CHARLIE I TVORNICA ČOKOLADE

Pozadina afere u Kazalištu Trešnja: ‘Imali smo autorska prava za hit-predstavu. No, od agencije koja ih je u međuvremenu izgubila‘

Scena iz predstave

 Miran Brautović, Kazalište Trešnja/
Višnja Babić tvrdi da je prava na izvođenje stekla preko Warner Brossa, koji je potom prava ustupio nekoj privatnoj agenciji, a ona ih je prodala Gradskom kazalištu Trešnja pa su joj sad ta prava oduzeta.

Gradsko kazalište Trešnja ima autorska prava za hit-predstavu "Charlie i tvornica čokolade", kaže njegova ravnateljica Višnja Babić. No, do daljnjega, predstava se ipak neće izvoditi.

Ravnateljica trenutačno traži pravni savjet stručnjaka. Posrijedi je spor koji je pokrenula Hrvatska autorska agencija koja tvrdi da je Gradsko kazalište Trešnja predstavu produciralo ilegalno.

Jučer je, naime, je Telegram pisao da Trešnja nema osigurana autorska prava za izvođenje predstave "Charlie i tvornica čokolade", prema istoimenom popularnom romanu Roalda Dahla, a čija se premijera održala 21. travnja, u režiji Lee Anastazije Fleger, dva dana uoči Međunarodnog dana autorskih prava.

Ravnateljica iznosi: "Prava smo imali i prije praizvedbe djela u Trešnji. Ne bi nam palo napamet raditi takvo što, a da nismo dobili odobrenje, odnosno pravo na scensko izvođenje djela".

Hrvatska autorska agencija potvrdila je za Jutarnji da je Kazalište Trešnja ipak dobilo pismo zabrane izvođenja i obavijest o kršenju autorskih prava pa je tako spriječena izvedba pulske premijere predstave koja se trebala održati ovaj tjedan.

Zabranu je zapravo inicirala britanska agencija Casarotto Ramsay & Associates Limited koja zastupa zakladu pokojnog Roalda Dahla i njegove nasljednike. Preko hrvatskih zastupnika nedvosmisleno poručuju kako je nemoguće da je Trešnja dobila dozvolu za predstavu "jer se prava za kazališno izvođenje ne mogu dobiti". Unatoč tome, premijera je održana 21. travnja, a ravnateljica kaže: "Imamo dozvolu".

Hrvatska autorska agencija već nekoliko desetljeća zastupa sve autore - i nasljednike autora - britanske agencije Casarotto Ramsay & Associates Limited. S obzirom da je među njima i Roald Dahl, "upoznati su s činjenicom da je Casarotto Ramsay Ltd. primarni agent Roald Dahl Estatea".

- Prije nekoliko godina dobili smo informaciju da su filmska prava i prava na mjuzikl ‘Charlie and the Chocolate Factory‘ prepuštena Warner Brosu, no da s ostalim pravima to nije slučaj. Odnosno, prava na scensko izvođenje može dati samo Casarotto Ramsay - kaže Maja Floreani, direktorica Odjela za autorska i srodna prava inozemnih autora iz Hrvatske autorske udruge.

Višnja Babić zapravo tvrdi da je prava na izvođenje stekla preko Warner Brossa, koji je potom prava ustupio nekoj privatnoj agenciji, a ona ih je prodala Gradskom kazalištu Trešnja pa su joj sad ta prava oduzeta.

Znači, prema svemu sudeći, neka privatna agencija prodala im je prava na koja sama više nema pravo.

Sve je to, kaže ravnateljica, teško palo kolektivu Kazališta Trešnja, a ravnateljica ožalošćeno kaže: "Sve je to zbog ljudske zlobe".

U međuvremenu se javila i zagonetna privatna agencija, koja tvrdi da ipak ima dozvolu te je u tijeku rješavanje spora.

Višnja Babić hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica, najpoznatija po ulozi Dunje u kultnoj seriji "Smogovci". Ravnateljica je Gradskog kazališta Trešnje posljednja tri mandata, a kazalištu je posvećena dulje od 34 godine. Poznato je da je za svojih mandata sanirala dug kazališta, produkcija je zapravo bila vrlo dobra, a obnovio se i ansambl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:14