima danas živimo te njihovom alternativom, zelenim gradovima u kojima vjetroturbine proizvode struju iz energije vjetra, što je obnovljiva energija. U zelenim gradovima otpad iz hrane koristimo za dobivanje bioplina koji autobusi i kamioni koriste kao gorivo, a električni automobili koriste električnu energiju pohranjenu u bateriji vozila. Strip "Što se događa s klimom" namijenjen je prije svega djeci i tinejdžerima uzrasta od 8 do 12 godina, no zanimljiv je i za odrasle koji, suočeni s učestalim ekstremnim vremenskim događajima, sve više pokazuju interes za klimatske promjene. U svakom slučaju, svojim stripom Ole Mathismoen i Jenny Jordahl na pametan, zabavan i razumljiv način pomažu da se lakše shvati ta ozbiljna i važna tema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:28