PROGANJA JU SAVJEST

‘Sa svojim je ljubavnikom ubila muža, potjerala djecu i uživa u moći... neka mi skladatelj oprosti ako zabrljam‘

Dubravka Šeparović u Elektri

 HNK Zajc promo
U riječkoj predstavi Elektru pjeva njemačka sopranistica Maida Hundeling, dok druge dvije glavne uloge tumače Anamarija Knego i Dubravka Šeparović Mušović. Predstava gostuje u HNK Zagreb 11. veljače

Opera "Elektra", vrhunac ekspresionizma i modernizma u opusu Richarda Straussa, u izvedbi riječkog HNK, gostovat će u zagrebačkom HNK 11. veljače. Naslov fascinira kompleksnošću partiture i libretom, te odnosima među trima protagonisticama do najbolnijih detalja. Elektra ulazi u red najtežih uloga za dramski sopran, a u riječkoj predstavi pjeva je njemačka sopranistica Maida Hundeling, dok druge dvije glavne uloge tumače riječka i zagrebačka prvakinja, Anamarija Knego i Dubravka Šeparović Mušović. "Krenuli smo od povijesnog razdoblja, ali ne onog u kojem se događa mit, već onog u kojem je opera ‘Elektra‘ skladana, dakle, prvog desetljeća 20. stoljeća. Vizualni aspekt predstave i glumačka ekspresija nadovezuju se na pravac u slikarstvu nazvan fovizam. ‘Elektru‘ prikazujemo u koloristički izražajnim kostimima i maskama", riječi su redatelja Marina Blaževića. U solističkim ulogama nastupaju i Luka Ortar, Marko Fortunato/Bože Jurić Pešić, Lovro Matešin/Slavko Sekulić, Lorena Krstić/Karla Mazzarolli, Ivanica Vunić/Stefany Findrik, Dominika Fortunato/Iva Peračković, Ivana Miletić, Morana Pleše Petruševski, Gabrijela Deglin, Mirna Vidović, Ena Lešić Jovanović, Ljubov Judečenko Košmerl/Stanislava Šćulac Vlajnić, Sergej Kiselev/Krešimir Škunca i Marijan Padavić, a u predstavi, uz članove zbora, sudjeluju i članovi Baleta te glumci Hrvatske i Talijanske drame riječkog "Zajca". Marin Blažević je s Alanom Vukelićem i Sandrom Dekanić osmislio i scenografiju te svjetlo s Daliborom Fugošićem. Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, a scenski pokret Mila Čuljak. Remek-djelo Richarda Straussa inspirirano je grčkom tragedijom. Prva je to od slavnih suradnji Straussa i austrijskog libretista Huga von Hofmannsthala.

Evo što je nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović na društvenim mrežama napisala o ulozi Klitemnestre.

image

Elektra riječkog HNK, promo

Drazen Sokcevic, HNK Zajc promo

"Klitemnestra je majka Elektre, Krizotemis i Oresta.

Sa svojim ljubavnikom Egistom ubila je svog muža Agamemnona, potjerala vlastitu djecu i uživa u svojoj moći, odnosno slobodi koju zloupotrebljava. Njezino zlo nastaje zbog rana u prošlosti, jer je njezin prvi muž žrtvovao njihovu kćer Ifigeniju. U nemogućnosti da nadvlada svoje povrede, nanosi ih drugima, i to vlastitoj djeci. Ipak, snovi su mjesto gdje joj se budi savjest i traži od svoje kćeri Elektre ime onoga koga treba žrtvovati, proliti krv. Klitemnestru proganjaju glasovi savjesti. Savjest je najdublje mjerilo ljudi, kod svega što radimo postoji unutarnji svjedok koji vidi djelujemo li ispravno ili pogrešno. Teško je uopće pjevati tako teško napisanu ulogu, a kamoli proživljavati takve emocije. Naučila sam da trebamo gajiti dobro i sudjelovati u stvaranju dobrog svijeta. Obiteljski odnosi najteži su, i u njima doživljavamo najteže povrede i izdaje. Osveta je najlakši put, ali kako najbližima oprostiti, najveći je izazov u svakom čovjeku. Svakako, ovu ulogu učila sam i spremala jako dugo, izazove sam prošla kroz teške fraze i promjene ritma, i neka mi Richard Strauss oprosti ako nešto zabrljam", napisala je, među ostalim, mezzosopranistica koja se nedavno iskazala u opereti Johana Straussa II.

image

Dubravka Šeparović u "Elektri", HNK Zajc promo

HNK Zajc, promo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:29