OGORČENI DRAGAN DESPOT

‘Razgovor s ministricom je bio arogantan, toksičan. Očito nagrada za životno djelo ništa ne znači, a ona mi ju je dala!‘

Dragan Despot

 Neja Markicevic/Cropix
Dragan Despot navršio je 65 godina i morao otići u prisilnu mirovinu unatoč činjenici da tumači glavnu ulogu u tri predstave

Poznati glumac Dragan Despot lani je navršio 65 godina i sada je morao otići u prisilnu mirovinu prema odluci Hrvatskog narodnog kazališta, odnosno Ministarstva kulture.

U tom je trenutku igrao glavnu ulogu u tri kazališne predstave, a dvije su otkazane jer njega nema. Na plakatu su napisali da je glumac 'bolestan'.

"Ja sam taj bolestan glumac tako da je situacija teško objašnjiva. Ona je čisto kafkijanska. Ne znam kako bih obrazložio slučaj. Nisam se uspio dogovoriti s Ministarstvom kulture za produljenje svog radnog staža zbog pandemije i navale mladih ljudi koji traže radno mjesto i uloge u HNK, to je bilo obrazloženje", rekao je Despot za RTL Direkt.

"Računao sam navršavajući 65 godina da trebam u penziju. Stariji kolege su automatizmom produljivali staž i to je trajalo po tri godine za vrijeme pandemije, po toj logici javio sam se HNK-u, matičnoj kući, koja je proslijedila zamolbu Ministarstvu kulture. Kako su odnosi između ministarstva i moje uprave bili takvi da nisu komunicirali, bio sam prisiljen i nagovoren od uprave da sam komuniciram s ministricom, na što sam komunicirao. Razgovor je bio arogantan, po meni toksičan, takav da sam jednostavno šutio i slušao, nisam razumio taj jezik. Osjetio sam taj sukob mene s nekim dehumaniziranim birokratizmom na koji nisam imao odgovor. Nakon trećeg zvanja, javila mi se i demonstrativno mi rekla da mi produžuje radni staž do Nove godine, tj. do isteka godine u kojoj navršavam 65 godina. Meni je to produljeno silom prilika do kraja godine kao i ostalim radnicima u kulturi. Pomirio sam se da idem u penziju od 1.1.2022., nije mi produljeno 6 mjeseci jer da je, išao bih za mjesec dana u mirovinu.

Nakon toga je trebala slijediti suradnja s HNK-om, slijedili su dogovori s ravnateljem, gdje mi je napomenuo da razmislim na koji način možemo nastaviti suradnju. U razgovoru s predstavnikom sindikata Rebićem saznao sam da ne postoji zakonska prepreka i da mogu potpisati ugovor na skraćeno radno vrijeme i potpisivanje honorara po predstavi, što mi je rekla i ministrica. Do razgovora s ravnateljem i upravom nije došlo neposredno prije predstave. Imao sam razgovor u petak, predstava je bila u ponedjeljak", ispričao je Despot.

image

Dragan Despot, HNK

Ronald Gorsic/Cropix

Dodao je da je tek kasnije saznao da je zakon o zabrani zapošljavanja ukinut. "Po meni, mogao sam dobiti produljenje, ali nisam. Nisam si mogao objasniti zašto se ministrica ponašala prema meni na taj način, ali i drugi velikani su odlazili na takve načine praćeni od kulturnih činovnika", rekao je glumac.

Objasnio je i da je pojava pandemije alibi za sve.

"Znam kolege koji su produljivali staž za vrijeme pandemije, nitko tad nije spominjao mlade ljude. Spominjemo mlade ljude kojima ugrožavam mjesto ostankom, ja im ne ugrožavam ostankom na skraćenom radnom vremenom. I osim toga, mladi čovjek ne može igrati ni očeve ni starce koje ja teško mogu igrati, ali igram ih", govori Despot.

"Kad sam dolazio u HNK situacija je bila takva da sam u ono vrijeme bio prvak Jugoslavije da bi došao u HNK. To je bio normalan slijed. To je bilo i stvar redatelja. Morali ste napraviti režiju u provinciji pa doći režirati u HNK. Ministrica možda nije svjesna što je izgovorila, govoreći o tim mladim ljudima. Bio sam im profesor i radim na taj način jer znam da me gledaju i da im je rad sa mnom na jednoj predstavi jedna godina akademije", dodaje.

Komentirajući otkazane predstave dodao je da se propagira ideja da su svi zamjenjivi, a on to ne može prihvatiti.

"Po toj logici se ravna i ravnateljstvo, ja na to ne pristajem. To je stvar ljudske gluposti. Ako imate moć, možete mijenjati zakone koje ste donijeli sami, a možete ih i kršiti, što se u ovom slučaju događa", kaže Despot.

Na pitanje voditelja radi li se o osobnoj osveti ministrice, Despot je za RTL kazao: "Zašto nisam taj da ravnatelj umjesto mene može tražiti izvanrednu situaciju za moj slučaj? Ako sam uz kolegicu Almu Pricu odigrao najviše uloga, ako sam nacionalni prvak, što je to u Hrvatskoj? Ništa, o tome se radi. Dobio sam nagradu za životno djelo koju mi je sama dala."

Napominje da ga ne zanima novac, već samo želi sačuvati svoj status i dostojanstvo - i da ministrica reagira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:07