POSLJEDNJE ZBOGOM

Tužan dan za domaću publiku: Preminuo Miro Šegrt, dugogodišnji član ansambla Drame zagrebačkog HNK

Miro Šegrt
 Biljana Gaurina/Cropix
Tijekom 40 godina umjetničkog rada u Drami HNK u Zagrebu, odigrao je više od stotinu najrazličitijih uloga

U 81. godini preminuo je glumac Miro Šegrt, objavljeno je na službenoj stranici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Šegrt je bio dugogodišnji član ansambla Drame HNK, a rođen je 1941. godine u Bastasima u Bosni i Hercegovini.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu, gdje je prvo upisao studij književnosti na Filozofskom fakultetu, koji je i apsolvirao, a nakon toga upisuje glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Tijekom 40 godina umjetničkog rada u Drami HNK u Zagrebu, odigrao je više od stotinu najrazličitijih uloga, te iza sebe ima više od tisuću nastupa na sceni.

Glumačku karijeru obilježile su mu neke od kultnih predstava poput Kiklopa Article Actions & ScriptsRanka Marinkovića, Puta u raj i Vučjaka Miroslava Krleže, Večeras improviziramo Luigija Pirandella, Majci Courage i njezinoj djeci Bertolda Brechta, Seviljskom zavodniku i kamenom uzvaniku Tirsa de Moline, u Beckettu Jeana Anouilha i mnogim drugim. Uz glumu, često je bio i asistent redateljima.

Osim u HNK-u, nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima kao što su kazalište Komedija, Teatar &TD, Komorni teatar klasike, Dubrovačke ljetne igre i drugi. U mirovinu je otišao 2009. godine, a posljednja predstava u kojoj je nastupao bila je Zagorka Ivice Boban.

"Miro Šegrt nije bio tip glumca – junaka ili ljubavnika. On je bio karakterni glumac koji se jednako uspješno snalazio u dramskim, komičnim ili tragičnim ulogama. Nižući predstave, Miro je bio neprestano na sceni, odan svojoj matičnoj kući koju nikada nije napustio. Svojim profesionalizmom, obrazovanšću i informiranošću rado je surađivao sa svim generacijama glumaca i redatelja, dajući korisne savjete svima. Miro je jedan od one stare glumačke garde kojoj je teatar svetinja, garde, koja strpljivo i uporno radi svoj posao, bez obzira radi li se o velikoj ili maloj roli. Staloženost, uz iskričavu duhovitost i posvećenost glumačkoj profesiji odlike su toga tihog, dragog kolege i umjetnika, Mire Šegrta. Hvala ti za sve", napisali su njegovi kolege iz HNK u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 08:08