U 84. GODINI

Preminula je Melanija Dugandžić, uz kazalište glumila je i u serijama Nepokoreni grad i Mačak pod šljemom

Melanija Dugandžić

 HNK
Melanija Dugandžić ostala je vjerna Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu punih četrdeset godina,

Melanija Dugandžić, dugogodišnja ugledna članica Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, napustila nas je u 84. godini, javili su iz HNK.

Rođena je 1939. u mjestu Klakar kraj Bosanskog Broda, u Bosni i Hercegovini. Maturirala je 1958. u Zagrebu te se upisuje na studij glume Akademije Dramske umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je 1963. godine.

Već tijekom studija nastupa na sceni HNK u Zagrebu u ulozi Andromahe u Shakespeareovu djelu Troilo i Kresida. U stalni angažman naše najveće nacionalne kazališne kuće primljena je 1964., dok je u mirovinu otišla 2005.

Na početku karijere glumi manje uloge mladih djevojaka ili dvorkinja, ali se poslije profilirala u karakternu dramsku glumicu. Od velikog broja odigranih rola na sceni HNK izdvajaju se uloge Rosaure u Goldonijevu Velikom smiješnom ratu, Magde u Matkovićevoj Ranjenoj ptici, Nicole u Molièreovu Građaninu plemiću, Gospođe u komornoj drami Geneta Sluškinje, Martine u Molièrevu Liječniku protiv volje, grofice Madeleine Petrovne u Krležinoj drami U agoniji, Varje u Čehovljevu Višnjiku, Gospođe Smith u Ionescovoj Ćelavoj pjevačici, Gospođe Page u Shakespeareovoj komediji Vesele žene Windsorske, Agate u Mihalićevoj Grbavici, Nastje u drami Gorkoga Na dnu, gospođe Sorby u Ibsenovoj drami Divlja Patka, Tinke u Božićevim Kurlanima, Praskovje Fjodorovne u Majstoru i Margariti Bulgakova, Sarah Good u Millerovim Vješticama iz Salema itd.

Uz kazalište glumila je i na televiziji u serijama Nepokoreni grad,Mačak pod šljemom i drugima. Dugo je godina surađivala s Teatrom klasike gdje se istaknula ulogama u Caludelovim komadima, a redovito je sudjelovala u raznim emisijama Hrvatskog radija.

U svojoj glumačkoj karijeri duljoj od četiri desetljeća surađivala je s ponajboljim redateljima poput Mladena Škiljana, Valde Habuneka, Koste Spaića, Joška Juvančića, Georgija Para i Petra Šarčevića. Svojom sjajnom dikcijom i nepatvorenom emotivnošću bez napora je svladavala i stih i prozu, okušavši se s uspjehom u klasici i u suvremenim komadima.

Melanija Dugandžić ostala je vjerna Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu punih četrdeset godina, utkavši svoj umjetnički rad u povijest naše najveće kazališne institucije. Hrvatsko narodno kazalište tuguje za svojom umirovljenom članicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:37