RATNI JUNAK

Ukrajina tuguje za baletanom koji je pozornicu zamijenio prvom linijom fronte: ‘Heroj u životu i smrti!‘

Oleksandr Šapoval

 Facebook/
‘Bio je romantičar, ne i naivac. Bio je jako ponosan na svog djeda koji se u Drugom svjetskom ratu borio protiv Nijemaca‘

Pedesetak dana prošlo je od pogibije ukrajinskog baletnog umjetnika Oleksandra Šapovala, ratnog heroja i topnika u ukrajinskog vojsci, koji je stradao u rujnu u teškim bitkama kod Donjecke oblasti.

Ispraćen je uz vojne i umjetničke počasti, njegov lijes okružili su branitelji i ukrajinski plesači u kijevskom kazalištu. 50-ak dana poslije pogibije, njegovi kolege skupili su sjećanja na Šapovala koje je na mrežama podijelio ruski disident velikog srca, nekad direktor Boljšoja, a danas svjetski koreograf Aleksej Ratmanski.

image

Oleksandr Šapoval, baletan koji je poginuo kao topnik ukrajinske vojske, drustvene mreze

Jurij Korobčevski, plesač Nacionalne opere Ukrajine zajedno je s Oleksandrom Šapovalom išao u baletnu školu.

"Bili smo kućni prijatelji. Znao sam da neće oklijevati u odluci da sudjeluje u obrani zemlju. Uvijek je govorio da je spreman za takvo što, ako se nešto dogodi. Bio je jako ponosan na svog djeda koji se u Drugom svjetskom ratu borio protiv Nijemaca. Vjerovao je da treba slijediti njegov primjer. Na početku ruske invazije Saško je suprugu i dvoje djece poslao na sigurno, a sebe naoružao. Bio je romantičar, ali ne i naivac. Prošao je ozbiljnu obuku, prošao je obuku za bacača granata. Ali sudbina je sudbina. Neprijateljska mina eksplodirala je tik do njega, odnijevši život oca, muža i prijatelja, omiljenog umjetnika, vrsnog učitelja baleta. To boli", napisao je Jurij Korobčevski.

image

Oleksandr Šapoval, topnik i baletan koji je poginuo, promo Ukrajinski balet

Kristini Šišpor, prvakinji ukrajinskog baleta Oleksandr Šapoval Saša, bio je omiljeni partner.

"Snažan, lijep, pouzdan. Uvijek ću pamtiti rad na svakoj ulozi. Plesala sam s Oleksandrom na njegovom dobrotvornom nastupu 26. lipnja 2021. Opraštao se od svojih obožavatelja, od pozornice. Vjerovao je da je na pozornici učinio sve što je mogao i da je vrijeme da se posveti obrazovanju budućih umjetnika. Svi koji su poznavali Oleksandra Šapovala rekli bi da je njegova glavna odlika bila pouzdanost. Stoga ne čudi da je, kao i u životu i profesiji, uvijek bio spreman pružiti rame drugome, pa je, stavivši na rame bacač granata, bez oklijevanja stao u obranu domovine u teškom trenutku! Heroj na pozornici, heroj u životu i smrti!, rekla je kolegica.

Maksim Motkov, bivši prvak ukrajinskog baleta sjeća se što je Šapoval govorio da bi učinio, da je kojim slučajem jako bogat čovjek.

"Rekao je da bi, kad bi bio milijunaš, svim svojim prijateljima kupio stanove u istoj zgradi, tako da uvijek budemo blizu jedan drugome. Bio je iskren, uvijek spreman pomoći drugome, dati potporu, saslušati. Nenadoknadiv gubitak... Uvijek će živjeti u našim srcima, a njegova je obitelj naša zajednička briga danas", rekao je Motkov.

image

Oproštaj od Šapovala

Sergei Supinsky/Afp/Profimedia/Sergei Supinsky/afp/profimedia

Tatjana Liozova, počasna umjetnica Ukrajine i baletna prvakinja, danas se sjeća kako Oleksandr Šapoval bio blaga osoba.

"Prilazio bi ljudima s blagim humorom, nikad nikog nije uvrijedio. Plesali smo zajedno balet "Grk Zorba. Bio je najuzorniji i najnaivniji John, karakter koji se očajnički bori protiv agresivne mase. U baletu John jedini preživi, a Oleksandr je poginuo", napisala je Tatjana Liozova.

Oleksandr Špaoval poginuo je u 48. godini života. Nakon što je 1993. diplomirao na Kijevskoj državnoj koreografskoj školi, započeo je svoju karijeru kao umjetnik Kijevskog baleta. Već 1994. godine postao je miljenik publike i 28 je sezona očaravao ljude plesnim umijećem. U njegovoj je biografiji više od 30 djela klasičnog, nacionalnog i modernog repertoara. Prije završetka svoje plesačke karijere 2021. postao je učitelj pas de deuxa na Kijevskoj državnoj operi.

image

Oproštaj od Šapovala

Ruslan Kaniuka/Ukrinform/Profimedia/Ruslan Kaniuka/ukrinform/profimedia

U prvim danima invazije na Ukrajinu Oleksandr Šapoval je otišao u redove teritorijalne obrane i branio lijevu obalu Kijeva. U travnju je stekao vještine topnika. U sklopu operacije njegova je postrojba prebačena u najžešću zonu. Smrt pod neprijateljskim granatama okončala je život uglednog plesača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:01