DESET KRVAVIH GODINA

Hrvatska? ‘Država je jedna opasna fiksna ideja koja se sastoji od neke blesave arogancije nepismenjaka‘...

Miroslava Vučić, glavna urednica Školske knjige

 Adam Vuk/
Za knjigu Miroslava Krleže piše se da bi ju trebao pročitati svatko tko želi pristupiti hrvatskoj politici. Donosimo deset citata aktualnih i danas: ‘Danas tko nije ministar, ne može da živi ljudski‘

Petosveščani roman Zastave, pjesnička zbirka Balade Petrice Kerempuha i knjiga političkih eseja Deset krvavih godina prvi su naslovi nove biblioteke Djela Miroslava Krleže koja će u četiri kola obuhvatiti 28 svezaka proze, poezije, dramskih tekstova, eseja, feljtona i zapisa velikoga književnika. Izdavač je Školska knjiga. U najavi je među ostalim pisalo: "Nitko ne bi trebao pristupiti hrvatskoj politici ako nije pročitao Krležinih Deset krvavih godina". Mnogi su citati aktualni i danas.

Urednica knjiga je Miroslava Vučić, koja je inače i glavna urednica Školske knjige.

Krešimir Nemec, među ostalim tumači, "Budući da suvremeni čitatelji više nisu opterećeni pseudoliterarnim, najčešće ideološkim predrasudama, otvara se i put u novo, postideološko čitanje djela velikoga majstora". Te "Krleža nikada nije bio ‘samo‘ pisac, pišete nego je ispunjavao golem prostor u hrvatskoj kulturi, društvu i politici".

image

Miroslav Krleža

Školska Knjiga/

Donosimo deset citata iz knjige:

1. Naši profesori i političari, naši historičari i novinari lažu po novinama i piskaraju kako smo mi imali narodno revolucionarne pokrete i da je ova država plod naše narodne revolucije, i pošto je tih naših novinarskih heroja palo u ratovima na buljuke, ta nam zabušantska piskarala prijete kao da su i sama poginula na Kajmakčalanu.

2.Pokazalo se osim toga i to, da je država jedna opasna fiksna ideja koja se sastoji od neke blesave arogancije nepismenjaka, koji misle da su oni lično država, kada vrše neke, u civiliziranome svijetu potpuno suvišne funkcije.

3. Čovjek u ovoj državi postaje čovjekom tek od ministra... Danas netko tko nije ministar ne može da živi ljudski.

4. Ako je ovaj hotel "Esplanade" "Evropa", Trnje, to nažalost nije nije. centar našeg glavnog grada, dakle, jest i nije Europa jer Trnje nema ni hladne ni tople vode ni lifta, Trnje ima samo sezonsku neizbježnu poplavu i Odbor za gradnju Crkve Krista Kralja.

5. Za razliku od seljačkog, kmetskog, potlačenog hrvatstva, malograđansko, gradsko, purgersko hrvatstvo je u glavnome brbljavo, dobroćudno i naivno te mnogo više voli pjesmu vinsku i mjesečinu nad vinogradom i klokot mošta, nego dosljednost u akciji...

6. Naivnost purgerskog hrvatstva djetinjasta je i nepismena.

7. Tako se je bjelodano pokazalo, da je država jedna stvar sastavljena ponajprije od zatvorenih veleizdajničikih krugova, u prvom redu, a zatim od tetaka, strina i krsnih kuma. Tko nema strine ni kume, za njega nema ni države.

8. Jedni laju kao psi bez domovine, a drugi se tove u glupostima i plagijatima, u zulumu, u podvalama i bezobrazlucima svih vrsta...

9. Hrvatstvo nije Jedno Jedinstveno Hrvatstvo kao Takvo, i to je osnovno kod ovoga razmatranja. Biskup grof Drašković, koji

potpisuje smrtnu osudu Matiji Gupcu, hrvatski je feudalac, a Gubec hrvatski kmet. Nema hrvatstva, koje je u stanju da pomiri hrvatskoga kmeta sa hrvatskim grofom.

10. To što mi Hrvati (najtipičniji malograđanski politički kverulanti) imamo uvijek pravo, to je upravo ono naše "Hrvatsko pravo" koje je dalo purgarima Hrvatima našu pravašku svijest. Međutim, doista je glupo devet stotina godina gubiti parnice, a imati pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 07:29