NOBELOVKA

Annie Ernaux uoči ceremonije u Stockholmu: Nobelova nagrada je institucija ‘za muškarce‘

Annie Ernaux na press konferenciji u Stockholmu 

 Anders WIKLUND/various sources/AFP
‘Muškarci su oduvijek imali monopol nad govorom. Primijetila sam i da su govori žena često manje opširni od govora muškaraca‘

"Nobelova nagrada je "za muškarce", prokomentirala je u intervjuu uoči formalne ceremonije dodjele nagrada ovogodišnja dobitnica Nobela za književnost, francuska književnica Annie Ernaux, piše The Guardian.

"To se manifestira kroz želju za tradicijom. Vezanost za tradiciju je možda više muževna, preko nje se prenosi moć", rekla je za Agence France- Presse autorica knjiga "Djevojačke uspomene" i "Godine".

Ernaux, koju je Švedska akademija nagradila za "hrabrost i preciznu oštrinu", tek je sedamnaesta žena i prva Francuskinja kojoj je dodijeljena Nobelova nagrada za književnost. Nagrada se dodjeljuje od 1901. godine.

"Muškarci su oduvijek imali monopol nad govorom. Primijetila sam i da su govori žena često manje opširni od govora muškaraca te praktičniji", rekla je te poručila da je vrijeme da se Nobelova nagrada modernizira.

"Teško je reći, no možda bismo trebali razmotriti opciju s manje pompe, manje dugačkih toaleta? To ne bi bilo loše", predložila je sa smiješkom.

Otkad je uoči tjedna u kojem se slave ovogodišnji laureati stigla u Stockholm Ernaux je, kaže, pod dojmom "svečanosti i sjaja vezanih uz tu nagradu" te "razmjera koji poprima i uloge koja dolazi uz nju".

image

Annie Ernaux na press konferenciji u Stockholmu

Anders WIKLUND/various sources/AFP

Nagradu želi posvetiti "svima koji pate zbog nečije dominacije, na ovaj ili onaj način, bilo da je riječ o rasizmu ili nekom obliku nejednakosti, te svima onima koji se muče, a prolaze nezapaženo".

Iako, tvrdi, nije imala želju osvajati nagrade, ova joj je povećala želju za pisanjem pa planira "nastaviti pisati" te "uživati u starosti".

"Starost je doba promišljanja o raznim stvarima, a to za mene, naravno, podrazumijeva i njihovo zapisivanje."

Tijekom novinske konferencije održane u utorak Ernaux je napomenula da muškarci trebaju promijeniti svoje stavove kako bi žene uspjele ostvariti potpunu jednakost.

"Ukoliko muškarci ne postanu svjesni svog tijela, načina života, ponašanja te motivacija, neće biti prave slobode za žene", rekla je te dodala da su žene "dugo prihvaćale situacije koje ona smatra potpuno neprihvatljivima i neizdrživima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:26