POČEO IZBORNI PROCES

Hoće li Zoran Ferić postati sljedeći predsjednik HDP-a?

Zoran Ferić
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

U Hrvatskom društvu pisaca započeo je izborni proces, i to svega desetak dana nakon što je prethodni predsjednik Nikola Petković dao neopozivu ostavku.

On je, naime, 29. siječnja, nakon sedam godina obnašanja te dužnosti, odlučio zbog “privatnih razloga” i “iscrpljenosti koja je rezultirala narušenim zdravljem” napustiti mjesto predsjednika. To se dogodilo nakon tinjajućih prijepora u toj strukovnoj udruzi, a koji su započeli prije godinu dana kada je predsjednik društva kritički reagirao na Deklaraciju o zajedničkom jeziku, koju su potpisali mnogi istaknuti članovi HDP-a.

Izbori u mjesec dana

Na dan Petkovićeve ostavke Kruno Lokotar, član Upravnog odbora društva, za Jutarnji je rekao kako će se na izvanrednoj skupštini na kojoj se bude biralo novog predsjednika vjerojatno istovremeno odabrati i nove članove Upravnog odbora, jer je najjeftinije odmah obaviti izbor svih tijela. Najavio je kako očekuje da će izbori biti organizirani već u roku od mjesec dana, što se pokazuje poprilično preciznom najavom. U petak je, naime, na adrese 300-tinjak članova društva došao mail u kojima ih se obavještava da će se kandidacijski skup društva održati 24. veljače. Naveden je i dnevni red za taj susret - izvještaj o radu društva, potom će biti riječi o novim članovma i ostavkama te će se utvrđivati liste kandidata za izvanrednu skupštinu, koja će se održati 10. ožujka.

Naveden je i jedini dosadašnji kandidat za predsjednika, a to je Zoran Ferić, kojeg su na sastanku 7. veljače kandidirali Predsjedništvo i Upravni odbor. Pozvani su svi članovi društva da slobodno istaknu svoje kandidate, a jedini je uvjet da svaki ima podršku barem deset članova društva, stoji u mailu koji potpisuje v.d. predsjednice Ana Brnardić Oproiu.

Uprava ostaje

Premda je Lokotar prije desetak dana najavio da bi se mogli birati novi članovi Upravnog odbora, u mailu nema niti riječi o tome.

- Zasad odbor ostaje, i to još godinu dana, dok nam ne istekne mandat. Treba imati kontinuitet u radu, a mi znamo sve o poslu. Članovi Odbora biraju se na četiri godine, pa bi zapravo trebalo mijenjati Statut, ako bismo htjeli izbore provesti prije. Zasad će se birati ljude samo na ispražnjene funkcije - predsjednika i potpredsjednika - ističe Lokotar, koji kaže kako nije čuo da se planira kandidirati itko osim Ferića, no, dodaje, budući da je pismo v.d. predsjednice Ane Brnardić Oproiu, kojim se članovi obavještavaju o početku izbornog procesa, poslano u petak, još je prerano da bi se išta znalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:50