VODIČ

Opera: Kazališni blockbuster danas polukoncertno na sceni zagrebačkog HNK

HNK Zagreb
Mozartova Čarobna frula u zagrebačkom HNK igra ponovno 27. studenoga i to po epidemiološkim preporukama za scensko izvođenje

Mozartova "Čarobna frula" u režiji Krešimira Dolenčića, uz "Jesus Christ Superstara" i "Orašara", apsolutni je blockbuster zagrebačkih kazališnih blagajna. U zagrebačkom HNK igra ponovno 27. studenoga i to po epidemiološkim preporukama za scensko izvođenje.

Posljednja opera W. A. Mozarta od svoje je zagrebačke premijere 2018. godine, baš na dan Svete Cecilije, zaštitnice glazbe i pjesnika, hit kod publike koja će je sada moći poslušati i pogledati s orkestrom na sceni (umjesto u rupi ispred pozornice), pjevačima u kostimima i prepolovljenim brojem zborista. U polukoncertnoj verziji izbačeni su govorni dijelovi i predstava traje 15-ak minuta manje.

Od premijere koju su iznijeli Tomislav Mužek (Tamino), Valentina Fijačko Kobić (Pamina), Ozren Bilušić (Papageno) Ivana Lazar (Kraljica noći) i Marko Špehar (Sarastro) pod ravnanjem Nikše Bareze, kroz predstavu je u alternacijama prošlo mnogo mlađih glazbenika, pa će tako i večeras publika imati priliku vidjeti Viktoriju Đurđek kao koloraturni sopran u ulozi majke, Kraljice noći, i Mariju Kuhar u ulozi kćeri, Pamine.

Papageno će u ovoj reprizi opet biti interpretativno duhovito bas bariton Bilušić kojemu je to jedna od uloga života, Tamino je tenor međunarodnog školovanja i karijere Tomislav Mužek, a Sarastro basso cantabile i još jedan bečki đak Siniša Štork. "Zauberflöte" prema libretu Emanuela Schikanedera Mozart je napisao 1791. negdje u srpnju, a već je 30. rujna praizvedena u Theater an der Wien gdje je genij njome i ravnao. Uspjeh opere strelovito je u prvim mjesecima rastao, toliko da je u malo više od godinu dana imala sto izvedbi i to svaki put pred krcatim gledalištem.

Okosnica libreta je borba dobra i zla, u kojoj su veliki svećenik Sarastro, čuvar sedmerostrukog Sunčeva kruga, i ohola Kraljica noći.

Film o veličanstvenom arhitektonskom djelu uz naraciju Brada Pitta

Film "Hram jedinstva" Laurena Levinea posvećen je najpoznatijem američkom arhitektu Franku Lloydu Wrightu i njegovu istoimenom revolucionarnom djelu, a projekcija će se održati večeras u zagrebačkoj Uraniji. Uz naraciju glumca Brada Pitta, film donosi priču o veličanstvenom arhitektonskom djelu, o pokušaju vraćanja njegove slave i ljepote. Predani tim povjesničara i stručnjaka otkriva povijest jedne od najinovativnijih Wrightovih građevina koja je njegovu ljubav prema arhitekturi spojila s duhovnim vrijednostima. Projekcija je dio projekta i inicijative "Pametniji grad" Bacača Sjenki i pridruženih partnera, čiji je cilj da se participativnom i skupnom energijom zajedništva i razmjene istraže različite mogućnosti grada te usporedi mišljenje o tome što danas možemo učiniti da grad bude pametniji, ljepši za život, korisniji za sve građane.

Novi "Tramvaj zvan žudnja" večeras u dubrovačkom KMD-u

Nova predstava "Tramvaj zvan žudnja" prema kultnom tekstu Tennesseeja Williamsa u režiji Paola Tišljarića danas je na rasporedu Kazališta Marina Držića. Priča je to o južnjačkoj ženi, Blanche DuBois (igra je Senka Bulić), koja doživljava niz gubitaka, ostavlja aristokratsko okruženje i pronalazi utočište sa sestrom i njezinim mužem Stanleyjem Kowalskim u trošnom stanu u New Orleansu.

U sisačkom Domu kulture počinje Revija dokumentarnog filma

Projekcijom "Industrijskog raja" Marijana Crtalića danas u 18 sati počinje Revija dokumentarnog filma "Fibula" koja se održava u Domu kulture Sisak te će u dva dana prikazati osam radova. I ove godine publika će ocjenjivati filmove, a najbolji će osvojiti statuu koju su izradile Barbara Tomečak i Mima Juračak. Besplatne ulaznice preuzimaju se na blagajni od 15 do 20 sati.

Musorgski, Prokofjev i Čajkovski u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

Riječki simfonijski orkestar, pod ravnanjem glavnoga gosta dirigenta, nagrađivanog njemačkog maestra Philippa Von Steinaeckera, izvest će koncert "Musorgski, Prokofjev, Čajkovski" u petak 27. studenoga s početkom u 19.30 sati. Na programu su remek-djela ruske klasične glazbe, a prvi dio koncerta počinje preludijem "Zora nad rijekom Moskvom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:24