Ministarstvo kulture

Poznato je tko je dobio nagradu Vladimir Nazor, za životno djelo, i za godišnje ostvarenje

Juraj Dobrović, dobitnik nagrade za životno djelo za likovnu umjetnost
 Bruno Konjevic/Cropix
O nagradi je odlučivao odbor nagrade pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića

Poznati su dobitnici nagrade Vladimir Nazor, za životno djelo i za najbolje godišnje ostvarenje, priopćeno je iz Ministarstva kulture. O nagradi je odlučivao odbor nagrade pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića. Poznati su dobitnici za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu u području književnosti, glazbe, kazališne i filmske umjetnosti, likovnih i primijenjenih umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Pjesnikinja, teoretičarka i profesorica Dubravka Oraić Tolić dobila je nagradu za životno djelo Vladimir Nazor na području književnosti. Pijanistica i pedagoginja Sretna Meštrović nagrađena je za životno djelo na području glazbe, redatelj Branko Ivanda za filmsku umjetnost, a glumica Branka Cvitković za životno djelo na polju kazališne umjetnosti. Za likovne i primijenjene umjetnosti nagrađen je 94-godišnji pionir geometrijske apstrakcije Juraj Dobrović, koji je svoju zbirku donirao rodnom Hvaru te Splitu, a za arhitekturu i urbanizam nagrađen je Vinko Uhlik, koji je radio, među ostalim, na realizaciji novozagrebačkih naselja Zapruđe, Siget, Središće i Utrina, a bavi se, i to prilično uspješno, i slikarstvom.

Poznate su i godišnje nagrade: za književnost dobio ju je Marko Gregur za roman "Vošicki", u kategoriji glazbe Valentina Fijačko Kobić za više nastupa, za filmsku umjetnost Danilo Šerbedžija za film "Tereza 37". U kategoriji kazališne umjetnosti nagrađena je glumica Doris Šarić-Kukuljica, kojoj je godišnja nagrada pripala za ulogu Elze u drami "Dobro je dok umiremo po redu" Ivora Martinića, u režiji Aleksandra Švabića, ZKM. Za likovne i primijenjene umjetnosti nagrađen je Zlatko Kopljar, za izložbu "Tenebroso" u Gradskom muzeju u Varaždinu te postavljanje skulpture K19 na Šetalište Vatroslava Jagića u Varaždinu. Antifašistička skulptura sastoji se od cigli koje su izrađivali zarobljenici jasenovačkog logora.

U kategoriji arhitektura i urbanizam nagrađeno je troje autora: Tin Sven Franić, Vanja Rister, Ana Martinčić Vareško, za Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:02