U RIJEČKOM HNK

Komemoracija za Miru Furlan: ‘Mogla je ponijeti ne samo svojim ulogama, nego i karakterom‘

 Srdjan Vrancic/CROPIX
U njoj se nije osjećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promjene i život u kojem se nikome neće događati ono što i njoj

"Umjetnica čiji je život bio sve samo ne lagan, koja je u nastojanju vježbanja vlastitog života bila protjerana iz rodnog grada, kojoj je oduzeta imovina i sve ono što joj pripada".

Tim je riječima gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel govorio o Miri Furlan na komemoraciji za preminulu glumicu koja je održana u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

"Mira Furlan bila osoba koja je mogla ponijeti i zanijeti ne samo svojim kazališnim ulogama, nego i pojavom i karakterom", rekao je Obersnel.

image
Komemoracija u čast Mire Furlan
Srdjan Vrancic/Cropix

"Unatoč nepravdama koje je doživjela, u njoj se nije osjećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promjene i život u kojem se nikome neće događati ono što i njoj", naveo je Obersnel.

Riječko je kazalište bilo njeno posljednje radno mjesto u Hrvatskoj. U ansambl drame pozvao ju je bivši intendant Oliver Frljić, zajedno sa svojim zamjenikom Marinom Blaževićem koji je preuzeo njegovu funkciju, i na ovdašnjim je kazališnim daskama nastupala od 2016.

Blažević je naveo da Furlan vjerojatno ne bi željela da joj se priređuje komemoracija, ali da su se na to odlučili jer se vrlo mnogo ljudi javilo nakon vijesti o njenoj smrti.

image
Srdjan Vrancic/CROPIX

Mira Furlan dobila je u riječkom HNK status prvakinje drame, čime je barem djelomično ispravljena nepravda koju joj je nanio zagrebački HNK, njena matična kuća iz koje su je protjerali početkom devedesetih.

U Rijeci je odigrala svoju posljednju ulogu, u „Vježbanju života - drugi put“ Nedjeljka Fabrija, kojeg je režirao Marin Blažević. U novoj je verziji naglasak stavljen na žene, čija je uloga uvijek gurana u drugi plan u velikim povijesnim narativima, a životna priča Mire Furlan jako dobro simbolizira ono što su žene u turbulentnom 20. stoljeću prolazile na ovim prostorima.

Prije „Vježbanja života“, Mira je igrala u „Leici Format“ Daše Drndić, književnice koja je, kao i Furlan, devedesetih izgubila tlo pod nogama i svoj novi dom našla u Rijeci.

image
Komemoracija u čast Mire Furlan
Srdjan Vrancic/Cropix

Na riječkoj komemoraciji od Mire Furlan oprostili su se doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić, teatrologinja i sveučilišna profesorica Lada Čale Feldman, intendant i teatrolog Marin Blažević, književnik, sveučilišni profesor i kulturolog Nikola Petković te filozofkinja i sveučilišna profesorica Sanja Bojanić.

Tanja Smoje, prvakinja drame riječkog HNK, pročitala je tekst Heni Erceg posvećen Miri, a prikazan je i kratki film Marina Lukanovića koji je snimljen u Los Angelesu prije godinu dana, povodom predstave „Vježbanje života“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:25