BESPLATNO KAZALIŠTE

VIDEO: 'PEER GYNT' NA JUTARNJI.HR Drama o pustolovu, lažljivcu, egoistu i kvaziromantiku prema Ibsenovom djelu i danas je izniman doživljaj

 Gavella
 

U sklopu Tjedna kazališta stradalih u potresu, Komedije i Gavelle i online besplatnog kazališnog festivala šestog svibnja u 21 sat na Jutarnji.hr prikazujemo Ibsenovog “Peer Gynta” u izvedbi Dramskog kazališta Gavelle i u režiji makedonskog redatelja. Aleksandra Popovskog.

Norveški je književnik 1867. napisao dramu o pustolovu, lažljivcu, egoistu i kvaziromantiku koja je i danas, kada se postavi na scenu, iznimni doživljaj.

Norveški je skladatelj Edward Grieg "Peer Gynta" naknadno uglazbio pa je Peer osim u dramskom kazalištu popularan i na baletnim pozornicama. Aleksandar Popovski režirao je u Gavelli “Peer Gynta” poslije Shakespeareova “Sna Ivanjske noći”, a prije Anouilhove “Antigone” i Shakespeareova “Rikarda III.”, dobitnika Zlatnog Studija Jutarenjeg lista. U glavnoj je i naslovnoj ulozi sjajni Ozren Grabarić, inače nezaobilazan glumac kada su podjele Aleksandra Popovskog posrijedi.

Od gostujućih glumaca u predstavi su Božidar Boban, Mladen Vasari, te aktualna nacionalna prvakinja zagrebačkog HNK Alma Prica, u ulozi Peerove majke. Kasnije će Prica igrati I u “Peer Gyntu” matične kuće i to ulogu Ljevača pucadi. Scenografiju predstave radio je Numen.

Glume: Ozren Grabarić, Alma Prica, Dijana Vidušin, Nataša Janjić, Ivana Roščić, Ksenija Pajić, Nenad Cvetko, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Mladen Vasari, Božidar Boban / Darko Milas, Ranko Zidarić, Filip Šovagović

Gavella

Više o predstavi pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:47