TKO PJEVA ZLO NE MISLI

Nepoznate pojedinosti o kultnom filmu: ‘Ulogu Ane Šafranek trebala je dobiti poznata srpska glumica‘

Mirjana Bohanec Vidović
 Darko Tomas/Cropix
Filmski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac otkrio je neke manje poznate detalje vezane za kultni film ‘Tko pjeva zlo ne misli‘

U zagrebačkom HNK u nedjelju je predstavljena monografija posvećena Mirjani Bohanec Vidović - hrvatskoj opernoj prvakinji, diplomatkinji i filmskoj glumici. Promociji su nazočili brojni štovatelji njezina rada, ljubitelji opere i kazališta, a uvodnu riječ održala je intendantica HNK Dubravka Vrgoč.

Govoreći o stvaralaštvu te velike zvijezde hrvatske opere i glumišta intendantica je podsjetila na njezinu poveznost s HNK i na uloge koje je u tom kazalištu, u kojem je provela dugi niz godina, ostvarila.

Naglasila je kako je upravo ona i najvjernija gledateljica predstava u toj kući. „Mezzanin, loža desno, uvijek je tu i doista predstavlja onaj znak ovog kazališta, ovog grada i ove naše kulture koji je nezaobilazan“.

image
Asim Kurjak
Darko Tomas/Cropix
image
Nenad Polimac
Darko Tomas/Cropix

Filmski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac otkrio je neke manje poznate detalje vezane za kultni film „Tko pjeva zlo ne misli“ koji je Mirjanu Bohanec Vidović proslavio. Na primjer da je isprva Krešo Golik htio neku profesionalnu glumicu, razmišljao je o Mileni Dravić, za ulogu Ane Šafranek.

„Ta uloga je bila za Mirjanu Bohanec izazovna jer bez te uloge nema filma. Ana Šafranek je davala eteričnost, izdizala je purgerštinu na nešto više, onako elegantna i zgodna. To je prilično kompleksan film inače i njezina je uloga vrlo kompleksna. Mirjana Bohanec posve se uživjela u taj lik, nije samo taj posao odradila“.

image
Darko Tomas/Cropix

Posebna savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, i sama operna pjevačica i diplomatkinja, govorila je pak o umjetničkom opusu i diplomatskoj karijeri Mirjane Bohanec Vidović. Kako je kazala, ima određenih sličnosti u njihovim karijerama. Nastupale su na istoj pozornici, u istim ili različitim ulogama, susrele su se i u Ministarstvu vanjskih poslova u odjelu za kulturu, ali i kasnije su im se putevi susretali. „Gospođa Bohanec bila je prvi kulturni ataše u Beču i utirala put svim savjetnicima koji su bile nakon nje pa tako i meni“, rekla je Hraste Sočo.

O glazbenoj karijeri Mirjane Bohanec Vidović govorila je Hrvojka Mihanović Salopek dok su u glazbenom djelu nastupile su Emilia Rukavina i Darija Auguštan, stipendistice nagrađene nagradom “Mirjana Bohanec“ koja se dodjeljuje kao poticaj mladim pjevačima Muzičke akademije za daljnje usavršavanje i pomoć na njihovom životnom putu. Monografija "Mirjana Bohanec Vidović – hrvatska operna prvakinja, diplomatkinja i filmska glumica" izašla je u izdanju nakladnika Tonimir d.o.o. i sunakladnika Ogranka Matice hrvatske Varaždin i HNK u Varaždinu.

image
Iva Hraste Sočo, Mirjana Bohanec Vidović i Dubravka Vrgoč
Darko Tomas/Cropix

Susret glavnih konkurentica

Jedna od predstavljivačica knjige bila je protukandidatkinja Dubravki Vrgoč na nedavno zaključenom natječaju za mjesto intendantice ili intendanta zagrebačkog HNK, Iva Hraste Sočo.

Sve oči prisutnih u dvorani, bar nakratko, bile su uprte u njih dvije u trenutku kada je Dubravka Vrgoč ušla u dvoranu. No unatoč tome što su se i jedna i druga prijavile za jednu od najvažnijih fotelja u kulturi, Vrgoč je svoju glavnu konkurenticu srdačno pozdravila.

Nakon promocije, međutim, nisu više kontaktirale. U svakom slučaju kratki, ali civilizirani susret dvije kandidatkinje za intendanticu HNK nije zasjenio glavni događaj - hommage Mirjani Bohanec Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:37