VELIKI JUBILEJ

KOSTADINKA VELKOVSKA: MOJIH 50 GODINA NA SCENI Miroslav Krleža spojio me s Belom, postale smo jako bliske, a ja sam njega upoznala u bifeu HNK

Kostadinka Velkovska
 Neja Markicevic / CROPIX
Poznata glumica u Kerempuhu slavi pet desetljeća na sceni i 70. rođendan

- Nije lako 50 godina izdržati u zvjerinjaku. Važno je, najteže je, trajati. Tako nam je uvijek govorio pokojni redatelj Kosta Spaić. A mene i moju generaciju, upisala sam Akademiju 1968. godine, učili su samo najbolji: Spaić, Marinković, Hajdarhodžić, Marotti… - kaže glumica Kostadinka Velkovska koja ove godine slavi 50 godina glumačke i pjevačke karijere te 70 godina života, 8. studenog na Kerempuhovoj sceni.

Velike uloge

Proslavi će se pridružiti glazbenici među kojima su Sandra Bagarić, Mirko Švenda Žiga, Gazde, vokalni sastav Ezerki te glumci Željko Königsknecht i Nina Erak s kojima će igrati scene iz predstava “Buba u uhu”, “Šepavi Jura od Kravarskog”…

U kinematografiji i na televiziji Velkovska je odigrala 30-ak uloga; jedna od prvih važnijih bila je Eva Koprivnjak u “Bombaškom procesu”, posljednja veća na televizija bila je Katarina Augustinčić u sapunici “Sve će biti dobro”. U Kerempuhu, gdje je radila od 1973. do 2014., znala je odigrati i više od 30 izvedbi mjesečno. Međutim, ima jednu manu, loše pamti kazališne uloge i nije vodila evidenciju. Kao što nikad nije htjela da joj se posveti monografija.

- Objavi li mi netko monografiju, odmah mogu umrijeti! - ističe Kostadinka Velkovska.

Rođena 1948. u Skopju, u Zagreb je 1968. došla kao anonimna mlada djevojka iz makedonske republike. Druželjubiva, spontana i direktna, do danas je stekla mnogo prijatelja; na rođendanu u lipnju ove godine, na ručku u hotelu Vila Tina bilo ih je 40-ak. Neki prijatelji, međutim, posebno će joj ostati u sjećanju; riječ je o nekima od protagonista hrvatske kulture 20. st.

- Kao studentica, 1970. igrala sam anđela u “Baladama Petrice Kerempuha” u zagrebačkom HNK koji je bio netom obnovljen. U pauzi predstave u bifeu kazališta u kostimu anđela sjela sam za stol jednom starijem čovjeku, a da nisam uopće primijetila tko je to. Gospodin me tada pitao sviđa li mi se uloga koju igram, a ja sam mu odvratila: “Nije anđeo zahvalna uloga za glumca jer, niti je muško niti žensko, ali zato u danse macabre igram prostitutku; dobar kostim, pitam se jedino zašto se ta uloga ne bi nazivala dama s iskustvom”. Gospodin se na to počeo smijati. Uto se pojavio redatelj Škiljan, i reče: “O, gospodine Krleža”. A ja se prenem: “Uuu, stvarno Krleža”. Krleža je volio jednostavne, spontane ljude. Vrhunac je bio kad sam mu te večeri rekla da na makedonskom krlež znači krpelj - sjeća se. Posredstvom Krleže počelo je prijateljstvo Velkovske s njegovom suprugom Belom. Iako je Bela od nje bila starija 52 godine, primila ju je u svoj uži krug prijateljica koji je '70-ih godina subotom ujutro imao građanski ritual...

- Svake subote u kavani hotela Palace Bela Krleža imala je susret s prijateljicama: tu je bila supruga Vilima Svečnjaka te još neke javnosti ne toliko poznate gospođe, društvo u koje sam i ja bila pozvana, kad nisam imala probu. Pile bismo kavu sa šlagom i razgovarale o širokom dijapazonu tema, o domaćinstvu, kulinarstvu, novim knjigama, predstavama, izložbama. Bila je izuzetna žena, čak je napisala jedan dramski komad koji nikad nikome nije ni ponudila, a danas se nalazi u Krležinoj ostavštini. U životu sam rijetko vidjela tako povezan i skladan par kao što su bili Miroslav i Bela - kaže o njihovu odnosu.

Nikad protiv prirode

Bela Krleža udijelila joj je i neke privatne savjete.

- Govorila je: “Nikad nemoj ići protiv prirode. Ako možeš imati djece, imaj ih”. Bela i Miroslav svjesno su bili odlučili da nemaju djecu, da im ne smetaju u karijerama, ali kasnije su, moj je dojam bio, shvatili da je to bila pogreška. Kako su kod kuće imali sve novine koje su izlazile u bivšoj Jugoslaviji, Bela bi me uvijek informirala kad bi u nekom sarajevskom ili beogradskom listu pronašla članak o meni. Nije bila starica, nije se tako ponašala, bila je vesela, fenomenalna žena. Znala sam zafrkavati Belu i Miroslava kako bi bilo najbolje da me usvoje - sjeća se Bele.

Zadnju kavu popile su u Palaceu godinu dana prije Beline smrti 1981. Iako se ne sjeća zadnjeg subotnjeg razgovora u Palaceu, Velkovska će Belu pamtiti kao ženu koja ju je prihvatila kao mladu glumicu, samo zato što je cijenila njezinu osobnost.

Uloga Gospe

- Inače, kao mlađa, uvijek sam morala glumiti nekakve kurve, a sad završavam karijeru sa sveticama, glumim Majku Terezu u predstavi “Svetica u tami”. Igrala sam i Gospu - govori glumica koja je bila i urednica na Drugom programu Hrvatskog radija, a danas je urednica i novinarka na Mreži TV. Dobivala je nagrade, za šansonu, za glumu, a čitav se život bavi humanitarnim radom.

Četiri se puta udavala, tri su joj muža umrla, danas je majka Nikole te baka Frana i Dore.

- Ima 10 godina da sam odustala od ljubavi između muškarca i žene. Tako sam odlučila - otkrila je na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 21:56