Novi kadrovi

Split imenovao Vicka Bilandžića za intendanta HNK. ‘On neće ovu funkciju shvatiti kao neki prije njega - za bildanje vlastitoga ega‘

Vicko Bilandžić

 Duje Klaric/Cropix
‘Zna kako institucija radi, u programu je visoko na listu prioriteta stavio digitalizaciju poslovanja i uređenje poslovanja kuće..‘

Splitski gradski vijećnici većinom su glasova u petak na sjednici prihvatili prijedlog Kazališnog vijeća da se za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu imenuje Vicko Bilandžić.
Obrazlažući prijedlog da se Bilandžića imenuje novim intendantom splitskoga kazališta, predsjednica Kazališnog vijeća Magdalena Nigoević istaknula je da je on pokazao "visok stupanj informiranosti i motiviranosti", navevši kao prednost i to što je zaposlen u kazalištu petnaestak godina.
"On zna kako institucija radi, u programu je visoko na listu prioriteta stavio digitalizaciju poslovanja i uređenje poslovanja kuće koji su nam trenutno najveći problemi te drugu scenu kazališta", rekla je Nigoević.
Dodala je da su se svi kandidati na određeni način dotaknuli pitanja druge scene, no Bilandžić je detaljno opisao i rješenje toga problema. Napomenula je da je proces proba i odvijanja predstava kompliciran proces, ako se sve odvija na velikoj sceni.
Istaknula je i da je potrebno privući publiku jer posjećenost kazališta, kazala je, i nije baš velika nakon vremena pandemije koronavirusa.
"On inzistira o izlasku kazališta na teren što nam je bilo iznimno bitno, a iz njegova je prijedloga jasno da je namjera stvoriti zanimljiv repertoar koji će poštovati umjetničke standarde, a u isto će se vrijeme baviti aktualnim temama u društvu", dodala je predsjednica Kazališnog vijeća.
Na natječaj za intendanta splitskoga HNK stiglo je ukupno šest pravovaljanih prijava
Vijećnik Mosta Josip Markotić rekao je u raspravi kako se nada "da Bilandžić neće ovu časnu funkciju shvatiti kao neki prije njega - za bildanje vlastitoga ega i kao crticu u životopisu".
"Vidi se da Bilandžić poznaje rad, detektirao je probleme, shvatio kako dovođenje deset tona opreme na Peristil nije najpametnije, treba ići i na druge lokacije, aktivirati scenu na Mosoru, korištenje Lore... Kulturu treba približiti i po kotarima, treba nam uvođenje matineja, jer valja odgajati nove naraštaje, probuditi u njima ljubav prema kulturi", smatra Davor Matijević iz SDP-a.
Igor Stanišić iz redova HGS-a prigovorio je rekavši da je još 2018. godine znao da će novi intendant biti Vicko Bilandžić jer nova vlast, kaže, dovodi svoje ljude.
Rasprava je završila glasovanjem u kojemu je za prijedlog bilo 19 vijećnika, i to predstavnici Centra, Mosta i SDP-a, protiv je bilo dvoje vijećnika HGS-a, a osam vijećnika HDZ-a bilo je suzdržano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:37