Dubravka Šeparović Mušović

Primadona ‘tigrica‘: Skoro su me iz Staatsopere izbacili zbog tigrastog uzorka. Prekorili su me da ne poštujem bečku insituciju

dubravka separovic

 Instagram
Mezzosopranistica nagrađena ‘Nazorom za 2022. poznataje po specifičnom modnom ukusu

Mezzosopranistica i nacionalna prvakinja HNK Zagreb Dubravka Šeparović Mušović svoju je dosadašnju karijeru gradila poput arhitekta, postepeno, planski. Jer, arhitektura je, uostalom, bila njezina prva diploma. Drugu je dobila na Muzičkoj akademiji, na koju je otišla nakon mnogih negodovanja u vlastitoj obitelji oko toga treba li u životu pjevati u operi ili ne treba.

Godine rada okrunjene su i godišnjom Nagradom "Vladimir Nazor" za uloge u 2021., u Gluckovu "Orfeju", Šipuševu "Posljednjem intermezzu" i Menottijevu "Mediju".

Primadona Šeparović u posljednje vrijeme ulazi u operni fah 20. i 21. stoljeća kao jedna od rijetkih koja je spremna uhvatiti se koštac s atonalnostima u partiturama.

image

dubravka separovic

Instagram
image

dubravka separovic

Instagram

Nakon Menottijeva "Medija", pjevala je Schönbergov "Erwartung" u Rijeci. Schönberg je pionir atonalne glazbe; pripremajući ga mjesecima priznala je: "Ni s čim se nisam toliko u karijeri zafrkavala kao s austrijskim kompozitorom".

Široj javnosti mezzosopranistica je poznata po specifičnom modnom ukusu. Voli vrlo artističke, visokomodne i neobične kreacije ili - tigrasto.

image

Tigrasti uzorak

Facebook
image

separovic d

- Jednom su me skoro izbacili iz bečke Staatsopere jer sam došla u tigrastom ili u 'leopardu', ne sjećam se više. Direktor me jako prekorio, rekao je da ne poštujem instituciju - smije se danas Dubravka Šeparović Mušović, koja je velik dio karijere provela na europskim pozornicama.

Kreacije joj za operne gale često radi ugledna kostimografkinja Dženisa Pecotić, koja također ne skriva da ju "boli glava" od toga što primadona ponekad hoće uzorak koji neki povezuju s najstarijim zanatom.

- Lav sam u horoskopu, što drugo da kažem u svoju obranu - šali se sopranistica, koju zabavlja što su drugi koncentrirani na njenog "tigra".

Dakle, u tigrastom ide i na "Nazora", državnu nagradu?

- Ne... Svi me od toga odgovaraju... -smije se primadona. U kolekciji njezinih slika na društvenim mrežama može se vidjeti čitav niz kreacija inspiriranih divljim zvijerima; od tigrastih kombinacija stvorila je neiscrpne mogućnosti i svakako ne namjerava od životinjskog uzorka odustati.

Svečano uručenje najviše državne nagrade u području kulture i umjetnosti Republike Hrvatske, koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo, održat će se u nedjelju u 21 sat uz izravan televizijski prijenos na Prvom programu HTV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:35