Velika bliskost

Crkvene su vlasti to neprekidno prešućivale: Marija Magdalena bila je hrabra i - putena žena

Giovanni Pietro Rizzoli

 Joris Van Ostaeyen/Alamy/Alamy/Profimedia/Joris Van Ostaeyen/alamy/alamy/profimedia
Petrine knjige izašao je roman Evanđelje po Mariji Magdaleni Cristine Fallarás. U romanu Marija Magdalena odgovara i na pitanje je li Isus ustao uistinu iz mrtvih

U izdanju nakladničke kuće Petrine knjige izašao je roman Evanđelje po Mariji Magdaleni španjolske spisateljice Cristine Fallarás – štivo koje donosi portret hrabre, putene i slobodne žene čiju su ulogu u nastajanju kršćanstva crkvene vlasti sustavno prešućivale. Mješavinom povijesnog i suvremenog konteksta autorica osnažuje lik Marije Magdalene suprotstavljajući ga mišljenjima koja odbacuju vjerodostojnost žene kao učitelja ističući njezinu ulogu čuvarice Kristova osobnog otkrivanja nepoznatog apostolima. Prijevod knjige potpisuje Željka Lovrenčić.

Evanđelje po Mariji Magdaleni roman je ispričan iz perspektive starice Marije Magdalene koja se prisjeća vremena provedenog s Isusom Kristom. Kao Isusova najbliža pratilja i svjedokinja mnogobrojnih čuda koja je činio, ophođenja sa sljedbenicima te agonije na križu, Marija Magdalena rasvjetljava pozadinu tih iskustava propitujući relevantnost dojma koji je Krist ostavio. Radi li se uistinu o čudima? Je li Isus ustao od mrtvih? Marija Magdalena odgovara na ta i mnoga druga pitanja, a njezina priča nadahnuta povijesnim činjenicama otvara Pandorinu kutiju te iznenađuje povezujući prošlost s realističkim elementima sadašnjice.

Naklonjena feminističkoj perspektivi, autorica romanom ispravlja nepravdu te ispovijest Marije Magdalene izjednačava s četiri poznata evanđelja. Premda redovito omalovažena od strane ostalih Kristovih učenika, Marija Magdalena znana je kao žena koju je Isus volio više od drugih svojih sljedbenika radi izražene znatiželje i kvalitetne osobnosti spremne na oblikovanje u skladu s Božjom voljom. Uživajući posebnu bliskost s Kristom, Marija Magdalena raspolagala je saznanjima koja su apostolima ostala skrivena, a u konačnici je i prva osoba kojoj se Krist ukazao nakon smaknuća. Dostojna bliskog odnosa s najvećim čovjekom biblijskih vremena, Marija Magdalena u ovom je romanu postavljena na pijedestal kao biće čiji spol nije uvjetovao vrijednost i uspjeh.

Iskušavajući Mariju Magdalenu i tražeći dublju istinu u onoj već poznatoj, autorica kirurški preciznom analizom istražuje granice ženske snage te pokazuje da je od biblijskog do suvremenog doba obrazac ophođenja prema ženama neznatno izmijenjen, ali njihova unikatnost opstaje. Reciklirana i obogaćena priča koja se vrti oko događaja iz života savršenog, duhovnog muškarca sklonog ravnopravnom tretiranju sljedbenika služi kao opaska suvremenom muškarcu koji odbacuje jednakost žene zanemarujući njezine kvalitete koje ju nerijetko čine naprednijom i sposobnijom.

image

Evanđelje po Mariji Magdaleni

/Press
image

Evanđelje po Mariji Magdaleni

/Press

Osim toga, ova aktivistički angažirana priča pripovjednog, ali provokativnog i otrježnjujućeg karaktera podsjeća na neke od kršćanskih, a prije svega ljudskih te moralnih osobina neophodnih za normalan suživot u društvenom kolektivu kojeg suvremeni način života čini sve manje solidarnim, a sve više sustavom izoliranih pojedinaca.

Cristina Fallarás španjolska je spisateljica i novinarka rođena u Zaragozi. Na Autonomnom sveučilištu u Barceloni studirala je informacijske znanosti, a u profesionalnoj karijeri ostvarila se kao glavna urednica katalonskog izdanja El Munda te kao novinarka i voditeljica programa brojnih radijskih i TV postaja. Kroz novinske članke, eseje i knjige Fallarás promiče motive feminizma i jednakosti. U razdoblju od 2003. do 2022. godine izdala je ukupno 11 romana, a za neke od njih je i višestruko nagrađena. Također, dobitnica je Nagrade za dobre prakse za neseksističku komunikaciju i Nagrade za feminističko novinarstvo María Luz Morales. Ministarstvo ravnopravnosti je 2020. godine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama prepoznalo njezin rad u iskorjenjivanju nasilja nad ženama kroz inicijativu društvenog osvještavanja #Cuéntalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:03