Mohamedou Ould Slahi

Gostovanje bivšeg zatočenika Guantanama u HNK Zagreb otkazano je radi sigurnosnih razloga

Mohamedou Ould Slahi

 Hnk Zagreb, Promo
"Vizija pakla, strašnija od Orwella, strašnija od Kafke", tako je najpoznatiji pisac špijunskih trilera u povijesti John le Carré opisao Dnevnik iz Guantanama

Gostovanje Mohamedou Ould Slahija u sklopu Filozofskog Teatra koje se trebalo održati u nedjelju 8. svibnja otkazuje se zbog sigurnosnih razloga, javili su iz HNK Zagreb. Kako neslužbeno saznajemo, policija mu nije dala dozvolu za rad.

"Vizija pakla, strašnija od Orwella, strašnija od Kafke", tako je najpoznatiji pisac špijunskih trilera u povijesti John le Carré opisao Dnevnik iz Guantanama, potresno svjedočanstvo Mohamedoua Ould Slahija.

S Mohameduom Ould Slahijem u Jutarnjem listu smo, uoči njegova gostovanja, objavili intervju u kojem je opisivao mučenja u Guatanamu.

Zloglasni zatvor Guantanamo na Kubi otvoren je prije točno 20 godina, nedugo nakon 11. rujna, i danas je i dalje otvoren premda je dokazano da se radi o očitom kršenju ljudskih prava i načela pravne države. Tadašnji predsjednik Barack Obama u nekoliko je navrata obećao da će zatvoriti Guantanamo, a priznao je i da "smo mučili neke ljude".

U međuvremenu su mnogi progovorili, a prvi među njima koji je digao najviše prašine i po prvi puta pružio uvid u užas "tehnika ispitivanja" Bushove administracije, bio je Mohamedou Ould Slahi.

On je u Guantanamu proveo čak 15 godina bez optužbe, mučen na sve moguće načine, od lišavanja spavanja za vrijeme prvih 70 dana ispitivanja do zgloglasnog waterboardinga.

Mohamedou Ould Slahi rođen je u Mauretaniji 1970. i kada je sa 18 godina dobio stipendiju Društva Carl Duisberg da studira u Njemačkoj, napustio je svoju zemlju kao jedan od prvih iz mauretanijskog grada Rossou da studira u inozemstvu. Ranih 90-ih prekinuo je studij i sedam tjedana boravio u Afganistanu gdje se Al Kaida tada, uz podršku Sjedinjenih Država, borila protiv prosovjetske vlade. Razočarao se brzo i vratio u Njemačku i završio studij. Ostao je u kontaktu s nekim od bivših suboraca koji su kasnije povezani s Osamom Bin Ladenom. Radio je kao inženjer u Njemačkoj i Kanadi, te se vratio u Mauretaniju 2000. godine gdje će biti prvi puta uhićen a onda kasnije prebačen i mučen u zatvorima u Jordanu i Afganistanu, pa u Guantanamo. Slahi nikada nije optužen za krivično djelo, kao ni njegovi mučitelji.

Na hrvatskom jeziku, u izdanju Profila, 2016, izašao je Dnevnik iz Guantanama koji je Mohamedou pisao u samici u Guantanamu. Njegovi odvjetnici pravnim su se sredstvima borili skoro sedam godina kako bi dobili dozvolu za objavljanje knjige, a kada se to konačno dogodilo 2015., on je već bio u zatvoru više od deset godina. Knjiga je odmah postala bestseler na uglednoj listi New York Timesa, ali on to nije znao i još je 5 godina proveo u zatvoru. Ulomke iz njegova dnevnika, kao podršku nedužnom čovjeku, čitali su Nick Cave, Brian Eno, Colin Firth, Benedict Cumberbatch i mnogi drugi…

Prošle godine i u našim kinima igrao je hvaljen film Mauritanac u kojem njegov lik tumači francuski glumac alžirskog porijekla Tahara Rahima, a hrabru odvjetnicu Nancy Hollander koja ga je na kraju uspjela osloboditi tumači dvostruka oskarovka Jodie Foster koja je dobila Zlatni globus za odličnu izvedbu.

Odnedavno je Mohamedou Ould Slahi je aktivan i u kazalištu, kao pisac u rezidenciji Noord Nederlands toneeel/Club Guy & Roni u Groningenu u Nizozemskoj gdje je bio koscenarist plesne predstave pod nazivom Sloboda.

Kako ne bi razočarali vjernu publiku Filozofskog Teatra, 8. svibnja u 20 sati održat će događaj na kojemu će gost biti osoba koja već osam godina uređuje i vodi ovaj program - filozof Srećko Horvat.

U ulozi voditelja naći će se pjesnik i pisac Marko Pogačar, urednik hrvatskog izdanja Horvatove knjige "Poslije apokalipse", a razgovoru osvrnut će se na mnoge aktualne teme, uključujući i Apokalipsu, pandemiju, ratno stanje, hrvatske prilike i neprilike, kao i na Filozofski Teatar i izostanak najavljenog gosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:48