Kvadratura

Maja Posavec: Kada redatelj propituje svoju poziciju, glumcima se otvara mnogo autorske slobode

Maja Posavec
 Ivan Posavec
U Teatru &td "Dramu o Mirjani i svim oko nje" režira Ivor Martinić, s Ivanom Krizmanić, Marinom Redžepović i Majom Posavec

Nakon što je Zrinko Ogresta snimio izvrstan film - "Plavi cvijet" - prema tom predlošku, nakon što su se u ulozi Mirjane okušale i Mirjana Karanović i Alma Prica te sada na filmu Vanja Čirić, ali i glumice u Latinskoj Americi, dramski pisac Ivor Martinić sam postavlja svoju "Dramu o Mirjani i ovima oko nje". Premijera je zakazana za 29. rujna u zagrebačkom Teatru &td, a u ulogama Mirjane te njezine majke i kćeri izmjenjuju se tri glumice: Ivana Krizmanić, Marina Redžepović i Maja Posavec koja je i autorica glazbe za predstavu. Ova glumica u javnosti je dugo prisutna i kao pjevačica - između ostalog, pjevala je i u grupi Detour - a ovo je druga drama koju radi s Martinićem: "Bilo bi šteta da biljke krepaju" prije dvije godine svoju je premijeru imala u Kunst teatru.

"Ivor u svom radu preispituje poziciju redatelja, što nama glumcima otvara mnogo autorskog prostora. Volim taj način rada, sviđa mi se odgovornost", kaže Maja Posavec te pojašnjava kako je to kada tri glumice dijele jednu ulogu. "Mirjana kao lik je središte naše interpretacije, drugi su likovi u funkciji njene drame. Mi kao glumice igramo Mirjani njenu majku i njenu kćer kako bismo joj pomogli da ona odigra svoj život, da ispriča svoju priču. Prvo smo uspostavljali kod te ideje, odmicali smo se od likova prema njihovoj čistoj funkciji. Drama je ispisana svakodnevnim, živim rečenicama koje presijecaju duboka emotivna priznanja. Svaka rečenica je sklizak teren ka psihološkom realizmu. Mi smo još uvijek na tom ledu, ali mislim da je to dobar teren za suigru."

Maja je proljetos izdala i svoj drugi album "Bye Bye Saturn” koji dosad nije imala priliku koncertno promovirati. Kaže da se nakon premijere počinje intenzivno pripremati za koncertnu promociju. "Voljela bih na tom koncertu, osim pjesama s novog albuma, objediniti svoj autorski rad, ali i odsvirati neke pjesme koje su obilježile ne samo moju glazbenu karijeru, nego i mene kao glazbenicu. Planiramo napraviti turneju po hrvatskim gradovima, a sa sobom nosimo i vinil izdanje albuma."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:48