Napokon riješen misterij

‘Agatha Christie nestala je 1926. na 11 dana. Jedina sam osoba koja zna što se krije iza nestanka. Ljubavnica sam njezina muža‘

Agata Christie

 Stephan Gabriel/Imagebroker/Profimedia/Stephan Gabriel/Imagebroker/Profimedia
"Afera Christie" naziv je knjige kloju je napisala Nina de Gramont, izdao ju je nakladnik Stilus, a kod nas preveo Srećko Jurišić.

Bila je večer 3. prosinca 1926. godine kada je iz svog stana nestala Agatha Christie. Nije joj bilo traga sve do 14. prosinca, pojavila se u jednom opskurnom hotelu. "Afera Christie" naziv je knjige kloju je napisala Nina de Gramont, izdao ju je nakladnik Stilus, a kod nas preveo Srećko Jurišić.

I u knjizi se rješava misterij nestanka književnice, pa tako među ostalim piše "Godine 1926. Agatha Christie nestala je na jedanaest dana. Jedina sam osoba koja zna što se krije iza njezina nestanka. Nisam Hercule Poirot. Ja sam ljubavnica njezina muža".

image

Afera Christie

Sredinom dvadesetih godina 20. stoljeća Agatha Christie bila je već slavna. Kako navode iz Stilusa: "Živi u svijetu glamuroznih zabava i opuštajućih vikenda na bogataškim imanjima. Nan O‘Dea miljama je udaljena od tog svijeta, no ipak uspijeva ući u njega postavši sastavni dio života bračnog para Christie. Ubrzo postaje i ljubavnica Agathina supruga Archieja, odlučna u namjeri da ostvari svoj cilj i ozakoni njihovu vezu.

Pomno je osmislila svaki korak. No taj plan nije začet kad je upoznala Christiejeve, već puno prije i motiviran je činom nezamislive okrutnosti koji joj je zauvijek promijenio život".

Afera Christie izniman je roman američke spisateljice Nine de Gramont, bestseler preveden na više od dvadeset jezika. Djelo u kojem se pričom o čuvenom slučaju nestanka jedne od najpoznatijih autorica svijeta istražuju pitanja zbog čega smo spremni ubiti, što činimo u ime ljubavi i kakav se zločin nikad ne može oprostiti.

Nina de Gramont (poznata i pod pseudonimom Marina Gessner) američka je spisateljica i profesorica na Sveučilištu Sjeverne Karoline Wilmington. Autorica je više romana, a Afera Christie – jedan od najzapaženijih romana objavljenih na engleskom ove godine – donio joj je svjetsku slavu i iznimne pohvale kritike, a upravo primjerice talijanske dnevne novine Corriere della Sera pripremaju podcast o knjizi koja je netom izašla i kod njih.

"Superioran triler" piše Publishers Weekly, "Inteligentan psihološki triler. Slojevit, dovitljiv i povremeno jako potresan" navodi The Washington Post, "Osvaja od prve rečenice" piše The Wall Street Journal, "Ubojstvo, laži, ljubav i otkrića… progutala sam ga u dahu" napisala je glumica poznata po dobrom književnom ukusu Reese Witherspoon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:57