Varaždin

Velik dio zaposlenika HNK navija za Senku Bulić. Vjeruju da može donijeti neophodne promjene

Senka Bulić

 Tom Dubravec/cropix
Glumica i redateljica može, uvjereni su, donijeti svježi start varaždinskoj kazališnoj sceni

Senka Bulić će, kako sada stvari stoje, najvjerojatnije biti nova intendantica HNK Varaždin. Prvu rundu je dobila - od pet kandidata koji su se javili na natječaj, Kazališno vijeće varaždinske kuće podržalo je njezinu kandidaturu. Druga runda bit će na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća, čiji ju vijećnici mogu ili ne moraju imenovati intendanticom, a prođe li tu, treba još i potvrdu ministrice kulture.

Prođe li Senka Bulić sve instance, bit će to, slaže se varaždinska kulturna scena, prilika za cjelovito, dubinsko resetiranje varaždinskog HNK, a ono je nacionalnoj kući na sjeveru itekako potrebno.

Nekoć ugledno kazalište sve se češće spominjalo u kontekstu politike i sumnjivog poslovanja, zaposleni su se podijelili na zagovornike i protivnike bivše intendantice Jasne Jakovljević. Jutarnji je u listopadu pisao o nepovoljnim revizorskim izvješćima HNK Varaždin. Budućem intendantu neće biti lako dovesti u red kazališni nered.

Zašto oni koju navijaju za Senku Bulić smatraju da je najbolja za tu poziciju? Osim što glumica, kazališna redateljica i osnivačica privatnog kazališta Hotel Bulić slovi za vrsnu stručnjakinju u teatru i potpuno mu je predana, drugi joj je, jednako važan adut to što ona u Varaždinu "nema repova", kako za Jutarnji kažu iz kazališta. Tako neopterećena sukobima u HNK Varaždin, Senka Bulić može, uvjereni su, donijeti taj prijeko potreban svježi start.

Isto se ne može reći i za ostale kandidate, koje je Senka Bulić pobijedila u prvoj rundi.

Nakon što su dramaturginja Vesna Torjanac, kojoj je ovo bio drugi pokušaj za dobivanje mjesta intendantice, i Vjeren Ježek zbog birokratskih pogrešaka ispali iz igre, pred Kazališnim su se vijećem, uz Senku Bulić, predstavljale ugledna sopranistica Sofija Cingula i donedavna varaždinska dogradonačelnica Sandra Malenica.

Sofija Cingula uživa velik ugled na varaždinskoj i nacionalnoj kulturnoj sceni, međutim, u prilog joj ne ide politička aktivnost njezina oca, Marijana Cingule. On se kao nezavisan kandidat 2013. godine kandidirao za gradonačelnika Varaždina. Ususret lokalnim izborima u srpnju lokalni su mediji profesora na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu povezivali s Ivanom Čehokom, bivšim varaždinskim gradonačelnikom, koji je izgubio vlast za manje od 200 glasova. On se o svemu nije oglasio, ali njegova je politička avantura dovoljan razlog da izbaci Sofiju Cingulu iz utrke za intendanticu HNK Varaždin.

Kandidiranje Sofije Cingule za intendanticu iznenadilo je većinu jer, nitko, kažu iz kazališta, nije znao da ima takve ambicije.

Sandra Malenica je suprotan slučaj. Donedavno zamjenica gradonačelnika Ivana Čehoka, svoju ambiciju za mjesto intendantice nije skrivala te je redovito dolazila i na sjednice Kazališnog vijeća. Dosadašnji doseg u kulturi joj je mjesto voditeljice Filmsko-kreativnog studija Vanima. Danas je gradska vijećnica s Čehokove liste.

Jasna Jakovljević nakon nepovoljnih se revizija i velikog pritiska javnosti povukla s mjesta intendantice varaždinskog HNK.

Znatan dio zaposlenika navija za politički benignu i varaždinskim, obiteljsko-rodbinskim odnosima neopterećenu Senku Bulić. Ona je zasad suzdržana u komentarima za medije i tako će biti dok ne bude - i ako bude - imenovana novom intendanticom varaždinskog HNK.

Intendanta na prijedlog Kazališnog vijeća, sukladno Statutu HNK Varaždin, imenuje i razrješava Gradsko vijeće Grada Varaždina, a potvrđuje ministrica kulture i medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:04