USPON ZMAJA

Ekskluzivno donosimo ulomak iz nove knjige George R. R. Martina, otkriva nepoznate detalje iz svijeta Vatre i leda

Glasina je bila dovoljna da potakne pobunu koja je započela u Buvljaku i proširila se cijelim gradom. Ni jedan dom nije bio siguran

George R. R. Martin

Uspon Zmaja

Prijevod: Marko Maras

Izdavač: Lumen

Monografija se može nabaviti na Interliberu, u webshopu i svim knjižarama Školske knjige po sniženoj cijeni od 247 kn (32,78 €) koja vrijedi do 20. studenoga

Nakon Daemonove smrti Kraljev je Grudobran svakim danom malo-pomalo tonuo u krizu. Svaka nova izdaja još je više osamila kraljicu Rhaenyru, a svaka nova nesretna glasina tjerala je nove sljedbenike Pastiru, koji je propovijedao na Trgu postolara. Zbog Rhaenyrina postupka prema Ser Addamu i uhićenja kneza Corlysa, kraljicu su počeli napuštati čak i oni koji su prisegnuli kući Velaryon. Dva su viteza pokušala osloboditi Morsku Zmiju, ali su uhvaćeni i obješeni sa zidina. Iste se noći kraljica Helaena bacila s prozora Maegorove tvrđe te je izdahnula na željeznim šiljcima u opkopu. Gradom su kolale glasine da ju je umorio Ser Luthor Largent po Rhaenyrinoj zapovijedi, da se princ Daeron ne raduje susretu sa sestrom kad zauzme grad.

Iako ta glasina gotovo sigurno nije imala osnove, bila je dovoljna da potakne pobunu koja je započela u Buvljaku i proširila se cijelim gradom. Ni jedan dućan ni dom nije bio siguran, i nitko nije bio pošteđen bez obzira na spol i položaj. Knez Bartimos Celtigar, omraženi glavni rizničar, napadnut je u svojoj palači. Nakon što su njegovi branitelji posmicani, vezan je za stup, mučen, uškopljen i napokon obezglavljen.

Kako se pobuna širila, tako je Pastir raspirivao bijes protiv kraljice i njezinih zmajeva sa svoje govornice na Trgu postolara. Okupilo se više od deset tisuća ljudi, koji su gutali svaku njegovu riječ. Ser Luthor Largent poveo je Zlatne plašteve protiv njegova stada i zapovjedio im da se raziđu, te pokušao uhititi Pastira. Mnogi su iz Gradske straže pobjegli, ali još ih je više ostalo da brane svojeg proroka. Zlatni su plaštevi poklani, a Luthor Largent skinut je sa sedla i ubijen.

Te je noći Pastir ovladao nad pola grada, a do zore je bilo mnogo stotina mrtvih, požari su gorjeli po cijelom gradu, razulareni su ljudi divljali, dok su se preživjeli Zlatni plaštevi povukli u svoje vojarne. Neki u gradu proglasili su se knezovima, pa čak i kraljevima, jer nije bilo autoriteta koji bi im se suprotstavio. Skitnik vitez Ser Perkin Buha proglasio je nekog momka Trystana kraljem, tvrdeći da je on kopile kralja Viserysa, pa je krenuo okupljati pravu malu vojsku tako što je ovitezio svakog razbojnika i krvoloka na kojeg bi naišao. Ser Torrhen Manderly sukobio se s njima da ovlada Trgom ribara i Riječnim redom, ali je odbačen. Zapovjednik Kraljičine garde Ser Lorent Marbrand poveo je stotinu vitezova i oružnika u Buvljak, ali bio je ubijen s gotovo svim vojnicima; samo ih je šesnaest preživjelo.

Rhaenyra je očajnički pokušavala zadržati vlast nad prijestoljem i gradom. Ser Balona Byrcha, kapetana Željeznih dveri, imenovala je novim zapovjednikom Gradske straže, a mladoga Ser Glendona Goodea za zapovjednika Kraljičine garde jer se iskazao hrabrošću iako je nosio Bijeli plašt manje od mjesec dana. Zamolila je meštre da pošalju gavrane u Oštrozimlje i Orlovsko Gnijezdo kako bi tražili pomoć. Čak je sastavila odredbu o zapljeni imovine kneza Mootona jer ga je krivila za Daemonovu smrt i Koprivin bijeg. Ali ni to nije moglo zaustaviti rasulo.

Te je noći na Visenyjinu brijegu Gaemon Svjetlokosi, sin neke kurve i navodno kopile nestaloga kralja Aegona II., proglašen kraljem. Proglasila ga je majka i njezina dornska ljubavnica, a prostitutke iz Ulice svile nagovarale su muškarce da se naoružaju i stanu uz njega. Ser Perkin Buha poveo je slivničke vitezove, koje je odgojio na obali rijeke da pljačkaju što god mogu. Kožar Wat, koji je uškopio kneza Celtigara, poveo je rulju kod Dveri bogova i nadvladao preostale Zlatne plašteve u stražarnici. Kraljeve i Lavlje dveri bile su provaljene da mogu ući Rhaenyrini neprijatelji.

Štoviše, Pastir je nagovorio svoje golemo stado da se moraju ubiti svi targaryenski zmajevi. Kad je rulja stigla do Zmajske jame, broj im se već udvostručio na više od dvadeset tisuća, a svaki je sebe vidio kao zmajosjeka. Zbog meteža na ulicama, Rhaenyrina zapovijed Gradskoj straži da brani zmajeve putovala je pre­sporo. U strahu za Tyraxesa, princ Joffrey donio je sudbonosnu odluku da se ušulja u dvorište Crvene utvrde i skine lance s Rhaenyrine zmajice Syrax. Popeo joj se na leđa i natjerao je da poleti. Rhaenyra je zapovjedila svim raspoloživim vojnicima da uzjašu konje, pojure za Joffreyjem i vrate ga na sigurno čim sleti.

Sedam je vojnika jahalo te noći. Munkun nam kaže da su to bili časni ljudi, koje je dužnost obvezivala da slušaju kraljičine zapovijedi. Septon Eustace nas želi uvjeriti da ih je majčina ljubav prema sinu dirnula u srce. Gljiva ih naziva budalama i propalicama, željnima bogate nagrade, i »previše tupavima da povjeruju da bi mogli umrijeti«. Možda su ovaj put sva tri kroničara pogodila istinu, barem djelomično. Kako god bilo, mnoge su pjesme ispjevane o Pohodu sedmorice jahača kao o činu najveće hrabrosti i dužnosti.

image
Supplied By Lmk/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

No Joffrey, princ Zmajkamena i nasljednik Željeznoga prijestolja, nije se uspio ni približiti Rhaenysinu brijegu i Zmajskoj jami. Čim je poletjela, Syrax se počela izvijati kako bi se oslobodila tog nepoznatog jahača. Trideset hvati nad Buvljakom, princ Joffrey skliznuo je sa zmajevih leđa i sunovratio se na zemlju. Njegovo je polomljeno tijelo pronađeno u nekoj uličici, a rulja koja ga je otkrila skinula mu je sav nakit i odjeću. Drugi su mu divljački unakazili tijelo te su mu odrezali ruke kako bi mu lakše skinuli prstenje s prstiju. Sedmorica jahača probila su se da uzmu tijelo, ali pritom su poginuli Ser Gyles Yronwood, Ser Willam Royce i zapovjednik Ser Glendon Goode. Goode je bio zapovjednik manje od jednoga dana, a mač predaka kuće Royce nikada nije pronađen.

Iako su neki Zlatni plaštevi pokušali doći do Zmajske jame kako bi pomogli redu Zmajčuvara u obrani te goleme građevine pod kupolom, odbacila ih je bijesna rulja koja je haračila ulicama. Zmajčuvari su morali sami braniti zmajeve – a Pastirova je rulja poubijala svih sedamdeset i sedam članova reda. Zatim je rulja ušla u samu Zmajsku jamu s namjerom da ubije sva četiri zmaja koji su tamo bili okovani, a to su bili Shrykos i Morghul (koje su nekad imali Helaenini blizanci Jaehaerys i Jaehaera, ali on je bio mrtav, a ona u bijegu), Tyraxes pokojnoga Joffreyja i Snovita Vatra pokojne Helaene. Zmajevi su se ognjem, kandžama, rogovima i zubima borili za goli život. U toj su bitki poginule stotine, možda i tisuće ljudi. Ali zmajevi su ipak podlegli, jedan po jedan.

Prvi je umro Shrykos, a ubio ga je šumar po imenu Tesar Hobb. Kažu da je Morghula ubio Plameni Vitez, ljudeskara u teškom oklopu koja je naglavce jurnula u zmajev oganj s kopljem u ruci. Više je puta kopljem probo zmajevo oko, čak i dok je zmajski oganj topio njegov čelični oklop i proždirao mu tijelo. Tyraxes je bio stariji i lukaviji od te dvojice, pa se povukao u svoju jazbinu i prisilio one koji ga žele ubiti da mu priđu kroz ulaz pun mrtvaca. Ali Pastir je poveo svjetinu na stražnji ulaz, pa je Tyraxes izdahnuo pod udarcima stotinu kopalja i sjekira.

Snovita Vatra, najstarija i posljednja na životu, oslobodila se dva lanca kad je umrla kraljica Helaena, a zatim je slomila i druga dva. Napadače je zalila plamenom, a onda se vinula u zrak. Letjela je pod velikom kupolom i bljuvala vatru, ali ta ista kupola nije joj dala da pobjegne. Na kraju je pokušala odletjeti ravno kroz kameni zid, ali na nju se urušilo pola kupole, pa je zgnječilo i zmaja i zmajoubojice.

Tada je stigla Syrax, koju je privukao vonj krvi i nasilja – ili možda krikovi zmajeva. Proletjela je kroz ostatke kupole, sletjela i počela klati rulju. Mahnito je požderala desetak ljudi. Ali na kraju je izdahnula čak i Syrax. Njezina je smrt obavijena tajnom jer postoji mnogo proturječnih izvješća, ali među njima je i priča da ju je ubio Pastir glavom.

Kraljev je Grudobran pao. Slomljena smrću svoje zmajice i svojeg pretposljednjeg sina – od petorice koju je rodila, preostao je jedino Aegon Mlađi – kraljica je pristala u zoru pobjeći iz grada s jedinim živim nasljednikom. Njezini su se pristaše iskrali kroz Zmajske dveri i krenuli prema Sumrakdolu. Drugi su odlučili ostati, a među njima su bili Gljiva, gospa Mizerija i septon Eustace. Kad je dvorac predan Ser Perkinu Buhi i njegovim slivničkim vitezovima, smaknuti su svi vitezovi koji su ostali vjerni Rhaenyri, pa i Ser Harmon od Reedovih, Željezni Razarač, koji je bio jedan od sedmorice jahača. Mysaria je svučena do gola i nasmrt izbičevana dok je pokušavala stići do Dveri bogova i obećane slobode. Međutim, septona Eustacea poštedio je Ser Perkin, koji je potom otišao do tamnica da oslobodi Velikoga meštra Orwylea i kneza Corlysa Velaryona.

Sljedećeg je dana pretendent Trystane zasjeo na Željezno prijestolje pred očima ostataka dvora, među kojima je bila Kraljica udovica Alicent i bivši glavni rizničar Ser Tyland Lannister, koji je pronađen još živ, ali oslijepljen, osakaćen i uškopljen u šakama Rhaenyrinih mučitelja. Nakon što je ispario na gotovo pola godine, Ćopavi se Larys odjednom pojavio. Začudo, Ser Perkin Buha srdačno je pozdravio Larysa i dao mu počasno mjesto kraj novoga »kralja«...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:00