PIŠE T. ČADEŽ

Ozbiljni europski festivali program objavljuju najmanje polovicu godine prije. Što ćemo gledati ovo ljeto u Splitu? Ne znamo

Svečano otvaranje 73. Dubrovačkih ljetnih igara ispred crkve sv.Vlaha

 

 Tonci Plazibat/Cropix
Kamo sreće da nam se većina turista zanima za kulturu. U nas prevladavaju manje zahtjevni gosti, kojima su često dovoljni pivo i ćevapi

Naši ljetni festivali koji su nekad bili ekskluzivni, sad to više nisu. Toliko je proteklih desetak godina pokrenuto novih da sad gotovo svako selo na Jadranu, a i u unutrašnjosti, ima neki svoj. Naš narod voli festivale, već samu tu riječ i čim je neka predstava ili koncert u sklopu kakvog festivala, privući će više publike nego da je u takozvanom redovitom programu.

Kad su veliki festivali posrijedi, oni tradicionalni i najdugovječniji, čekali sam eto i dulje od polovice lipnja, ali Splitsko ljeto program još nije objavilo. Znači, festival u lijepim, ozbiljnim godinama, 69. njih, kao da se umorio i ostario pretjerano pa se gubi u vremenu i prostoru. Vicko Bilandžić, novi intendant splitskog HNK i ujedno šef Splitskog ljeta, očito svoj mandat nije počeo najbolje. Dosadašnji intendant i šef Splitskog ljeta, Srećko Šestan zacijelo mu nije stvarao probleme te se ne zna gdje je zapelo. Bilo kako bilo, ozbiljni europski festivali program objavljuju najmanje polovicu godine prije, ako ne već i netom što završi prethodna sezona. Što ćemo dakle gledati ovo ljeto u Splitu, koje predstave, koje koncerte i koje opere još ne znamo zasigurno nikako.

Što će reći publika?

Najstariji i najugledniji naš ljetni festival, Dubrovačke ljetne igre, program je objavio za naše prilike na vrijeme. Predstavljam, dakako, dramski program. Igre se otvaraju 10. srpnja a prva dramska premijera održat će se u srijedu, 12. srpnja na Lokrumu. Posrijedi je adaptacija romana Ivane Lovrić Jović "Vidi kako Lokrum pere zube" u režiji Paola Tišljarića, a dramaturgiju radi Marijana Fumić. Scenografkinja je Marijana Fumić a kostimografkinja Ana Mikulić, a skladatelj Žarko Dragojević. Roman je prvijenac poznate dubrovačke znanstvenice i poprilično je filozofski ispisan. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ga scena prihvatiti. Igraju: Marija Šegvić, Sandra Lončarić, Mirej Stanić, Anja Đurinović, Perica Martinović, Nika Lasić, Boris Matić i Bojan Beribaka.

Druga premijera na Igrama održat će se u petak 21. srpnja, a riječ je o koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih: poljski redatelj, 55-godišnji Grzegorz Jarzyna preradio je uz pomoć dramaturga Romana Pawłowskog Shakespeareovu komediju "Na tri kralja ili kako hoćete" tako da postaje stanovita transrodna zmešancija, s takozvanim "nebinarnim" likovima. Zvuči novo, pa ćemo vidjeti. Dado Ćosić, Anđela Ramljak, Mia Melcher,: Katarina Bistrović Darvaš,: Petra Svrtan,: Doris Šarić Kukuljica, Barbara Prpić, Mateo Videk i Toma Medvešek.

Među novim naslovima, još ćemo u Dubrovniku, 12. kolovoza, gledati premijeru monodrame Dražena Šivaka "Maske".

Lijep program nudi kazalište Ulysses, koje kao glavnu senzaciju sezone donosi Shakespeareova "Othella", čija premijera se očekuje u subotu, 22. srpnja na Malom Brijunu. Posrijedi je koprodukcija sa Sarajevskim ratnim teatrom Sartr.

Redateljica predstave je Oksana Dimitrieva, a njezini suradnici Lenka Udovički i Rade Šerbedžija. Igraju glumci sarajevskog teatra Alban Ukaj, Snežana Bogičević, Jasenko Pašić, Maja Salkić, Davor Sabo, Adnan Kreso, tri gostujuća glumca, Ermin Bravo, Mehmed Porča, Mak Čengić i hrvatska glumica Ana Marija Brđanović.

Kralj Lear je vječan

Kazalište Ulysses igra redovito svoje stare predstave, među kojima je popularan i dugovječan "Kralj Lear" s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi. Jedino neće biti neprežaljenog Mladena Vasaryja kao njegove lude. Umro je. Druga polovica kolovoza vrijeme je kad će na Brijunima gostovati nekoliko predstava u sklopu festivala RUTA (Regionalna udruga teatara), među kojima se kao možda najatraktivniji naslov izdvaja predstava "(Pra)Faust" Johana Wolfganga Goethea u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta i u režiji Borisa Liješevića i u prijevodu Branimira Živojinovića. Igraju: Svetozar Cvetković, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Sandra Bugarski, Iva Ilinčić, Stanislava Nikolić i Ozren Grabarić, poznati zagrebački glumac na pečalbi u Beogradu.

Velikim ljetnim festivalom, za naše prilike, moglo bi se nazvati i Osječko ljeto kulture, koje započinje 27. lipnja i ima proračun u iznosu od oko 200 tisuća eura. Nositelj manifestacije je Kulturni centar Osijek, a uključene su zapravo sve važnije kulturne institucije u gradu, s Hrvatskim narodnim kazalištem, što se kaže, na čelu kolone. Kad je posrijedi dramski program, mnogo je gostovanja a izdvajamo premijeru predstave "Testosteron" u režiji Jasmina Novljakovića.

Od Krka do Makarske

Najveći naš ljetni festival održava se 63. put, Međunarodni festival djeteta u Šibeniku i počinje najranije od svih, počinje 24. lipnja i traje do 8. srpnja a donosi gotovo nepregledan niz programa i događanja. Ako bismo morali izdvojiti štogod, ističem predstavu koja će zaigrati 30. lipnja u 21. sat na Trgu Republike Hrvatske. Ondje će zaigrati predstava "Ancestors/Pretci" u produkciji Vijetnamskog nacionalnog lutkarskog teatra, spektakl za djecu i odrasle koji traje pedeset minuta.

Još se igra množina kazališnih predstava i na drugim mjestima, od Krka do Makarske, od Čakovca do Karlovca te se čini da nam je kulturna ponuda razno vrsnija i bogatija nego što je bila ikad. Kamo sreće da nam se većina turista zanima za visoku ili barem osrednju kulturu. Međutim, u nas prevladavaju manje zahtjevni gosti, kojima su često dovoljni pivo i ćevapi, a može i sladoled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:45