‘STATE OF TERROR‘

Hillary Clinton piše roman s ključem: ‘Otkrila je koja joj je bila najgora noćna mora na dužnosti‘

Hillary Clinton
 MANDEL NGAN/AFP
Roman prati neiskusnu ministricu vanjskih poslova koja sa svojim timom mora otkriti tko stoji iza niza terorističkih napada

Bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država, ministrica vanjskih poslova SAD-a te poražena kandidatkinja Demokratske stranke na predsjedničkim izborima Hillary Clinton napisala je svoj prvi roman, triler koji pripovijeda o američkoj vladi koja "nije u doticaju sa stvarnošću" uslijed niza terorističkih napada, piše BBC.

Roman "State of Terror" prati neiskusnu ministricu vanjskih poslova, a bit će objavljen 12. listopada 2021. godine.

Clinton je roman napisala zajedno s kanadskom spisateljicom Louise Penny, a kaže da se u njemu istražuje svijet "napete diplomacije i podmuklosti".

Protagonistica romana pridružuje se vladi svoga rivala, predsjednika koji je inauguriran nakon četiri godine "američkog vodstva koje se na svjetskog pozornici skrivalo".

Okosnicu radnje čine napori mlade ministrice da sa svojim timom otkrije urotu koja stoji iza terorističkih napada koji su destabilizirali svjetski poredak.

Clinton je od 2009. do 2013. godine obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova u kabinetu američkog predsjednika Baracka Obame. Na predsjedničkim izborima 2016. godine sučelila se s Donaldom Trumpom i izgubila.

Izdavač knjige obećava da će priča sadržavati detalje koje može znati samo "insajder" pa, bude li u njoj kakvih likova koji podsjećaju na neke stvarne osobe, bit će to svojevrsni 'roman s ključem'.

Clinton, koja je već napisala brojne publicističke naslove, iskustvo pisanja s Penny opisala je kao "ispunjenje sna".

"Spajamo naša iskustva kako bismo istražili složeni svijet diplomacije s visokim ulozima i podmuklosti. Ništa nije onako kako se čini", rekla je Clinton.

Penny, koja je poznata po svojim romanima o inspektoru Armandu Gamacheu, rekla je da mogućnost da uđe u Ministarstvo vanjskih poslova, Bijelu kuću i um ministrice vanjskih poslova bila "nevjerojatno iskustvo".

"Prije nego što smo počeli pisati, pričali smo o njezinom mandatu na mjestu državne tajnice. Koja je bila njezina najgora noćna mora? 'State of Terror' dat će odgovor na to pitanje", rekla je spisateljica.

Clinton nije prva članica svoje obitelji koja se okušala u pisanju beletristike. Njezin muž, bivši američki predsjednik Bill Clinton, i pisac James Patterson zajedničkim su snagama napisali roman "Predsjednik je nestao", triler o predsjedniku koji se mora skrivati kako bi bio siguran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:15