AGENDA

Najveća plesna predstava uskoro u Zagrebu

scena iz predstave

 Neven Petrović
Plesači iz Engleske, Belgije, Njemačke i Hrvatske plešu Agendu u režiji Saše Božića i Simone Aughterlony iz Švicarske

Jedan od najvećih međunarodnih projekata suvremenog plesa u Hrvatskoj i najveći koji je do sad radio Saša Božić i njegova skupina de facto moći ćemo pogledati na skorom Tjednu suvremenog plesa u Zagrebu.

Božić s umjetnicom Simone Aughterlony iz Švicarske priprema plesnu predstavu Agenda, za zagrebačku je publiku izvode 10. i 12. lipnja. Predstava uključuje deset plesača iz Engleske, Belgije, Njemačke i Hrvatske.

Simone Aughterlony, Novozelanđanka koja radi u Švicarskoj, renomirana je autorica, koreografkinja i plesačica, posljednjih šesnaest godina većinom radi predstave i performanse queer tematike. Dobitnica je Nagrade za životno djelo Grada Zuricha za 2023. godinu.

Surađivala je s najvećim plesnim umjetnicima poput Meg Stuarta i mnogima drugima.

image

scena iz Agende

/Neven Petrović

O nastanku Agende, Saša Božić kaže:

"Svaki umjetnik ima svoju agendu unutar izvedbe, radi se o njihovim žudnjama, idejama o vlastitom radu i vlastitim životima. Te agende koristili smo u kao slike svijeta koji dopušta neskladne susrete te omogućuje frikciju različitosti na sceni. Razgovarajući s ovim vrijednim mladim umjetnicima otkrili smo različite kulturne, političke, ideološke brige koje opisuju njihovo iskustvo suvremenosti, poput transformacije Hrvatske u društvo EU, gubitak kune kao valute, referiranje na djela konceptualnih umjetnika poput Mladena Stilinovića, postavljajući pitanja koja je vrijednost umjetnosti u kapitalističkom sistemu. Kao teme nametnule su se nepriznanje i nevrednovanje umjetničkog rada, ekologije zajedništva, uloga ženstvenosti u procesima koji uklanjaju ljudskost iz diskurzivnog središta.

Da citiram Lauren Berlant: Izgradnja vlastitog svijeta ne može nas zaštititi od svjetova koje su drugi izgradili, a koji mogu, ali i ne moraju imati mjesta za nas. Niti možemo biti sigurni da svijet koji smo stvorili ne radi protiv našeg vlastitog procvata."

image

Saša Božić

/Ivan Pavliš

Simone Aughterlony dodaje: "Predstava je prikaz našeg vremena, kako sanjamo i zamišljamo svoju budućnost. Agenda dopušta i sklizanje do apsurda kako bi se doveo u pitanje i rekonfigurirao status quo u kojem se naše društvo nalazi. Suvremena umjetnost razotkriva potencijale drugačijih stvarnosti i zato je mi smatramo realnom, te dostupnom svima. Ako stabilne i nepromjenjive strukture, kao što je npr. heteronormativni kapitalizam, sadrže razlike, mi tragamo za priznanjem te različitosti. Ako to ne učinimo ili ne želimo učiniti, ostajemo stranci."

U Agendi je bitno istraživanje pojma stranca.

"Dramaturški govoreći, izvedba se odvija kao niz susreta koji su slojeviti i suprotstavljeni u vakuumu vremena. Stranci u Agendi održavaju svoje djelovanje i postojanje dok se dotiču drugih, uvlače ih u svoju orbitu, jedni drugima pod kožu, bez da ih nužno apsorbiraju, jedu ili ispljunu.", objašnjava Simone Aughterlony.

image

Simone Aughterlony

/Privatni Arhiv
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:57