NA PORTALU JUTARNJEG

Počinje drugi online besplatni kazališni festival: Ove godine bit će kraći i ekskluzivniji

2. online kazališni festival
Festival otvara najčuvenija Shakespeareova tragedija, "Hamlet", predstava koju je publika lani nagradila Zlatnim Studiom

Prvi besplatni kazališni festival www.jutarnji.hr lani je počeo tijekom prvog lockdowna, krajem ožujka, te završio u lipnju. Za 80 dana prikazane su 52 predstave 15 hrvatskih kazališta i festivala od Dubrovnika, Splita, Šibenika, preko Rijeke, Zagreba i Varaždina, do Osijeka. Festival je imao gotovo 100 tisuća pregleda, a najgledanija predstava bio je Moliereov "Umišljeni bolesnik" Dramskog kazališta Gavella u režiji Krešimira Dolenčića, koja je festival završila s deset tisuća pregleda. Na drugom je mjestu bio "Traži se novi suprug" Mire Gavrana u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh i režiji Željka Kö​nigsknechta, a treći je bio "Ustav Republike Hrvatske" Ante Tomića i Rajka Grlića, u režiji Vinka Brešana.

Ove godine Besplatni kazališni festival kreće 9. ožujka u 21 sat na portalu jutarnji.hr u svojem drugom izdanju. Festival otvara najčuvenija Shakespeareova tragedija, "Hamlet", u izvedbi Dubrovačkih ljetnih igara i režiji Paola Magellija, predstava koju je publika lani nagradila Zlatnim Studiom za najbolje kazališno ostvarenje u 2019. godini.

Besplatni kazališni festival bit će ove godine kraći i ekskluzivniji. Prikazat ćemo deset predstava, od kojih su mnoge još uvijek aktualne na repertoarima. Na festivalu sudjeluju Dubrovačke ljetne igre, Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika, HNK Šibenik, HNK Varaždin, Dramsko kazalište Gavella, PUK - Putujuće kazalište i Scena Ribnjak, Eurokaz, Zagrebačko kazalište mladih i Zagrebačko kazalište lutaka.

image
2. online kazališni festival

Tema festivala su klasici svjetske literature za djecu i odrasle i pripadajući im junaci, od danskog kraljevića i Andersenova cara, preko Jozefa K., Leonea Glembaya i barunice Charlotte Castelli Glembay, Laure Lenbach I dr. Ivana pl. Križovca, do najslavnijeg detektiva svih vremena, Sherlocka Holmesa ili sestara Lujze I Lote.

Na online repertoaru su dvije Shakespeareove tragedije, scenske adaptacije Franza Kafke, Sir Arthura Conana Doylea, Hansa Christiana Andersena i Ericha Kastnera, kao i novi tekst hrvatskog dramatičara Luke Vlašića, koji u novom ruhu oživljava teme, motive, situacije i likove čuvenih tekstova građanske dramaturgije 19. i 20. stoljeća.

Središnji je dio festivala Krležina Trilogija Glembajevi, koje već dva desetljeća nema na repertoaru jednog te istog kazališta kroz sve tri drame. Na festivalu jutarnji.hr prikazat ćemo sve tri drame iz glembajevskog ciklusa, "Ledu", "Gospodu Glembajeve" i "U agoniji", s tim da iza svake od njih stoji druga produkcija i drugačije estetsko čitanje Miroslava Krleže. Kod najpoznatije i najizvođenije drame iz ciklusa odlučili smo se za novo, osebujno i humorom prožeto čitanje u kojem barunicu Charlottu Castelli Glembay igra muškarac (Domagoj Janković), u režiji Branka Brezovca i produkciji Eurokaza.

Predstave će se prikazivati od 9. do 25. ožujka, uglavnom u terminu od 21 sat, izuzev predstava za djecu "Blizanke" i "Carevo novo ruho", čije će emitiranje biti u 18 sati. Predstave će se prikazivati jednokratno, u jednoj večeri I u sitnim noćnim satima, te jutro nakon prikazivanja više neće biti dostupne na našem portalu.

Drugi besplatni kazališni festival jutarnji.hr otvara pobjednik Zlatnog Studija iz 2020. godine, a u prikazivanju je još predstava koje su bile nominirane za najveću medijsku nagradu iza koje stoji Jutarnji list. To su "Ništa novo" u režiji Hrvoja Korbara i izvedbi varaždinskog HNK, koja je za Zlatni Studio bila nominirana ove godine, te "Tit Andronik" u režiji Igora Vuka Torbice I izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, predstava nominirana za prvi Zlatni Studio 2018. godine.

"Hamlet" 9.ožujka

Predstava koja je dobila nagradu žirija i publike Zlatni Studio za najbolju predstavu u 2019. godini. Prvi put u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara naslovnu ulogu u "Hamletu" na Lovrijencu odigrao je dubrovački glumac, Frano Mašković. Frano Mašković dobio je i Zlatni Studio za najboljeg glumca u 2019. godini zahvaljujući ulozi danskog kraljevića. "Hamlet" u Magellijevoj režiji obiteljski je triler sjajne podjele koji je na Lovrijencu, kada igra, rasprodan.

Iz glembajevskog ciklusa: "Leda", "Gospoda Glembajevi" i "U agoniji" , 11., 12. I 13.ožujka

Posljednji put sve tri drame Krležine trilogije u nekom su kazalištu zajedno repertoarno igrale 90-ih. Bilo je to vrijeme kada je u zagrebačkom HNK uloge Krležinih fatalnih junakinja igrala pokojna Ena Begović. Za online festival skupili smo drame iz glembajevskog ciklusa triju različitih produkcija. Tu je "U agoniji" kao autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića, zatim "Leda" u režiji Borisa Svrtana, koja je odigrana kao prvi Krleža u produkciji šibenskog kazališta, te "Gospoda Glembajevi" kojima ne nedostaje humora, u produkciji Eurokaza.

"Ništa novo", 16. ožujka

Dramski tekst "Ništa novo" Luke Vlašića za polazište ima teme, motive, situacije i likove tekstova građanske dramaturgije 19. i 20. stoljeća - njegovim salonom lutaju ostaci i odjeci Arkadine, Ljubov Andrejevne, Lopahina, Trigorina, kao i Pube Fabriczyja, barunice Castelli, Laure Lenbachove i drugih likova glembajevskog ciklusa, u njemu se ponavljaju ustaljene situacije - slave se obljetnice, kuća bi se trebala prodati, obitelj je u financijskoj krizi, ljubavne igre uglavnom završavaju nesretno. "Ništa novo" u Korbarovoj režiji nije baš kako naslov kaže, nego je to originalan, emotivan i neobičan zajednički salon čuvenih tankoćutnih protagonista.

"Blizanke", 18. ožujka

Roman koji generacije djece s velikim veseljem čitaju u ranim razredima osnovne škole, poznat i po ekranizaciji naslovljenoj "Zamka za roditelje", imao je insenaciju u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića. Djevojčice Lota i Lujza se nenadano susreću u ljetnom kampu i otkrivaju da su sestre. Zatim odluče zamijeniti uloge: ozbiljna Lota, koja je živjela s majkom, odlazi ocu, a Lujza, vječno raščupane kose, dolazi majci. Predstavu je režirala Lea Anastazija Fleger.

“Proces”, 19. Ožujka

Kafkin Josef K. simbol je nečovječnosti svakog sustava vlasti i moći koji pojedinca straši i tjera ga u kut. U režiji Rene Medvešeka, kultni roman za kojeg je Zagreb vezan poviješću filma, budući da je Orson Welles svoj “Proces” s Antonhyjem Perkinsom snimao u vrijeme dok se gradila nekadašnja ulica Proleterskih brigada, a danas Vukovarska ulica, u Dramskom kazalištu Gavella je adaptiran s Jozefom K. u interpretaciji Nikole Baće. Kazališnog Jozefa K. okružuje cijela svita bizarnih protagonista, naročito sugestivnih na Gavellinim kazališnim daskama.

"Sherlock Holmes", 20. ožujka

Malo je kojem liku uspjelo da bude generacijama ne samo junak djetinjstva nego cjeloživotni omiljeni lik kao što je to uspjelo detektivu iz pera Arthura Conana Doylea. U moru različitih ekranizacija slučajeva koje rješava visokofunkcionalni sociopat snagom briljatnog uma i uz pomoć vjernog i dobroćudnog doktora Watsona, osvježenje je kazališno uprizorenje u režiji Krešimira Dolenčića i u ZKM-ovoj izvedbi.a

"Carevo novo ruho", 23. ožujka

Jedna od najpoznatijih Andersenovih bajki u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka prilagođena je i za gledanje najranijem uzrastu vrtićke dobi. Svjetski bajkopisac ovdje je u režiji Vinka Brešana i s glazbom Mate Matišića. Vinko Brešan prvi put režira predstavu s lutkarima, koja je izvrsna i za prvo upoznavanje mališana s kazališnim medijem.

"Tit Andronik", 25. ožujka

"Tit Andronik" je prva od deset tragedija besmrtnog barda, napisana 1593. i ujedno jedan od Shakespeareovih najkontroverznije tretiranih komada. U izvornoj recepciji bio je iznimno popularan, navodno se bez prekida izvodio 20 godina! Radnja je smještena u Rimsko Carstvo tijekom njegovih posljednjih dana, a prati naslovni lik, Tita Andronika, koji biva upleten u krug osvete s Tamorom, gotskom kraljicom. "Tita Andronika" donosimo u režiji pokojnog Igora Vuka Torbice i u izvedbi ZKM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:48